Росія у Радбезі ООН заперечила ракетну атаку по ТЦ у Кременчуці. Зеленський оприлюднив відеодоказ

Росія у Радбезі ООН заперечила ракетну атаку по ТЦ у Кременчуці. Зеленський оприлюднив відеодоказ

Доповнено
Росія у Радбезі ООН заперечила ракетну атаку по ТЦ у Кременчуці. Зеленський оприлюднив відеодоказ
. Виступ представника РФ на засіданні Радбезу ООН 28 червня 2022 року. Фото: скрін з відео

Російська сторона заперечує ракетну атаку по ТЦ "Амстор" у Кременчуці й стверджує, що Росія начебто била по складах з озброєнням, щоб завадити їх постачанню на Донбас.

Про це заявив представник Росії під час виступу на засіданні Радбезу ООН 28 червня.

"Насправді жодного удару не було. Російські військові сили завдали удар по ангарах з озброєнням і боєприпасами, що надійшли від Заходу, біля Кременчуцького заводу машин. Вони були розташовані на території складів для відправлення українським військовим на Донбасі, щоб обстрілювати житлові райони Донецької і Луганської. Російські війська запобігла цьому", — заявив представник РФ.

Він стверджує, що ТЦ "Амстор", який був знищений внаслідок ракетного удару, розташований на значній відстані від складів з боєприпасами і що його начебто "не зачепило".

"Влучання такої ракети нічого від нього не залишило б. Але відео українських блогерів показує, що товари не постраждали, вони на своїх місцях і не попадали. Також і сусіднє приміщення не постраждало, навіть скло залишилося. Це можливо, якщо ракета вибухнула на значній відстані. Але детонація викликала пожежу, яка потім перекинулася на ТРЦ", — виклав свою версію подій російський представник.

Після свого виступу, коментуючи заяву РФ, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна має доказ влучання російської ракети у ТЦ у Кременчуці та продемонстрував відео.

"Ми маємо всі докази того, що роблять російські військові проти наших людей. Сьогодні я хочу завершити це звернення одним із таких доказів – щоб ніхто не смів обманювати щодо ракетного удару по торговельному центру в Кременчуці. Російська ракета вдарила саме по цьому об'єкту, цілеспрямовано. Очевидно, що такий був наказ", — заявив глава держави у відеозверненні за підсумками 125 дня війни.

Що сталося

Удень 27 червня російська армія завдала ракетних ударів по місту Кременчук Полтавської області. Російські ракети влучили у торговельно-розважальний центр "Амстор". Президент Володимир Зеленський заявив, що в ТРЦ могли перебувати понад тисяча людей, але багато людей встигли вийти з будівлі. Унаслідок влучання ракет у центрі почалась пожежа, врешті ТРЦ повністю згорів. Станом на ранок 28 червня відомо про 18 загиблих, 36 людей вважаються зниклими безвісти. Ще 59 людей постраждали, з яких 25 — госпіталізовані.

Більше десятка людей, які травмувалися у ТЦ "Амстор" звернулися до приватної клініки, що розташована неподалік закладу, повідомила Суспільному виконувачка обов’язків директора медустанови Ольга Лобова. За її словами, найпоширеніші травми — струси головного мозку, забої та рвані рани різних частин тіла.

Читайте також: Лідери країн G7 засудили напад на торговий центр у Кременчуці — заява

За даними міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, атака була здійснена з бомбардувальника ТУ-22 ракетою Х-22 з території Курської області РФ. На приміщення ТРЦ скинули приблизно 900 кілограмів вибухівки.

Пізніше зранку 28 червня у Міноборони РФ визнали удар по Кременчуку. Там заявили, що "поцілили у склад зі зброєю і боєприпасами на заводі у Кременчуці". Детонація боєприпасів начебто викликала пожежу у ТРЦ, який, як стверджують у російському Міноборони, “не функціонував”.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба своєю чергою заявив, що за реакцією РФ на обстріл ТЦ у Кременчуці "огидно спостерігати".

Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 125. Текстовий онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne 3.0

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок