Переселенець з Сєвєродонецька будує будинки на Хмельниччині

Переселенець з Сєвєродонецька будує будинки на Хмельниччині

Переселенець з Сєвєродонецька будує будинки на Хмельниччині
. Фото: Суспільне Хмельницький

Авторка – Олена Коновалова

Екологічний, енергоефективний будинок за тиждень, без будівельних кранів, зовнішньої та внутрішньої обробок. Виробництвом таких будиночків зайнявся житель Сєвєродонецька на Хмельниччині. Вимушений переселенець з Луганщини Михайло Івонін був власником науково-дослідного і проєктного інституту. Втім, через бойові дії, чоловік був змушений залишити дім, змінити місце проживання та напрямок своєї діяльності.

Наприкінці лютого приватний підприємець Михайло Івонін залишив Сєвєродонецьк та переїхав до Кам`янця-Подільського. Каже, думав про відновлення підприємницької діяльності, якою займався в Сєвєродонецьку. Втім, не склалося.

"Саме виробництво у нас великотоннажне та хімічне було, що потребує реакторів синтезу, дозвільних документів, витяжок, лабораторій", каже він.

То ж Михайло Івонін знайшов новий для себе напрямок. Говорить, сама війна підказала, куди рухатися далі. Чоловік розповідає: "Оскільки наші міста зараз руйнують, то доведеться поновлювати це все. І відновлювати треба швидко. Звідси виникла ідея створення екологічно чистих і зручних для життя будиночків, які швидко будуються".

Переселенець з Сєвєродонецька будує будинки на Хмельниччині
Михайло Івонін займається будівництвом екологічних та енергоефективних будинків. Фото: Суспільне Хмельницький

Два місяці роботи над конструкцією та проєктом - і перший будиночок готовий до експлуатації. В ньому зараз і розміщується офіс будівельної фірми приватного підприємця.

"Можна легко, без будь-якої підготовки і без якихось кранів побудувати. Може збудувати кожна людина. Конструкція самого будиночка не передбачає те, що потрібно робити зовнішню та внутрішню обробку", розповідає про процес роботи Михайло Івонін.

Переселенець з Сєвєродонецька будує будинки на Хмельниччині
Такі будинки будуються легко та швидко. Фото: Суспільне Хмельницький

Такі будиночки можуть бути будь-якими за площею та поверховістю. Збираються вони, як конструктор "Лего" - швидко та легко, розповідає підприємець. Наразі на будівельному виробництві Михайла Івоніна працює шестеро вимушених переселенців з Сєвєродонецька. Усі разом вже доробили конструкцію, докупили необхідне обладнання і готові до замовлень.

Читайте також

  • «Додому повернусь, коли місто буде українським», – бджоляр з Маріуполя, який мав пасіку біля «Азовсталі»
На початок