Від кліщів та шкідливих комах: у Черкасах обробляють парки

Від кліщів та шкідливих комах: у Черкасах обробляють парки

Від кліщів та шкідливих комах: у Черкасах обробляють парки
. Суспільне: Черкаси

50 гектарів парків та скверів станом на 1 червня обробили у Черкасах від хвороб та шкідників. Препарати безпечні для людей, тварин і повністю вивітрюються протягом пів години, розповів начальник відділу екології Володимир Гусаченко.

Обробленням зелених насаджень від шкідників займаються із 27 травня. За словами Володимира Гусаченка, усе, аби зробити більш комфортним перебування людей у місцях відпочинку. Залишилося обробити ще близько 20 гектарів.

"Взагалі обробку необхідно проводити хоча б двічі на рік. Ну, на жаль, коштів не так достатньо і територія парків, скверів складає більш як 200 гектарів. Тому ми проводимо один раз на рік — навесні, чи на початку літа, коли дозволяють погодні умови".

Від кліщів та шкідливих комах: у Черкасах обробляють парки
Суспільне: Черкаси

За словами Володимира Гусаченка, процес обробки відбувається двома способами: генератором гарячого туману і звичайними оприскувачами.

"Для людей весь процес безпечний. Єдине — не потрібно перебувати під час обробки. Щоб люди не дихали цим. Тому фахівці обробляють зелені насадження о шостій ранку, коли немає відвідувачів", — пояснив фахівець.

Черкащанка Ірина Зіменкова вважає, що обробляти парки потрібно не один раз на сезон:

"Я думаю, що потрібно обробляти від кліщів обов’язково, тому що тут дуже багато дітей гуляють. Тим паче, що зараз такий час, що приїхали дуже переселенців, дуже багато дітей гуляють в парку.Я думаю, що слід обробляти раз у півтора-два місяці".

Від кліщів та шкідливих комах: у Черкасах обробляють парки
Суспільне: Черкаси

Черкащанка Валентина у парку гуляє із собакою, вважає, що слід ретельно обробляти зелені зони від кліщів, бо вони несуть небезпеку:

"У парках кліщів багато, навіть дуже багато. І обробка потрібна. У нас в сім'ї були випадки, що у дітей моїх, онуків і в собачки Пулі вже знімали чимало кліщів цього року".

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, пояснила директорка Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Людмила Кравченко.

"Однак укуси кліщів можуть загрожувати людині близько 150 недугами, найпоширеніші з яких кліщовий енцефаліт й бореліоз (хвороба Лайма). Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу", — пояснила медикиня.

За її словами, протягом трьох тижнів після укусу кліща слід спостерігати за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

За даними Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб, за 4 місяці 2022 року в області зареєстровано вісім випадків хвороби Лайма, що на сім випадків більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Інтенсивний показник становить 0,7 на 100 тис. населення. Випадки реєструвались на п'яти адміністративних територіях області, а саме: у Черкасах, Ватутіному, Канівській, Маньківській та Шполянській територіальних громадах.

Читайте також

На початок