Ковальський фронт: як ковалі з Європи та США допомагають ЗСУ автівками та військовим спорядженням

Ковальський фронт: як ковалі з Європи та США допомагають ЗСУ автівками та військовим спорядженням

Ковальський фронт: як ковалі з Європи та США допомагають ЗСУ автівками та військовим спорядженням
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

8 липня в Івано-Франківську відбудеться символічна передача автомобіля швидкої допомоги, обладнаного для вивезення поранених з боля бою. Авто придбали за гроші з продажу творів Людвіга Одмана, що у графічних картинах фіксує щоденну хроніку подій в Україні. Про це в етері Суспільного розповів голова громадської організації "Свято ковалів"традиційний щорічний міжнародний ковальський фестиваль в Івано-Франківську, що був започаткований у 2001 році. Проводиться до дня міста (7 травня) і триває декілька днів Сергій Полуботько.

Людвіг Одман – коваль і художник зі шведського міста Вернамо. Він розповів, що його дружина Настя — з Івано-Франківська. Вони одружені 10 років. У перші дні війни не могли "ні працювати, ні спати, ні нормально існувати", й несподівано прийшла думка щодня малювати те, про що розповідали в новинах. Це стало психологічною розрядкою. В результаті з’явилася серія графічних репортажів, понад 60 робіт, і художник продовжує малювати.

Ковальський фронт: як ковалі світу допомагають ЗСУ
Графічна робота Людвіга Одмана. Фото: Людвіг Одман

Спершу, каже Людвіг, він не збирався продавати ці роботи, але за підказкою друзів розмістив їх в Instagram та у Facebook. Роботи почали купувати і в Європі, і в США, тож художник зробив по 30 авторських копій кожної роботи з підписами.

7 тис. євро від продажу робіт (кожна оцінювалася в 35 євро) вистачило не тільки щоб купити авто, але й зробити техогляд та запакувати його медикаментами, розповів Сергій Полуботько.

Коваль зі Швеції привіз у Франківськ авто "швидкої" для вивезення поранених з боля бою
Коваль і художник зі шведського міста Вернамо Людвіг Одман. Фото: Facebook/Ольга Полуботько

"Це — не нова машина, – каже Полуботько. — Вона вживана, але її перевірили механіки й вона буде працювати". Тим більше на фронті життя авто може бути коротким: один із раніше переданих ковалями автомобіль вже потрапив під обстріл і знищений, інший вдалося відремонтувати.

Зі слів Сергія Полуботька, за час повномасштабного вторгнення Росії ковалі з різних країн передали для ЗСУ вісім позашляховиків.

У світі утворився символічний "ковальський фронт". Як розповідає керівник організації "Свято ковалів", це — не офіційна організація, а "величезна ковальська спільнота", яка відгукується на українські потреби: прихисток біженців, збір грошей, закупівля необхідного обладнання для ЗСУ. 5 тис. доларів за один день зібрали, до прикладу, на ковальському фестивалі у Каліфорнії, до 2 тис. – в Нью-Йорку, близько 3 тис. євро – у Бельгії.

"Ковалі без будь-яких організацій кували якісь невеличкі речі, виставляли на продаж у соцмережах і передавали, скільки можуть, — каже Полуботько. – Австрійці долучилися, італійці, от щойно прийшли тенти для накриття бліндажів зі Словаччини, з маленької країни Ліхтенштейн чоловік передав великий потужний генератор".

Два позашляховики подарували українцям литовські ковалі.

"Найбільш організована спільнота — "Об’єднання для України. Ковалі без кордонів" виникла у Норвегії і Швеції, — каже Сергій Полуботько. — Очолив цей рух коваль Тобі Мальм, швед, що живе в Норвегії і бував в Івано-Франківську на фестивалі "Свято ковалів". Вони нам привезли один позашляховик, потім ще три, а тепер ось знову один джип і швидку".

Серед шести людей, що на цьому тижні доправили в Україну позашляховик та три машини з гуманітарною допомогою, зі слів Людвіга Одмана, четверо — ковалі. Вони приїхали в Україну особисто, щоб побачити, що тут відбувається, та розповідати про це "тій частині суспільства, яка не дуже активна", каже Сергій Полуботько. Побувавши у Бучі, Ірпені та Бородянці, повернулися додому всі, крім Людвіга, що презентуватиме в Івано-Франківську свої картини.

Ковальський фронт: як ковалі світу допомагають ЗСУ
Людвіг Одман презентуватиме роботи у "Підземному Переході "Вагабундо". Фото: Людвіг Одман

Під час символічної передачі автомобіля швидкої допомоги на площі "Бастіону" можна буде побачити ксерокопії робіт. Самі ж твори (графічі реакції Людвіга Одмана на тему війни) експонуватимуться у "Підземному Переході "Вагабундо". Цю подію назвали "Швидка виставка" та зазначили в анонсі на Facebook-сторінці, що відбудеться вона 8 липня – "саме у день великої битви шведів та українців проти росіян – Полтавської битви. У цей день їй сповниться 313 років. Але ворог у шведів та українців все той же".

Людвіг Одман сказав, що готовий дарувати українцям свої твори, але охочі зможуть зробити за них благодійний внесок.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок