Спогади товариша та фільмографія. 82 роки з дня народження буковинського актора та режисера Миколайчука

Спогади товариша та фільмографія. 82 роки з дня народження буковинського актора та режисера Миколайчука

Спогади товариша та фільмографія. 82 роки з дня народження буковинського актора та режисера Миколайчука
. usfa.gov.ua

Цьогоріч 15 червня буковинському актору та режисеру Івану Миколайчуку виповнилося б 82 роки. Він помер у 46 років, встиг зіграти 34 ролі, написати дев'ять сценаріїв та зрежисувати два фільми. І це попри постійне стеження радянської влади та звинувачення у націоналізмі.

У 60-ті Миколайчука запрошували до зйомок у Голлівуді, утім Держкіно йому про це не сказало. До Дня народження актора публікуємо його фільмографію та спогади товариша.

Миколайчук — кінозірка 70-х

Першу свою роль Іван Миколайчук зіграв у 12 років. Тоді він був дідом у виставі "Безталанна" в сільському театрі. Відомим актор став через десять років, коли зіграв головну роль у фільмі Параджанова "Тіні забутих предків".

Іван Миколайчук у ролі Івана в фільмі "Тіні забутих предків"
Іван Миколайчук у ролі Івана в фільмі "Тіні забутих предків". pilipyurik.com

На цю роль уже був затверджений інший актор, але режисеру Параджанову сподобалась гра буковинця. "Злякавшись, що я пішов, Іван побілів. Йому здалося, що він мені не сподобався. Він зачарував нас. Така чистота, така пристрасність, така емоційність вихлюпувалися з нього, що ми були вражені. Забули про все, навіть про те, що вже затверджено іншого актора", — розповідав Параджанов.

Згодом Миколайчук написав сценарій до фільму "Білий птах з чорною ознакою". Його знімали на Буковині у селі поруч з річкою Черемош. Актор презентував його у Чернівцях.

Іван Миколайчук зіграв одну з головних ролей у стрічці "Білий птах з чорною ознакою", сценарій якої написав сам
Іван Миколайчук зіграв одну з головних ролей у стрічці "Білий птах з чорною ознакою", сценарій якої написав сам. galka.if.ua

У майже 40 років Миколайчук зняв власне кіно – стрічку "Вавилон XX" за мотивами роману "Лебедина зграя" Василя Земляка. Там він зіграв головну чоловічу роль.

Іван Миколайчук у головній чоловічій ролі у фільмі "Вавилон ХХ"
Іван Миколайчук у головній чоловічій ролі у фільмі "Вавилон ХХ". Головну жіночу роль зіграла Любов Поліщук. moviegram.com.ua

Як і Параджанов, Миколайчук працював у стилі "українського поетичного кіно", стилістика якого насичена абстрактним символізмом, фольклором, етнографічними елементами: одяг, архітектура, зброя, ремесло, співи, вірування, танці, обряди тощо. І саме за це на пленумі ЦК Компартії України у 1974 році було розкритиковане і заборонене.

Останній сценарій Миколайчука про авантюрного актора "Небилиці про Івана" замість Івана екранізував його друг. Режисер Борис Івченко знімав стрічку уже по смерті Миколайчука. Актор помер від раку.

Спогади товариша

Художник-різьбяр Ярема Полатайко розповідав Суспільному, що познайомився з Миколайчуком, коли тому було 25 років. Кіноактор за мету ставив ідеї української ідентичності та свободи.

"На той час це було рідкісне явище. Бо всі боялися говорити українською. У Чернівцях всі говорили "по русскі". На прем’єри реагувати було лячно. Боялися, як воно далі буде. То непевні часи були", — каже Ярема.

Миколайчука звинуватили у націоналізмі під час зйомок стрічки "Анничка" – як людину з ворожою ідеологією. Миколайчука не допускали до зйомок та кроїли сценарії. Ярема каже, через заборони та стеження бачилися з Іваном не часто.

"Випадковістю. "Яремо, я тут приїхав. Підвезеш?" Я підвозив, тоді й зустрічалися. Випадкові такі зустрічі. Його риси характеру – стійкість і переконливість на своєму. Йому суперечити неможливо було", — пригадує Ярема.

Водночас, за словами Яреми, Миколайчук "пробудив Буковину".

"Їдемо.. І якась обганяє Волга чи таксі й посеред дороги впоперек "ЯРЕЕМА! Мені заслуженого дали". Сільський хлопець, простий. І тут вирвався. Були всі зірки, а він – пробудив фактично Буковину", — каже Ярема.

Що відомо

  • Іван Миколайчук народився 15 червня 1941 року в Чорториї Чернівецької області. Помер 3 серпня 1987 року в Києві.
  • Шевченківську премію у 1988 році Миколайчуку присудили вже посмертно.
  • Будинок митця в селі Чортория переобладнали в садибу-музей.
  • У Чернівцях є культурно-мистецький центр імені Івана Миколайчука. Його створили у відреставрованому старому кінотеатрі.
  • З 15 по 20 червня в Чернівцях відбудеться фестиваль глядацького кіно Миколайчук OPEN, присвячений 81-ій річниці кінодіяча Івана Миколайчука. Цьогоріч фестиваль вперше проведе національний конкурс, учасниками будуть 18 короткометражних фільмів.

Читайте також

"Коли всі хрестяться, він молиться". До ювілею Івана Миколайчука

Українське поетичне кіно, або Чому "Вавилон XX" Івана Миколайчука став культовим

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новиниСтаньте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок