Зарплата вчителям Кіровоградщини. Які надбавки та доплати зменшили на час воєнного стану

Зарплата вчителям Кіровоградщини. Які надбавки та доплати зменшили на час воєнного стану

Зарплата вчителям Кіровоградщини. Які надбавки та доплати зменшили на час воєнного стану
. Pixabay

У Кіровоградській області, через російське вторгнення та переведення школярів на дистанційне навчання, зменшили заробітну плату вчителям. Про це Суспільному розповіла керівниця обласного департаменту освіти та науки Ельза Лещенко.

Освітню субвенцію зменшили на 10%

За її словами, згідно Постанови Кабміну від 1 квітня 2022 року, освітню субвенцію з державного бюджету скоротили на 10%. Ці гроші гроші спрямували на потреби Збройних сил України.

"До війни по Кіровоградській області сума освітньої субвенції на оплату праці вчителів була 2 мільярди 800 мільйонів гривень. Після її зменшення, ми недоотримали майже 300 мільйонів гривень".

У зв'язку з цим нині не всі педагоги отримують надбавку за престижність праці, доплату за перевірку зошитів, класне керівництво та завідування кабінетами.

"Структура заробітної плати вчителів складається з посадового окладу, надбавок та доплат. Надбавка за престижність нараховувалась від 5 до 30%. За додаткову перевірку зошитів, класне керівництво та завідування кабінетами було передбачено від 10 до 20%. Оскільки з 24 лютого діти навчаються дистанційно, то зрозуміло, що ці доплати зняли. Така ситуація по всій Україні".

Ельза Лещенко сказала, що в області 20% надбавки за престижність виплачують у семи громадах – Бобринецькій, Дмитрівській, Новопразькій, Мар’янівській, Глодоській, Злинській і Рівненській.

Чи відчувають педагоги зменшення зарплатні

У Кущівській гімназії в Кропивницькому працює 22 вчителі. Директорка Наталія Вельгун розповіла Суспільному, що зменшення освітньої субвенції на 10% на своїй зарплаті відчули.

"Нині наші педагоги не отримують доплату за завідування кабінетами, за роботу в інклюзивному класі з особливими школярами. За місяць до закінчення контракту ми звільнили одну асистентку вчителя, яка була закріплена за дитиною з освітніми потребами. Також не доплачуємо вихователю групи продовженого дня, бо її немає, вчителю інформатики за наповнення вебсайту та 5% бібліотекарю. Нині у нас залишилась лише надбавка за престижність 10%".

Середня зарплата вчителів по області 12 тисяч

Середня заробітна плата вчителів у Кіровоградській області складає майже 12 тисяч гривень. Після зменшення субвенції, виплата зменшилась в середньому на 800 гривень. Постанова Кабінету Міністрів діятиме поки в Україні буде воєнний час.

Нині в регіоні працює майже 18 тисяч педагогів. Ельза Лещенко сказала, що наразі питання скорочення вчителів в області не розглядається.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок