На Снігурівщині відбулась акція протесту проти підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення

На Снігурівщині відбулась акція протесту проти підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення

На Снігурівщині відбулась акція протесту проти підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення
.

Другого грудня біля Снігурівської міської ради відбулась акція протесту. Три десятки містян прийшли висловити своє непогодження з підвищенням тарифів на водопостачання та водовідведення. Чи вийшов діалог з представниками міської влади - бачили кореспонденти Суспільного.

Майже шістдесят гривень за куб водопостачання та водовідведення - такий тариф міська влада Снігурівки планує встановити з першого січня 2020 року. Місцева жителька Ольга Платонова говорить: "Жителі нашої громади не згодні з підвищеними цінами на воду. Із першого грудня, вважаю, що 60 грн буде куб води, технічної води. Я ні до якої партії не належу, тут зібралися прості люди нашої ОТГ".

Із лютого 2017 року, до корегування тарифу у квітні 2019 року, снігурчани платили 14,54 – за воду, 20,82 – за водовідведення. Після корегування тариф збільшився до 16,88 за воду, 28,46 – за відведення.

Таке корегування тарифу ініціативну групу з числа місцевих жителів не задовольнило, вони звернулись до Кабінету міністрів у квітні 2019 року. Миколаївська обласна продспоживслужба, перевіривши комунальне підприємство "Снігурівський комунальник", яке подає та відводить воду абонентам постановила:

- У тримісячний термін нас зобов’язали перерахувати, не відкорегувати, тобто включити до тарифу, змінити цінову політику по майже 15-ти показниках. На водопостачання, водовідведення, а також на поводження з рідкими побутовими відходами. У результаті перерахунку, згідно з вимогами держпродслужби, розроблено тариф на водопостачання - 89 копійок, - каже Снігурівський міський голова Леонід Голобля.

- Воду з крану пити неможливо, – говорять люди, які прийшли до міського голови. Під час перевірки держпродстоживслужба зробила забори води зі свердловин, з яких вода потрапляє до осель. Начальник комунального підприємства "Снігурівський комунальник" Георгій Мамоненко каже: "11 жовтня цього року (2019 – ред.) до нас приїжджала з плановою перевіркою. Дев`ять проб по розвідній системі - мікробів немає. Завищений сухий залишок та загальна жорсткість".

Цей тариф розрахований, але ще не прийнятий міськвиконкомом. Його визначають з урахуванням подорожчання паливно-мастильних матеріалів, електроенергії, підвищення мінімальної заробітної платні працівникам водопостачального підприємства тощо. Міський голова Леонід Голобля поки бачить один вихід із ситуації, яка склалась з тарифами:

- Ми розуміємо, що це дуже серйозне навантаження фінансове на наше населення. Із метою зменшення цього навантаження, при плануванні бюджету на 2020-й, будуть виділені кошти на компенсацію, часткову компенсацію тарифу на водопостачання та водовідведення.

Усього у комунального підприємства "Снігурівський комунальник" шість тисяч триста абонентів. Близько двох тисяч сплачують за водовідведення. Жителі приватного сектору - лише за водопостачання, багатоквартирних будинків – за обидві послуги. Кубатура водовідведення рахується у пропорції: приблизно один до одного від спожитої води.

Автор - О. Гордієнко, оператор - І. Чорний

На початок