300 малят за 100 днів: як працює в Черкасах пологовий будинок в умовах воєнного стану

300 малят за 100 днів: як працює в Черкасах пологовий будинок в умовах воєнного стану

300 малят за 100 днів: як працює в Черкасах пологовий будинок в умовах воєнного стану
. Колаж: Суспільне, фото pexels, Суспільне

Три сотні малюків народились у черкаському пологовому будинку за 100 днів війни, розповів Суспільному директор установи Дмитро Вітренко.

До медзакладу приймають усіх жінок незалежно від місця реєстрації.

У пологовому в Черкасах народила хлопчика харків'янка Яна. Розповіла, що ще не звикла до ролі мами — її сину Артему два дні. До Черкас переїхала на сьомому місяці вагітності й про пологи вдома навіть і не мріяла:

"Поки що навіть думати про це неможливо, щоб повернутися додому, а особливо народжувати в Харкові. Щоб дитина була під обстрілами... Тут спокійно дуже, поки що повертатися не хочемо".

300 малят за 100 днів: як працює в Черкасах пологовий будинок в умовах воєнного стану
Харків'янка Яна з сином та мамою. Суспільне: Черкаси

Син жінки — первісток, з материнськими клопотами їй допомагає мама. У пологовому, разом з донькою та онуком, вона цілодобово.

"Це мій перший внучок в мене є двоє діток, але я вже забула як це — тримати на руках крихітку".

Як працює міський пологовий будинок в умовах воєнного стану
Наталія Кукса з чоловіком мали партнерські пологи. Суспільне: Черкаси

Не може натішитись малям і Наталя Кукса з Харкова. У них з чоловіком були партнерські пологи — на світ з’явилась дівчинка Марійка.

"Звісно, я уявляла, що буду народжувати вдома, в Харкові. Ми до остатнього сподівались, що повернемося додому. Коли дитину положили мені до грудей — таке відчуття, що все, що відбувається в країні — забувається. І тільки відчуття щастя, і більше нічого не треба".

Чоловік Наталії — Михайло, пригадав, що відчув під час партнерських пологів:

"Народження — це довгий та болісний процес, але воно того варте. Коли тримаєш на руках свою маленьку принцесу, то забуваєш про все".

300 малят за 100 днів: як працює в Черкасах пологовий будинок в умовах воєнного стану
Коридор Черкаського пологового будинку, 3 червня 2022 року. Суспільне: Черкаси

Мам нині виписують раніше, і, якщо все добре, то на другий день вони з малюком можуть їхати додому. Зі слів завідувачки акушерського відділення Ірини Дейнеки не дивлячись на тяжкий емоційний стан, зараз жінки народжують краще, відхилень у пологах менше.

"Знаєте як зараз: зібралася, прийшла, народила та пішла додому, війна зробила нас більш зібраними, люди знають чому вони сюди приходять і для них це дуже важливо".

300 малят за 100 днів: як працює в Черкасах пологовий будинок в умовах воєнного стану
Вказівник на стіні у пологовому в Черкасах, 6 травня 2022 року. Суспільне: Черкаси

За сто днів війни в роботі пологового змінилось не багато, пояснила Ірина Дейнека. Нині майбутні мами народжують на першому поверсі, раніше це робили на п’ятому. А коли лунає повітряна тривога, то всі спускаються у підвал.

"Що стосується повітряних тривог, то спочатку було важко, поки ми зрозуміли як чітко спрацьовувати. Зараз, коли лунає сигнал тривоги, то приходить повідомлення від нашої ОВА і на цей час відділення майже пусте — всі вже сховалися в сховище", — пояснила завідувачка.

Попри війну, у медзакладі нещодавно закінчили ремонт гінекологічного відділення, яке розраховане на пів сотні жінок. Його не оновлювали більше ніж 54 роки, зазначив директор пологового — Дмитро Вітренко.

"Ремонт відбувався протягом року, кошторис робіт 20 мільйонів гривень, ці гроші спрямувала черкаська міська рада, а також частково оплачено коштом пологового будинку".

Із 24 лютого в пологовому будинку 75 переселенок стали мамами, зазначив Дмитро Вітренко. Тож жінкам не варто хвилюватися через прописку чи відсутність документів, адже нині приймають усіх незалежно від реєстрації.

"Заклад надає допомогу всім пацієнткам, які потребують акушерсько-гінекологічної допомоги, незалежно від місця проживання. Також вся допомога надається безоплатно".

300 малят за 100 днів: як працює в Черкасах пологовий будинок в умовах воєнного стану
Палата в пологовому 6 травня 2022 року. Суспільне: Черкаси

Загалом за сто днів війни у черкаському пологовому народилося три сотні малюків, зазначив Дмитро Вітренко. Надалі в закладі планують створити сімейні пологові зали, аналогів яких в Черкасах ще немає.

"Ми зараз надаємо перевагу проведенню партнерських пологів, чим максимально наближаємо умови до домашніх. Втім, на фоні стресу у воєнний стан, це також має своє позитивне значення для породіль".

Що відомо

  • 24 лютого о четвертій годині ранку Росія напала на Україну. Президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі.
  • Зранку 1 березня на Черкащині зафіксували чотири вибухи в Уманському районі. Життю черкаських військових, які отримали травми під час вибухів в Умані, нічого не загрожує.
  • 12 березня на Черкащині під час нічних авіанальотів збили ракету. Її уламки впали на подвір'я, пошкодивши будинок і кілька авто, травмованих немає повідомив керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.
  • На Черкащині в ніч на 16 березня збили ракету, повідомив радник керівника Обласної військової адміністрації Олександр Скічко. За його словами, травмованих унаслідок події немає.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок