Вторгнення Росії в Україну, день 85. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 85. Текстовий онлайн

Оновлюється
Вторгнення Росії в Україну, день 85. Текстовий онлайн
. Зруйнований після обстрілів армією РФ будинок у Бахмуті, Донецька область. 18 травня 2022 року. Фото: АР

19 травня триває 85-й день повномасштабної війни Росії проти України. Евакуація українських військових на "Азовсталі" триває, росіяни намагались прорвати кордон на Сумщині, обстрілювали Чернігівщину, безперервно обстрілюють Донеччину і Луганщину. ЗСУ стримують напад, дійшли до лінії державного кордону у Харківській області.

Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

40 млрд на ленд-ліз, міжнародний трибунал, затримання Царьова, мирний план Італії. Війна. Головне за 19 травня

Головне на цей час

У Василівці росіяни четверту добу не пропускають понад 1000 автомобілів — Запорізька ОВА

У місті Василівка Запорізької області росіяни вже четвертий день не пропускають понад 1000 машин на підконтрольну Україні територію.

Про це у Facebook повідомила Запорізька обласна державна адміністрація.

Зазначається, що в автомобілях перебувають жінки та діти.

"Більшість з них вже не має грошей, аби купувати воду та їжу. Сьогодні кільком автівкам вдалося прорватися до Запоріжжя", — повідомили в ОВА.

Зеленський нагородив понад 200 українських військових

Президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення державними нагородами 210 військовослужбовців українських Збройних сил, із них 48 — посмертно.

Про це він повідомив під час відеозвернення за підсумками 85 дня війни.

"Підписав сьогодні укази про нагородження наших героїв. 210 військовослужбовців Збройних сил України відзначені державними нагородами, з них 48 посмертно", – сказав глава держави.

Крім того, президент присвоїв звання Героя України капітану Сергію Пархоменку, командиру авіаційної ланки 299-ї бригади тактичної авіації (посмертно).

У Росії хочуть націоналізувати завод Nissan

У Росії обговорюють питання передачі російських активів японського автовиробника Nissan у державну власність.

Про це повідомляє "Діловий Петербург" із посиланням на очільника Мінпромторгу РФ Дениса Мантурова.

За його словами, у зв'язку з тривалою зупинкою заводу Nissan потрібно вдаватися до термінових методів і обговорювати націоналізацію, щоб підприємство не простоювало. Рішення про націоналізацію планують ухвалити вже у найближчі тижні.

"Це не просто витрати чи подарунок": Зеленський пояснив, навіщо фінансувати Україну

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна потребує фінансової допомоги від партнерів, яка стане також внеском у їхню власну безпеку.

Про це він сказав у відеозверненні за підсумками 85 дня війни.

Зеленський нагадав, що щомісячний бюджетний дефіцит в Україні складає 5 мільярдів доларів.

"Щоб вистояти у війні за свободу, нам потрібна швидка й достатня фінансова підтримка. І це для партнерів не просто витрати чи подарунок. Це їхній внесок у власну безпеку", — наголосив український лідер.

Він зазначив, що захист України означає також захист союзників від нових війн і криз, які Росія може спровокувати у разі успіху у війні.

"Тому ми всі разом маємо забезпечити, щоб не було жодного успіху у Росії в агресії проти нашої держави. Ані воєнного, ані економічного, ані будь-якого іншого", — сказав Зеленський.

Крім того, він подякував США за схвалення нового пакету підтримки України обсягом 40 мільярдів доларів.

"Це прояв потужного лідерства та потрібний внесок у наш спільний захист свободи", — вважає глава держави.

У Пентагоні заперечили передачу Україні протикорабельних ракет "Гарпун"

США не передавали Україні протикорабельні ракети "Гарпун" і не схвалювали такі постачання від союзників.

Про це на брифінгу заявив речник Міністерства оборони США Джон Кірбі.

Раніше агентство Reuters із посиланням на американських посадовців повідомило, що Білий дім планує передати Україні сучасні протикорабельні ракети та допомогти зняти російську морську блокаду. За їх даними, йдеться про пряму передачу Україні або через європейського союзника двох типів протикорабельних ракет "Гарпун" виробництва Boeing та Naval Strike Missile виробництва Kongsberg та Raytheon Technologies.

Заступника начальника ГУ ДСНС України в Херсонській області підозрюють у держзраді — ДБР

Слідчі Державного бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого статтею "Державна зрада", стосовно заступника начальника Головного управління ДСНС України в Херсонській області.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці ДБР.

