У Хмельницькому експонується виставка світлин про Маріуполь

У Хмельницькому експонується виставка світлин про Маріуполь

У Хмельницькому експонується виставка світлин про Маріуполь
. Суспільне Хмельницький

"Маріуполь. Реальність до…" - із такою назвою відкрилась фотовиставка у Хмельницькому обласному художньому музеї, розповіла Суспільному його науковиця Ольга Нікітіна. Автор світлин - фотохудожник з Маріуполя Артем Березнев, котрий до війни працював на заводі. Каже, фотомистецтвом професійно почав займатися з 2016 року. Що зображено на світлинах, розповість Суспільне.

50 світлин фотохудожника з Маріуполя Артема Березнева представлені у Хмельницькому обласному художньому музеї. До Хмельницького автор світлин разом із родиною переїхав на початку березня і одразу знайшов друзів-однодумців.

"Мені запропонували прийти в Хмельницький клуб фотографів. Там познайомилися з фотографами, сподобались роботи. Зустрілись з директоркою, вона запропонувала зробити персональну виставку", - каже фотограф.

До війни Артем працював на заводі, тому, каже, на світлинах можна побачити знімки підприємства: "Це тематика міста Маріуполя до окупації, заводська тематика, але є і багато моря, степу. Все це об’єднує Маріуполь. Всі картини – це образ збірний, вони виражають повноту міста. Це і морські пейзажі, і лимани, і завод, і вулиці міста, і захід сонця. Це все передає загальну картину".

Професійно фотомистецтвом Артем почав займатися з 2016 року. Розповідає: "Не думав, що це будуть останні фото мирного міста українського. Кожна робота - це окремий фрагмент життя. Для мене кожна по-своєму прекрасна".

Підтримати автора фотосвітлин прийшла його родичка Ганна, яка з 2004 року жила в Маріуполі. Споглядаючи світлини, згадує мирне життя, та, каже, не забуває, що довелося пережити.

"Ми півтора місяці в погребі сиділи, через вікно туди лазили, ой, страшно. Життя до війни було чудове, а ось прийшли ці "освободітєлі", як вони себе називають, вони звільнили нас від гарного життя. Шкода було залишати все там. З двома сумками поїхали і з двома котами. Чотири дні добиралися, ночували на трасі, бо обстрілювали, не можна було в посадку піти, бо там міни", - пригадує Ганна.

Хмельничанка Олена каже: регулярно відвідує обласний художній музей. Ділиться своїми враженнями від фотовиставки: "Вражає своєю відкритістю, образністю. Дивує те, що автор з простих пейзажів, сюжетів, доносить щось своє. Шкода, що не була у Маріуполі до війни. Мрію, щоб відбудувалося все якнайкраще, якнайшвидше".

Окрім фотосвітлин, каже науковиця обласного художнього музею Ольга Нікітіна, відвідувачі зможуть переглянути короткометражний авторський фільм Артема Березнева "Амнезія".

"Можливо, комусь захочеться втратити цю пам'ять, втратити пам'ять про біль, про те горе, яке ми переживаємо вже котрий місяць поспіль. Проте "Амнезія" не про біль, фільм про те, що навіть після пережитого потрібно повернутися і любити це місто, відбудовувати його, дарувати йому щасливу подальшу долю".

Триватиме фотовиставка до кінця місяця.

Читайте також

На початок