Вступна кампанія-2022 в умовах війни. Як відбувається на Хмельниччині

Вступна кампанія-2022 в умовах війни. Як відбувається на Хмельниччині

Вступна кампанія-2022 в умовах війни. Як відбувається на Хмельниччині
. Фото: Суспільне Хмельницький

23 професійні училища та 20 закладів фахової передвищої освіти цього року прийматимуть абітурієнтів на Хмельниччині. Вступники до закладів середньої освіти цьогоріч реєструються та подають свої документи на вступ в єдиному електронному кабінеті вступника. При реєстрації, окрім логіна і пароля, вступник вносить в єдину базу документи про вже здобуту освіту. Ще одна особливість цього року – мотиваційний лист на ту спеціальність, на яку претендує абітурієнт. В листі він має показати особисту зацікавленість у вступі. Далі кожен заклад ставить свої умови.

Про це Суспільному розповіла директорка обласного Департаменту освіти і науки Дарія Басюк.

Чемеровецький фаховий медичний коледж цього року проводить набір студентів за спеціальностями «медична сестра» та «фельдшер». Як розповіла відповідальна секретарка приймальної комісії коледжу Аліна Уланівська, через воєнний стан вступні іспити відбуватимуться в спрощеній формі.

«Якщо абітурієнт вступає на місця регіонального замовлення, тобто, на бюджет, то вступні іспити будуть відбуватися у формі індивідуальної усної співбесіди з біології. Якщо на місця за кошти фізичних або юридичних осіб, то можливий вступ тільки за розглядом мотиваційного листа», - каже Аліна Уланівська.

В Хмельницькому політехнічному коледжі напередодні вступної кампанії абітурієнтам допомагають створити електронний кабінет та написати мотиваційний лист.

Ілля Мельник приїхав з Красилівської громади, в коледжі планує вивчати комп’ютерну інженерію. За його словами, сподівається на очне навчання: «Мене цікавить комп’ютерна інженерія. Я в школі старався відвідувати гуртки й навчитись цьому там. Потрохи хочу розвиватись в цій галузі – спеціаліста-ремонтника. А на таку спеціальність, як на мене, важко дистанційно навчитись».

Політехнічний коледж цього року пропонує вступникам обрати професії інженерного спрямування, комп’ютерної інженерії, машинобудування, транспорту та економіки. Зі слів заступника директора коледжу Дмитра Пижова, для вступу на контракт достатньо мотиваційного листа, на бюджет – індивідуальна співбесіда замість вступних випробувань.

«Основна відмінність цьогорічної вступної кампанії – це те, що у попередні роки іспити тривали 3-4 години. Зараз ми мінімізуємо цей час для того, щоб абітурієнт перебував в нашому закладі 30-40 хвилин. Цього часу буде достатньо, аби приймальна комісія зробила свій висновок щодо того, чи він може вступати на дану спеціальність, чи потрібно буде спробувати інші», - розповів Дмитро Пижов.

У Хмельницькому вищому професійному училищі №11 всі місця – бюджетні. Тут для вступу не потрібно мотиваційного листа, достатньо просто прийти на співбесіду для ознайомлення з професією, розповідає директор закладу Василь Селізар: «Ми вчимо таким професіям: слюсарі з ремонту колісних транспортних засобів, токарі, електрозварювальники, рихтувальники кузовів автомобіля, електрики, майстри тепличного господарства».

За словами директорки обласного Департаменту освіти і науки Дарії Басюк, цьогоріч основна вимога до очного навчання – наявність укриття та шляхів евакуації в закладах освіти на випадок повітряної тривоги.

Читайте також

  • З відкритого доступу хмельницької обласної бібліотеки забрали близько двох тисяч російськомовних видань
  • Як хмельницькі виші цього року вручають дипломи випускникам
На початок