Окупанти в Маріуполі вже не розбирають завали, розбиті будівлі вивозять на звалища разом з тілами загиблих — мер

Окупанти в Маріуполі вже не розбирають завали, розбиті будівлі вивозять на звалища разом з тілами загиблих — мер

Окупанти в Маріуполі вже не розбирають завали, розбиті будівлі вивозять на звалища разом з тілами загиблих — мер
. Маріуполь, фото: Телеграм-канал "Мариуполь сейчас"

Місто Маріуполь майже знищено, 90% критичної інфраструктури зруйнували російські військові. Про це в "Медіацентрі Україна — Укрінформ" розповів Вадим Бойченко — міський голова Маріуполя.

"За тиждень військові РФ зруйнували 15 об’єктів, які забезпечували життя міста. 50% міста повністю спалено, 1056 будівель спалені до попелу. Містянам не дали можливості виїхати з міста. Росія вбила понад 22 тисячі маріупольців, це дуже обережна цифра. Це дуже приблизні дані", — сказав мер Маріуполя.

Міський голова додав, що наразі місто зачинене, там лишаються понад 100 тисяч місцевого населення без світла і питної води, без роботи. За його словами, жителі змушені розбирати завали за воду та їжу.

"Ми стоїмо на порозі складної епідеміологічної ситуації. У місті не працює система вивозу сміття. До цього додаються вимушені та стихійні поховання, які були поверхневі. Вся ця суміш рухається в бік річок та моря, колодязів. Лікарі вже говорять, що у місті буде спалах холери", — підкреслив очільник міста.

Бойченко зазначив, що окупанти з першого червня припинили видавати гуманітарну допомогу, а продукти можуть отримати лише літні люди та люди з інвалідністю, які самостійно мають прийти за цією "допомогою".

"Скільки людей ще не поховані важко сказати. В місті чути лише запах смерті. Росіяни привозять так звані морги. Також морги працюють в магазинах, прямо поруч з місцем, де роздають гумдопомогу", — сказав Маріупольський міський голова.

За словами мера, окупанти вже навіть не розбирають завали, а вулиці, які й так розбиті, вони просто стирають з лиця землі й на смітник вивозять будівлі, разом з загиблими.

Що відомо

  • В Маріуполі окупанти продовжують зносити будинки
  • В Маріуполі окупанти ховають техніку серед житлових кварталів
  • Російські окупанти перед знесенням будинків проводять поквартирні обходи, зачинені квартири у частково вцілілих будинках зламають для "обстеження".
  • Жителі Маріуполя не прийняли окупацію — радник мера
  • У під'їзді одного з будинків Маріуполя знайшли тіла трьох загиблих
  • У тимчасово окупованому Маріуполі люди продовжують ховати померлих у дворах. Загалом причини смерті наразі невідомі, але вони не мають насильницький характер.
  • Російські війська зруйнували Маріуполь Донецької області. Місто перебувало в блокаді армії РФ із початку березня. Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 до 22 тисяч людей. Українській владі вдалось верифікувати 33 тисячі людей, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ. Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що інфраструктура міста внаслідок боїв пошкоджена на 90%.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram та Viber

На початок