В окупованому Шевченковому на Харківщині зірвали герб України: місцеві впізнали колаборанта

В окупованому Шевченковому на Харківщині зірвали герб України: місцеві впізнали колаборанта

В окупованому Шевченковому на Харківщині зірвали герб України: місцеві впізнали колаборанта
. Google Maps | Facebook/Шевченкове Онлайн

Двоє чоловіків зірвали герб у тимчасово окупованому селищі Шевченкове Куп'янського району.

Відео наруги над державним символом з'явилося у Facebook-спільноті "Шевченкове онлайн". На ньому двоє чоловіків зривають зі стіни герб України, після чого чоловік у головному уборі, схожому на папаху, штовхає уламки герба ногою.

За інформацією джерела Суспільного з Шевченкового, чоловік у папасі — житель селища Андрій Стрижко, який "вважає себе козаком" та симпатизує РФ.

"У нього навіть прізвисько "козак Вакула". Це людина, яка чекала "руського міру". Вже під час Незалежності він вивішував радянський прапор, на нього заводили справу. Сам він за спеціальністю коваль, професійний коваль був, поки не почав зловживати алкоголем. Він чекав росіян", — розповів співрозмовник Суспільного.

Іншого чоловіка раніше у селищі не бачили, сказав співрозмовник. Ймовірно, це один з російських окупантів.

За словами джерела, в тимчасово окупованому селищі є проблема із ліками та готівкою: "Цим користуються підлі підприємці, беручи з людей великий відсоток за видачу готівки".

Суспільне звернулося до прокуратури Харківщини з питанням, чи встановили осіб на відео та чи порушили кримінальне провадження. Інформацію там пообіцяли прокоментувати пізніше. Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, тягне за собою покарання до довічного ув'язнення. Колабораційна діяльність — до 15 років тюрми.

Що відомо

  • У тимчасово окупованих населених пунктах Харківської області, зокрема Шевченковому, почастішали випадки зникнення людей, повідомляє розвідка.
На початок