Вісім українських атлеток виступлять на етапі Діамантової ліги у Стокгольмі

Вісім українських атлеток виступлять на етапі Діамантової ліги у Стокгольмі

Вісім українських атлеток виступлять на етапі Діамантової ліги у Стокгольмі
. AP

Рекорд для України у цьогорічному розіграші турніру.

Восьмий етап Діамантової ліги - найбільшого комерційного турніру з легкої атлетики - відбудеться у шведському Стокгольмі. Як і зазвичай, легкоатлети змагатимуться у 14 легкоатлетичних дисциплінах, де розігруватимуться нагороди Діамантової ліги.

Для України етап у Стокгольмі стане найбільш насиченим у сезоні 2022 року. Боротися за нагороди будуть одразу вісім українських легкоатлеток.

Найбільше представництво України буде у жіночих стрибках у висоту. Як і на попередньому етапі у Парижі тут виступлять одразу чотири спортсменки: Ярослава Магучіх, Ірина Геращенко, Юлія Левченко та Катерина Табашник.

Читайте також: Українські стрибунки у висоту взяли усі місця на подіумі етапу Діамантової ліги в Парижі

Також на етапі у Стокгольмі виступлять стрибунка у довжину Марина Бех-Романчук, бігунки Анна Рижикова і Вікторія Ткачук. Дебютним етап у Швеції стане для 27-річної Наталі Стребкової - вона змагатиметься у бігу на 3000 метрів з перешкодами.

Загалом на етапі у Стокгольмі виступлять олімпійські чемпіони Токіо-2020: Нірадж Чопра (метання списа), Арман Дуплантіс (стрибки з жердиною), Марсель Джейкобс (біг на 100 метрів), Малайка Мігамбо (стрибки у довжину), Данієль Шталь (метання диска), Джасмін Камачо-Квін (100 метрів з бар'єрами) та Емануель Корір (біг на 800 метрів).

  • Стрибки у висоту: Ярослава Магучіх, Ірина Геращенко, Юлія Левченко, Катерина Табашник (початок - о 20:26)

Попередній виступ на етапі у Парижі закінчився для України історичним потрійним подіумом. І цим же складом українки боротимуться за медалі у Стокгольмі.

Головними суперницями українських стрибунок цього разу стануть австралійка Елеанор Паттерсон та представниця Казахстану Надєжда Дубовіцкая. Також до списку учасниць потрапили шведка Мая Нільссон та італійка Єлєна Валлортігара - єдина, хто разом з українками змагався у Парижі.

У 2022 році Україна здобула вже шість медалей у жіночих стрибках у висоту на етапах Діамантової ліги. Тричі володаркою "золота" ставала Ярослава Магучіх, яка нещодавно оновила рекорд сезону, взявши висоту 2.03 метри. Два "срібла" виграла Ірина Геращенко і одну "бронзу" Юлія Левченко.

Читайте також: Ярослава Магучіх оновила найкращий результат сезону в світі у стрибках у висоту: відео
  • Біг на 400 метрів з бар'єрами: Анна Рижикова, Вікторія Ткачук (початок - о 21:04)

Рижикова та Ткачук виступлять на четвертому етапі Діамантової ліги у сезоні. На усіх трьох попередніх етапах українки здобували медалі, причому у Бірмінгемі їм навіть вдалося виграти "срібло" та "бронзу".

Головною претенденткою на нагороду буде нідерландка Фемке Бол. Загалом українські атлетки матимуть дуже серйозну конкуренцію за подіум: усі вісім учасниць забігу вибігали у сезоні з 55 секунд. Найшвидше це вдавалося британці Джессі Найт, яка ще й встановила особистий рекорд - 54.09 секунд.

  • Стрибки у довжину: Марина Бех-Романчук (початок - о 21:25)

Надсерйозну конкуренцію матиме і Марина Бех-Романчук у жіночих стрибках у довжину. Серед конкуренток - олімпійська чемпіонка Токіо Малайка Мігамбо, а також бронзова призерка Ігор-2020 Езе Бруме.

Серед інших претенденток на медалі - шведка Гадді Санья та сербка Івона Вулета, яка у 2022 році поки що не стрибала далі 6.54 метрів на відкритому повітрі. Стрибатиме у Стокгольмі і бронзова призерка чемпіонату світу-2016 Лорейн Юген.

Для Бех-Романчук це третій етап Діамантової ліги, у якому вона стрибатиме у довжину. У Бірмінгемі вона здобула "срібло", а у Римі - перемогу з результатом 6.85 метрів - найкращий результат сезону, який через три дні оновила на турнірі в Інсбруку.

Читайте також: Марина Бех-Романчук вдруге за три дні оновила найкращий результат сезону та виграла змагання в Інсбруку
  • Біг на 3000 метрів з перешкодами: Наталя Стребкова (початок - о 22:07)

Стребкова дебютуватиме на етапі Діамантової ліги в Осло після перемоги на турнірі у Мадриді. Дистанцію 3000 метрів з перешкодами вона пробігла з часом 9:33.11 хвилин, який став для неї другим найкращим у кар'єрі.

Головна боротьба за нагороди на цій дистанції зосередиться між представницею Бахрейну Вінфред Мутіле Яві - єдиною спортсменкою серед заявлених, що вибігала з 9 хвилин у 2022 році. Також серед учасниць забігу - кенійки Селліфін Чеспол та Вірджінія Нганга, представниця Казахстану Дейзі Джепкемеї, німкеня Геза Краузе та інші.

Для Стребкової цей забіг стане лише третім у літній частині сезону. Крім перемоги у Мадриді, українка виступила на турнірі у Нідерландах, де посіла 12-е місце.

Календар Діамантової ліги

  • Четвер, 30 червня. Стокгольм (Швеція)
  • Субота, 6 серпня. Меморіал Каміли Сколімовської. Хожув (Польща)
  • Середа, 10 серпня. Фонв'єй (Монако)
  • П'ятниця, 26 серпня. Лозанна (Швейцарія)
  • П'ятниця, 2 вересня. Брюсель (Бельгія)
  • Середа-четвер, 7-8 вересня. Цюрих (Швейцарія)
На початок