Укриття в школах Хмельниччини. Яка ціна безпеки

Укриття в школах Хмельниччини. Яка ціна безпеки

Укриття в школах Хмельниччини. Яка ціна безпеки
. Фото: Суспільне Хмельницький

Сім з 56 шкіл Хмельницької громади не мають власних укриттів. Вони укладатимуть угоди й використовуватимуть бомбосховища сусідніх будівель. У решті шкіл громади – ремонтують, переобладнують, облаштовують укриття.

Про це Суспільному розповіла виконувачка обов’язки директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Ольга Кшановська.

В одному з мікрорайонів Хмельницького, у школі в підвальному приміщенні, яке переобладнують на укриття, працівники закладу фарбують підлогу, шпаклюють, білять стіни, стелю. У цій школі навчається 770 учні. Як розповіла виконувачка обов’язки директора школи Людмила Гришнюк, їхнє укриття обладнане системою оповіщення, має кілька виходів. Воно складається з чотирьох великих приміщень, двох кімнат для учнів з інвалідністю. Загальна площа сховища 425 квадратних метрів і розраховане воно на 710 учнів.

«Ми вже провели сантехнічні роботи – поміняли каналізаційні труби. Ще потрібно дофарбувати підлогу, добілити стіни, стелю, розставити парти», - розповіла Людмила Гришнюк.

За її словами, косметичні ремонтні роботи в укритті працівники закладу виконують самотужки. На матеріали з міського бюджету виділили 19 тисяч гривень.

«Закупили фарбу, вапно, шпаклівку і те, чим ми маємо працювати: валики, щіточки. До кінця липня ми закінчимо роботи», - каже Людмила.

У хмельницькій територіальній громаді розглядають кілька сценаріїв початку нового навчального року, – розповідає виконувачка обов’язки директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Ольга Кшановська: «Це змішаний формат навчання, або дистанційне. Будемо розглядати й двозмінність в деяких закладах, тому що за кількістю дітей, укриття не може прийняти всіх, і дітей, і працівників школи».

Як розповіла Ольга Кшановська, одна з умов початку нового навчального року в очному форматі – наявність укриттів. Для їхнього дооблаштування необхідно 4,5 мільйони гривень. Сім з 56 шкіл Хмельницької громади власних укриттів не мають. Більшість з них – у сільській місцевості.

Ми будемо розглядати рекомендації ДСНС – найближчі укриття, які розташовані навколо закладу, у відстані ста метрів. Є такі заклади, які абсолютно нічого не мають поблизу: ні підприємства, ні установи, тобто зрозуміло, що такі заклади не може розпочати очний формат навчання, буде розглядатися лише дистанційне», - додала Ольга Кшановська.

На Хмельниччині 5-10% з 578 шкіл – не мають власних укриттів, – каже директорка департаменту освіти, науки, молоді та спорту обласної державної адміністрації Дарія Басюк. У решті шкіл області – триває підготовка укриттів. За словами Дарії Басюк, з обласного бюджету для облаштування укриттів у навчальних закладах обласного підпорядкування виділили дев’ять мільйонів гривень.

«В кожній громаді й області створені моніторингові групи, які будуть обстежувати кожний заклад освіти та давати висновок, чи придатний він до офлайн навчання. Дозвіл на стаціонарне навчання дає голова військової адміністрації», - розповіла Дарія Басюк.

Що відомо

  • На Хмельниччині батьки можуть обирати формат навчання для своїх дітей: офлайн чи онлайн. А школи мають шукати можливості та варіанти забезпечення цього. Жодна дитина не буде відрахована через вибрану батьками форму навчання.
На початок