Злочини проти довкілля: як бойові дії впливають на природу Миколаївщини

Злочини проти довкілля: як бойові дії впливають на природу Миколаївщини

Ексклюзивно
Злочини проти довкілля: як бойові дії впливають на природу Миколаївщини
. Фото: Суспільне Миколаїв

Станом на кінець травня територія ведення бойових дій та тимчасово окуповані території охоплюють одну третину всього природно-заповідного фонду України. У Миколаївській області найбільше страждає територія Кінбурнського півострова – це територія національного природного парку "Білобережжя Святослава" і регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса". Ці об’єкти межують з Херсонською областю, яка наразі тимчасово окупована.

Про це під час інтерв’ю кореспондентам Суспільного розповіла екологиня Інна Тимченко.

За словами Інни Тимченко, поруч із національним та регіональним парками на Кінбурнській косі розташований Чорноморський біосферний заповідник. Ця територія загалом є частиною Азово-Чорноморського прибережно-морського екологічного коридору.

"Він дуже важливий, особливо для перелітних птахів, для їх гніздування й міграції. Ми не можемо розглядати окремо області, окремо якісь природні об’єкти. Це загальна мережа", — розповіла Інна Тимченко.

З її слів, своїми діями в Україні Російська Федерація порушує не лише Кримінальний кодекс та міжнародні правові угоди, а й національні та міжнародні природничі акти, конвенції та закони.

"Міністерство захисту довкілля розробляє загальну методику оцінки збитків, залучено багато фахівців. Методику, яка б дозволила оцінити максимально збитки від дій військ Росії довкіллю України, аби надалі подавати в суд для компенсації", — розповіла Інна Тимченко.

Зі слів екологині, станом на 31 травня триває оцінка збитків, завданих природному фонду Кінбурнської коси під час пожеж на початку травня.

"Ми всі з жахом і сумом спостерігали за пожежами, що були на Кінбурнському півострові. З ними вдалося впоратися і збитки наразі підраховуються, наскільки це можливо. Також, зрозуміло, використання снарядів і всі ці воронки значно впливають на ґрунти та ґрунтові води. Ще у 2015 році були оцінені збитки військових дій на сході України, було помічено й зазначено, що в ґрунтах велика кількість важких металів, перевищена в 100-150 разів. Тобто це те, що залишається від снарядів", — розповіла Інна Тимченко.

З її слів, окрім помітних вже зараз наслідків для природного фонду, так звані короткострокові наслідки, є ще довгострокові. Такі наслідки бойових дій передбачити важко, так само як і оцінити їх.

Читайте також: "За добу російські війська пошкодили та знищили понад 130 цивільних об’єктів — ОВА"

"Будь-який вплив має різний характер. Короткостроковий вплив, звісно, можна буде встановити. Є ще довгостроковий вплив. Наприклад, важко буде оцінити вплив того, що зараз знищилася велика кількість місць гніздування, наприклад, пелікана, через порушення Азово-Чорноморського екологічного коридору", — розповіла Інна Тимченко.

За словами екологині, український природно-заповідний фонд є частиною Європейської екологічної мережі, тому будь-які зміни в Україні впливатимуть на екологічну систему в Європі.

"Вплив в одній європейській країні буде відчутний у всій Європі. Навіть вплив на флору і фауну, на природно-заповідні об’єкти дуже сильно вплинуть і на наші сусідні держави", — розповіла Інна Тимченко.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок