Намалювати "Мрію": у Запоріжжі з'явився новий патріотичний стінопис

Намалювати "Мрію": у Запоріжжі з'явився новий патріотичний стінопис

Намалювати "Мрію": у Запоріжжі з'явився новий патріотичний стінопис
. Фото: Суспільне Запоріжжя

12 метрову українську "Мрію" намалювали на фасаді багатоповерхівки у Хортицькому районі Запоріжжя. Легендарний літак, що згорів в наслідок ворожої атаки військ РФ 27 лютого, нині закарбований на 40 квадратних метрах бетонної стіни.

Автор проєкту Денис Антюхов впевнений: стріт-арт став справжньою окрасою району та новою фотозоною.

"Для нас "Мрія" це наша перемога. Ми знаємо, що нашу мрію можна зруйнувати, але її не можна зламати. Проаналізували арт всесвітній і не знайшли жодного малюнку, хто б малював цей стріт-арт", – каже він.

Намалювали мрію
Денис Антюхов. Фото: Суспільне Запоріжжя

"Я вважаю, це легендарний літак, я пишаюся досягненнями Антонова, котрий створив такий літак. Він підіймає 285 тонн такого у світі немає. Україна була перша, котра зробила такий літак. Тому я з великим задоволенням взявся малювати його", – каже Ігор Гредасов, помічник художника.

Намалювали мрію
Ігор Гредасов. Фото: Суспільне Запоріжжя

Аби намалювати найбільший літак у світі, запорізькій команді майстрів знадобилось два тижні. Через сильну спеку працювали із перервами – по чотири години на день.

"Ми розбиваємо його на квадрати, потім по квадратах переносимо малюнок з оригіналу олівцем це робимо. Після цього ми фарбою наводимо контур і починаємо розмальовувати основні елементи малюнку", – розповідає Денис Антюхов.

Намалювали мрію
Фото: Суспільне Запоріжжя

Над дрібними деталями працює художниця та дизайнерка за освітою Ганна Соловйова. Дівчина каже, малює з дитинства, але на фасаді будівлі це її друга робота.

"Було дуже цікаво. Взагалі я малюю картини на полотні акрилом. Захотіла спробувати щось нове. Були складнощі, адже стіна не рівна, має фактурність. Тому важче працювати", – каже художниця Ганна Соловйова.

Намалювали мрію
Ганна Соловйова. Фото: Суспільне Запоріжжя

Зобразити "Мрію" на стіні цього будинку художників попросила запоріжанка Яна. Вперше вона зустріла художників, коли ті завершували іншу роботу — мурал "Руський воєнний корабль".

"І коли обирали малюнок, то я хотіла щось нейтральне, адже поруч дитячий майданчик. І вони мають бачити щось цікаве. Мені подобається дивитися, як хтось проходить фотографує. Також ми пофарбували лавки у синьо-жовтий багато хто на них сідає на фоні літака і фотографуються", – каже вона.

Намалювали мрію
Яна, місцева мешканка. Фото: Суспільне Запоріжжя

Це вже другий патріотичний стінопис у виконанні запорізької команди. "Мрію" планують завершити за два дні, а після взятися знову до роботи. Кажуть, у планах — алея з 10 тематичних муралів, серед яких дівчина у вишиванці та гурт "Калуш Orchestra".

Читайте також: Зруйнована "Мрія". Чи вигідно Україні відбудовувати знищений літак

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок