9 млрд євро від ЄС, бої за Сєвєродонецьк і Лисичанськ, Росія підтримує тероризм. Війна. Головне за 24 червня

9 млрд євро від ЄС, бої за Сєвєродонецьк і Лисичанськ, Росія підтримує тероризм. Війна. Головне за 24 червня

9 млрд євро від ЄС, бої за Сєвєродонецьк і Лисичанськ, Росія підтримує тероризм. Війна. Головне за 24 червня
. Прапор із зображенням Володимира Зеленського на фестивалі "Гластонбері", 24 червня 2022, AP Photo/Scott Garfitt

Новий пакет допомоги від ЄС, бої за Сєвєродонецьк і Лисичанськ, Росія проводить навчання Балтійського флоту, завершилося досудове розслідування за фактом захоплення влади Януковичем, Епіфаній просить віддати ПЦУ один із храмів на території Лаври. Суспільне зібрало головні новини 212-го дня повномасштабної війни.

Європейський союз погодив виділення Україні нового пакета фінансової допомоги в розмірі 9 млрд євро. Гроші підуть на підтримку роботи українського уряду.

Комітет Сенату США з міжнародних відносин підтримав резолюцію про включення Росії до переліку країн, що підтримують тероризм. Нині до цього переліку входять Куба, Північна Корея, Іран та Сирія.

На Харківщині росіяни стримують контрнаступ ЗСУ на північний схід від Харкова та планують наступати на напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ, повідомляє Генштаб. В Луганській області українські військові відбили штурм Лисичанська з півдня, росіяни атакують Вовчоярівку (Лисичанська громада), в Сєвєродонецьку вуличні бої. На Донеччині війська України вчергове відбили штурм Мар’їнки, армія РФ завдала авіаційних ударів в районах Павлівки та Вугледара.

Читайте також: Хто з російських військових стоїть за вбивством родини у Бучі. Розслідування

Морські піхотинці та спецпідрозділи Балтійського флоту провели навчання у регіоні. Зокрема, вони відпрацювали десантування та виведення з ладу комунікацій умовного супротивника. Напередодні в Калінінградській області Балтійський флот провів стрілянини за участю бойових машин піхоти. Раніше, 18 червня, Литва заявила, що припиняє транзит підсанкційних вантажів між Калінінградською областю та основною територією Росії.

У білоруське місто Мозир прибули російські диверсійні групи, аби влаштувати серію терактів і втягнути Білорусь у війну проти України, повідомляє Головне управління розвідки. Проте в Інституті вивчення війни кажуть, хоча Білорусь проводить навчання вздовж кордону з Україною, втім навряд чи вступить у війну через обмежені можливості та негативні внутрішні наслідки.

Європейський союз запускає підготовку до інтеграції України в європейські структури, заявив високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров порівняв рішення Європейської ради надати Україні й Молдові статус кандидатів на вступ до ЄС із тим, як нацистська Німеччина зібрала під свої прапори "значну частину, якщо не більшу, європейських країн" для війни проти СРСР.

Читайте також: Україна — ЄС: що ми маємо зробити у статусі кандидата і коли можливий вступ в Євросоюз

Завершилося досудове розслідування за обставинами захоплення влади колишнім президентом України Віктором Януковичем — тепер справу передадуть до суду, повідомляє Офіс генпрокурора.

Європейська рада схвалила запропоновану Францією ідею створення "Європейської політичної спільноти" для країн, які ще не вступили в ЄС, повідомив президент Євроради Шарль Мішель. За його словами, зробили це задля безпеки та стабільності в Європі, бо розширення ЄС — це тривалий процес, а є речі, які треба консолідовано розглядати вже зараз. Перша зустріч спільноти може відбутися вже скоро у Празі.

Європа поступово відмовляється від російського природного зрідженого газу, і його постачання з США зросло на 75% у порівнянні з минулим роком, пише Reuters із посиланням на президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн. Крім того, відомо, що виконавча влада Євросоюзу представить план готовності до ще більшого скорочення поставок газу з Росії вже у липні.

Читайте також: "У тебе є 3 тижні зібрати 5 млн євро" — литовський журналіст про те, як знайшов гроші на "Байрактар" для України

Балаж Орбан, старший радник прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, заявив, що Європейський Союз має припинити запроваджувати санкції проти Росії через її вторгнення в Україну і домагатися припинення вогню та початку переговорів.

Внаслідок збройної агресії РФ в Україні постраждали понад 948 дітей. 338 дітей загинуло та понад 610 поранено. Дані — Офісу генпрокурора.

Глава Православної церкви України Епіфаній закликав прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля передати один з храмів на території Верхньої лаври для регулярних богослужінь Свято-Успенської Києво-Печерської лаври ПЦУ.

Читайте також

"Нормальні будиночки нам поляки зробили, але у своїй хаті краще". Як живуть у модульному містечку в Бородянці

MLRS та HIMARS: які реактивні системи залпового вогню надають Україні союзники

Послиня США з питань глобального кримінального правосуддя — про міжнародний трибунал, геноцид та співпрацю з Україною

Інтернет-війська — це ексклюзив України. Заступник глави Мінцифри про кіберпатизанів і атаки на російські сервіси

На початок