Тернопільським братам-волонтерам переглянули термін тримання під вартою

Тернопільським братам-волонтерам переглянули термін тримання під вартою

Доповнено
Тернопільським братам-волонтерам переглянули термін тримання під вартою
. Суспільне Тернопіль

Сьогодні в Тернополі відбулися судові засідання щодо братів-волонтерів з Лановеччини Івана та Андрія Козаків, яких підозрюють у привласненні волонтерських грошей. На 60 діб продовжили термін тримання під вартою Андрію Козаку. Про це розповів Суспільному суддя Олег Вийванко.

За його словами, судове засідання у справі Андрія Козака розпочали з розгляду клопотання, яке подала його адвокат Ірина Цісар. Вона просила суд змінити своєму підзахисному міру запобіжного захисту на домашній арешт. Навела такі аргументи.

Тернопільським братам-волонтерам переглядають термін тримання під вартою
Адвокат Ірина Цісар зачитує клопотання. Суспільне Тернопіль

"По-перше, Чортківське СІЗО не може забезпечити безпеку мого підзахисного. У мого підзахисного є маленька дитина, якій рік і два місяці. Зараз мама цієї дитини, дружина мого підзахисного, знаходиться в лікарні на збереженні, тому що перебуває на шостому місяці вагітності, і нема з ким бути цій дитині. Є ряд інших підстав, на які я посилалась, зокрема, на повну відсутність вини мого обвинуваченого", – сказала Цісар.

Прокурор Віктор Житовецький просив залишити запобіжний захід без змін. За його словами, якщо підозрюваного відпустять під домашній арешт, він може перешкоджати слідству.

Тернопільським братам-волонтерам переглядають термін тримання під вартою
Слово має прокурор Віктор Житовецький. Суспільне Тернопіль

"Ризиком, який існує на сьогодні, того, що Козак, перебуваючи на волі, може незаконно впливати на свідків та впливати на підозрюваного Івана Козака в цьому ж кримінальному провадженні, є те, що ці свідки відомі Андрію Козаку, оскільки він особисто контактував з особами, з якими купляв автомобілі та інші речі за кошти, зібрані ним же як благодійні пожертви для потреб ЗСУ. Отже, він як особисто, так і через третіх осіб може незаконно впливати на свідків та свого брата з метою дачі неправдивих показів, відмовитися від дачі показів, нез’яви до суду з метою дачі показів у справі", – сказав прокурор.

З Андрієм Козаком спілкувалися через відеозв’язок. Він розповів, що ні в чому не винен, а справу проти нього сфабрикували.

Тернопільським братам-волонтерам переглядають термін тримання під вартою
Андрій Козак, підозрюваний. Суспільне Тернопіль

"Найголовніше для мене це те, що в мене чиста совість. Жодних доказів як не було, так і не буде. За 50 днів, що я тут перебуваю, в мене ні слідчого, ні прокурора не було. Мене тут ізолювали, сфабрикували", – каже Андрій Козак.

Заслухавши аргументи сторін, суддя Олег Вийванко оголосив рішення. Він задовольнив клопотання прокурора та залишив запобіжний захід без змін. Андрій Козак й надалі перебуватиме під вартою у Чортківському СІЗО.

Змінити ув’язнення на домашній арешт просила адвокатка і для старшого брата Андрія Козака – Івана. Його справу розглядав суддя Сергій Кунцьо. Він також відмовив у задоволенні цього клопотання.

Тернопільським братам-волонтерам переглядають термін тримання під вартою
Судове засідання у справі Івана Козака. Суспільне Тернопіль

Під вартою обидвох братів триматимуть до 8 липня, розповіла Ірина Цісар.

Нагадаємо, жителів Лановеччини затримали 11 травня цього року. За час війни їм вдалося привласнити декілька мільйонів гривень, розповів заступник начальника Нацполіції області Володимир Галевич. За його словами, брати в 2019 році створили благодійну організацію, збирали гроші для бійців, а більшу частину з них – залишали собі.

Під час обшуків у волонтерів знайшли декілька позашляховиків, дорогі мобільні телефони, павербанки, тепловізори, дрони, бронежилети, планшети, аптечки та побутову техніку. У підозрюваних вилучили 34 тисячі доларів США, майже 7 тисяч євро, понад 2 тисячі фунтів стерлінгів та більше 200 тисяч гривень.

Чоловікам оголосили підозру за незаконне використання благодійних пожертв під час воєнного стану. Стаття передбачає позбавлення волі від п'яти до семи років з конфіскацією майна. Також їм визначили розміри застави – це понад мільйон гривень для кожного.

Що відомо

Читайте нас у Telegram - екстрені новини

Підписуйтеся на Суспільне Тернопіль у Viber

Приєднуйтеся до нас в Instagram

На початок