США нагадали, що саме Росія відповідальна за глобальну продовольчу кризу

США нагадали, що саме Росія відповідальна за глобальну продовольчу кризу

США нагадали, що саме Росія відповідальна за глобальну продовольчу кризу
. Ентоні Блінкен. Фото: AP

Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив, що саме Росія винна в нинішній продовольчій кризі через розв’язану нею війну в Україні та блокаду шляхів відвантаження українського продовольства.

Як повідомляє CNN, про це Блінкен заявив на міністерській зустрічі ООН з питань глобальної продовольчої безпеки 18 травня.

"Як і у випадку з рішенням почати невиправдану війну (в Україні — ред.), відповідальність за порушення постачання продовольства й страждань, які це спричиняє у всьому світі, лежить повністю й цілком на російському уряді", — підкреслив він.

Читайте також: "Велика сімка" обговорить продовольчу кризу через війну в Україні

Держсекретар також заперечив, що санкції, запроваджені Сполученими Штатами та союзниками проти Росії, нібито поглибили продовольчу кризу.

"Коли ми накладали санкції на Росію для якнайшвидшого припинення війни (в Україні — ред.), ми свідомо й ретельно передбачили виключення для сільськогосподарських товарів і добрив", — нагадав Блінкен.

Він також анонсував виділення Штатами 215 мільйонів доларів екстреної допомоги на подолання продовольчої кризи в Україні, голосування в Конгресі США за 5,5 мільярда доларів додаткової гуманітарної допомоги, а також додаткове фінансування в 500 мільйонів доларів для виробництва добрив у США.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • Російське вторгнення не лише призвело до руйнувань і гуманітарної катастрофи в Україні, а й може поставити під загрозу продовольче забезпечення 1,7 мільярда людей. Про це в статті для чеського видання Seznam Zprvy сказав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.
  • Всесвітня продовольча програма ООН попереджає, що через блокаду десятків портів Чорного моря світ може постати перед глобальною нестачею їжі і, як наслідок, недоїданням, масовою міграцією і політичною нестабільністю.
  • Через збройну агресію Росії проти України близько половини із 3,2 мільйона українських дітей можуть зіткнутися із нестачею їжі та води, заявив директор з надзвичайних програм ЮНІСЕФ Мануель Фонтейн.
  • Європейський Союз допоможе Україні експортувати зернові, заблоковані Росією у морських портах України, через "коридори солідарності", заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ.

Читайте також

Війна й посівна: чи буде в Україні і світі продовольча криза — думки фермерів, економістів та Мінагро

Продовольча безпека світу і війна: чи реально відновити експорт зерна з України

Вторгнення Росії в Україну, день 85. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок