Ховалися під Харковом: двоє російських окупантів розповіли, як потрапили у полон

Ховалися під Харковом: двоє російських окупантів розповіли, як потрапили у полон

Ховалися під Харковом: двоє російських окупантів розповіли, як потрапили у полон
. Полонені солдати РФ, Харківщина, Фото: t.me/DIUkraine

Полонені російські військовослужбовці Олександр Іванов та Олександр Бабикін переховувалися у Харківській області після того, як колону їхньої техніки розбили Збройні сили України. Обидва здалися українській армії.

Відео розмови із полоненими опублікував блогер Володимир Золкін.

Бабикін — солдат, водій бойової машини "Град", родом з селища Верхнє Луостарі Мурманської області. За його словами, він їхав у колоні військової техніки з близько 100 одиниць. Армійці РФ заїхали на територію Харківщини у лютому з Бєлгорода.

"Десь спочатку був бій. Ми з автоматами вискочили, ми одне одного не бачили, наш підрозділ, ми розсіялися по кущах, хто де, абсолютно в різних точках. На бій бігли люди — або це розвідка, або Нацгвардія. Бій завершився, продовжили рух. І за якийсь час нам сказали, що ми повертаємося назад, де ішов бій, і звідти був здійснений другий залп. Два залпи було здійснено, другий залп з території України вже було здійснено. Сказали: "Ви стріляли в Харків". Куди, наслідки — ніхто не сказав, сказали, що ми знищили міст у Козачій Лопані", — розповів Бабикін.

Вогонь від ЗСУ

"Після залпу почалися так звані покатушки з точки у точку. До якогось населеного пункту заїхали, там нас розвернули — повернули, виїхали на широкосмугову дорогу, тут уже сказали, що це Харків — Бєлгород. Рухалися цією дорогою", — розповів Бабикін.

Військові машини, за його словами, їхали дуже близько та орієнтувалися на стоп-сигнали один одного.

"Ми від'їхали від "Баварії Моторс", як прилітає перший заряд [з боку української армії]. Коли мене викинуло з машини вибуховою хвилею, я встав і спробував озиратися. Буквально хвилина і другий снаряд падає, він знищує КамАЗ, який за мною перебуває, і моя машина починає палати", — розповів Бабикін.

Після контратаки з боку Збройних сил України почали детонувати снаряди, які перевозила російська техніка.

Втеча з поля бою

"Я почав по кущах повзати з тієї точки дислокації. Заповз під першу ялинку, відключився ненадовго. Прокинувся, переповз під наступну ялинку. Під наступною ялинкою вже до ранку знепритомнів. Прокинувся під цією другою ялинкою і відчув різкий біль у ногах. Оглянув ліву ногу — там було уламкове", — каже Бабикін.

За його словами, він вдерся до дитячого лікувально-оздоровчого центру "Сонячний", де провів близько 10 днів. Після цього він вирішив змінити місце переховування.

"Усі 10 днів, що я там перебував, автоматні бої тривали буквально два — три дні, артилерійські обстріли — щодня. До них вже настільки звик, що настає ось цей стан: тобі страшно — страшно — страшно, а потім все одно. Було доти, доки не пролетів літак. Пролетівши літак, випустив бомбу, і я думав, що це буде фінал моєї історії. Будівля витримала, навіть шибки не вибило. Я припустив, що настав час міняти укриття", — каже Бабикін.

За його словами, бомбу скинув російський літак. Військовий РФ планував обійти армію України, армію Росії, потрапити в Мурманську область, а звідти — у Норвегію.

"Ми служимо на кордоні з Норвегією, я давно маю надію перебратися до Норвегії. У Норвегії дуже толерантно ставляться до біженців. Мені треба було дістатися свого кордону, зв'язатися зі своїм другом, він би приїхав, забрав би, відвіз би мене до Мурманської області. Є обхідні шляхи до Мурманської області", — розповів Бабикін.

За його словами, він переховувався ще кілька днів в іншому приміщенні, допоки не вийшов. Його помітили бійці ЗСУ і передали Службі безпеки України.

Полонений навідник "Града"

Другий полонений — єфрейтор Олександр Іванов, навідник "Града", уродженець селища Верхнє Луостарі Мурманської області.

"Поїхали ми спочатку до Курська на навчання нібито. Потім поїхали до Бєлгорода, марш у нас був. Потім стали в селі Малинівка. З 23 на 24 [лютого] о 3-4 ночі сказали, що буде стрілянина. Десь о 5-6 годині ми вистрілили у бік України", — розповів Іванов.

За його словами, після атаки з боку Збройних сил України він втік. Дорогою разом із іншими військовими РФ скинув зброю та амуніцію. Спочатку армійці вийшли на трасу до Ростова, після чого змінили напрямок і пішли на трасу до Бєлгорода.

"Надвечір йшли лісом і побачили, що стоять люди у військовій формі, ми не зрозуміли тоді. І там була БМка [бронемашина] із нашої батареї. Ми подумали, що наші люди. Я сказав: "Я піду перевірю. Якщо це наші, то наші. Якщо ні, то я здамся просто", — розповів Іванов.

25 лютого він опинився в полоні. Інші, за його припущенням, втекли.

Читайте також

Збирав дані про ветеранів та патріотів: на Харківщині старосту округу підозрюють в співпраці з РФ

Поліція Харківщини вилучила з окружної шість тіл військових РФ, які лежали там майже два місяці

На початок