"У даній ситуації ніколи не був": подробиці із суду на Полтавщині, де оголосили вирок військовим РФ

"У даній ситуації ніколи не був": подробиці із суду на Полтавщині, де оголосили вирок військовим РФ

"У даній ситуації ніколи не був": подробиці із суду на Полтавщині, де оголосили вирок військовим РФ
. фото: Суспільне Полтава

Російським військовим Олександру Іванову та Олександру Бобикіну призначили по 11 років 6 місяців позбавлення волі. Їх судили за порушення законів та звичаїв війни, а саме – за обстріли з "Градів" цивільної і критичної інфраструктури Харківщини. Оскаржувати вирок військові не збираються.

У Котелевському райсуді Євген Болибок зачитує вирок російським військовим. Олександра Іванова та Олександра Бобикіна судили за порушення законів та звичаїв війни. Рішення для обох однакове.

"Покарання у виді позбавлення волі на строк 11 років 6 місяців. Строк покарання обчислювати від 6 квітня 2022-го року", — говорить суддя Євген Болибок.

"У даній ситуації ніколи не був": подробиці із суду на Полтавщині, де оголосили вирок військовим РФ
Суддя оголошує вирок. фото: Суспільне Полтава

Водночас прокурори під час дебатів просили про максимальне покарання – це ув’язнення на 12 років. Адвокати військових тоді клопотали про зменшення терміну. Та на оголошення вироку не приїхали.

"Наскільки я зрозумів, є пом'якшувальна обставина, а саме те, що вони щиро розкаялись та в повній мірі визнали свою провину. На теперішній час потерпілих не було можливості встановити, бо зазначена території перебуває під постійними обстрілами і окупацією. Вирок отримаємо, вивчимо та вирішило питання – буде подана апеляційна скарга чи ні", — повідомляє прокурор Олег Максюк.

У справі щодо російських військових було три засідання по суті. На суді обоє визнали вину та зізналися, що 24 лютого обстрілювали Харківщину з "Градів". Через це була зруйнована цивільна та критична інфраструктура.

"У даній ситуації ніколи не був": подробиці із суду на Полтавщині, де оголосили вирок військовим РФ
Прокурори під час оголошення вироку. фото: Суспільне Полтава

Після оголошення вироку Олександр Бобикін сказав, що буде чекати на обмін, аби повернутися в Росію.

"Не уявляю, що буде відбуватись, так як в даній ситуації ніколи не був", — каже обвинувачений Олександр Бобикін.

Олександр Бобикін та Олександр Іванов після засідання Суспільному розповіли, що оскаржувати вирок не планують. За словами прокурора Олега Максюка, відбувати покарання обоє військових будуть в Україні. Чи планують обміняти їх на українських полонених, нині не відомо.

Що відомо

  • Російські військовослужбовці Олександр Іванов та Олександр Бобикін переховувалися у Харківській області після того, як колону їхньої техніки розбили Збройні сили України. Обидва здалися українській армії. Бобикін – солдат, водій бойової машини "Град", Іванов – єфрейтор, навідник "Града".
  • За даними слідства, 24 лютого 2022 року з території російської Бєлгородської області Бобикін та Іванов здійснювали артобстріл Харківщини — снаряди влучили у житлові будинки в селищі Козача Лопань та у ветеринарний ліцей поблизу Дергачів. Далі російські військові перетнули державний кордон України та продовжили обстріли Харківщини. Після розгрому колони українські військові взяли Бобикіна та Іванова у полон.
  • Їх обвинувачують в скоєнні злочину за частиною першою статті «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. За це передбачено до 12 років позбавлення волі.
  • Справу передали до суду на початку травня 2022-го року. За даними слідства, обвинувачені обстрілювали селище Козача Лопань та місто Дергачі на Харківщині. Тоді зруйнували житлові будинки та інфраструктуру.
  • Підготовче засідання у справі відбулося 17 травня у режимі відеоконференції. Тоді обвинуваченим продовжили термін тримання під вартою на 60 діб без права внесенення застави – до 15 липня 2022-го року. Цей час вони проведуть у Полтавській установі виконання покарань №23.
  • Перше засідання по суті відбулося 19 травня у Котелевському районному суді.
  • 26 травня відбулися судові дебати, підсудним надали останнє слово.
  • Обоє обвинувачених визнали свою провину.
На початок