Зеленський запропонував спростити вступ до вишів випускникам з окупованих територій

Президент Володимир Зеленський запропонував спростити порядок вступу до вишів випускників шкіл із територій України, які зараз тимчасово окуповані Росією.

Про це він сказав у відеозверненні за підсумками 85 дня війни.

Також глава держави поінформував, що доручив опрацювати питання оплати навчання студентів з нині окупованих територій, які навчаються на контрактній основі.

"Очевидно, що платити за контактом за навчання у таких умовах вкрай складно. Держава має допомогти", — сказав Зеленський.

Він доручив міністру освіти підготувати відповідні зміни до законодавства.

"Тож очікую від міністра, від уряду і, якщо потрібно, від народних депутатів відповідних рішень", — зазначив президент.

На Донбасі протягом доби українські військові знищили 28 одиниць техніки Росії — ООС

Упродовж поточної доби, 19 травня, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил відбили 14 атак армії РФ. Ще на двох локаціях тривають бої з російськими військовими.

Про це повідомили у штабі операції Об'єднаних сил.

"За добу військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили: 8 танків, 14 одиниць бойової броньованої техніки, 6 одиниць автомобільної техніки", — йдеться у повідомленні.

Як повідомили у штабі ООС, підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили дин безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10"

"Постійно пресингує та хоче порушити домовленості" — Подоляк про перемовини з РФ щодо "Азовсталі"

Росія чинить тиск та намагається порушити домовленості під час перемовного процесу щодо звільнення українських захисників із заводу "Азовсталь" у Маріуполі.

Про це в інтерв’ю телеканалу "Рада" заявив радник голови Офісу президента і член делегації України на переговорах із Росією Михайло Подоляк.

"Там дуже тяжкі, дуже крихкі переговори. Росія постійно пресингує, постійно хоче вийти і порушити якісь домовленості", – сказав він.

За його словами, наразі краще утриматися від коментарів щодо ситуації на "Азовсталі", "оскільки будь-яке необережне слово це конкретне життя конкретних людей".

"Коли закінчиться операція по звільненню наших людей, тоді про це поговоримо і роздамо усім медалі. Ніякого хайпу сьогодні не повинно бути", – вважає Подоляк.

Коментуючи заяви РФ прирівняти "азовців" до терористів та засудити їх, на думку радника голови ОП є спекулятивними, а ті, хто їх озвучує, "автоматично підписуються під єдиною кримінальною справою".

"Ці заяви про те, як вони збираються ставитись до військовослужбовців українських, — все це великі кримінальні справи. Тому нехай фіксують свою участь в майбутніх кримінальних впровадженнях", – наголосив Подоляк.

Нинішня війна має стати для Росії останньою — Єрмак

Війна, розв’язана Кремлем проти України, має стати для Росії останньою та завершитися повним відновленням територіальної цілісності та суверенітету України.

Про це заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак під час виступу в аналітичному центрі Chatham House, передає пресслужба ОП.

"Нинішня війна має стати останньою для Росії. Вона повинна завершитися повним відновленням територіальної цілісності та суверенітету України. Тобто нашою перемогою. Адже сьогодні Україна захищає не лише себе. Україна сьогодні – це Фермопіли Європи", – сказав Єрмак.

На його думку, "паркан" для захисту України має складатися з чотирьох частин: перша – це зброя для України, друга – продовження та посилення санкційного тиску, третя – налагодження механізмів репарації та економічна допомога, четверта – побудова надійної системи гарантій. Зокрема, говорячи про зброю, очільник ОП зауважив, що Україні все ще бракує важкого озброєння, зокрема MLRS.

Забезпечення обороноздатності України, на думку Єрмака, є й одним з її контурів безпеки. Він висловив сподівання, що у майбутньому гаранти скасують усі "політично обумовлені" обмеження на постачання Україні конвенційних озброєнь та сприятимуть швидкому відновленню й підтриманню її оборонного потенціалу.

Ще одним ключовим чинником системи безпекових гарантій, на думку глави Офісу президента, має лишатися тривала й гнучка санкційна політика.

"Цей комплекс безпекових заходів міг би стати своєрідним тестовим майданчиком і надалі – основою для створення світової коаліції відповідальних держав, які протягом 24 годин будуть готові ефективно реагувати на будь-яку агресію", – зазначив він.

Єрмак також вважає, що для побудови системи безпеки потрібно модернізувати міжнародне право, передусім розширити визначення агресії, включивши до нього поняття сучасної гібридної війни. Крім того, реформування потребують й базові міжнародні організації, такі як ООН.

"Жодна країна не може бути членом ООН, поки поводиться як терорист і агресор. Усі права в ООН та інших організаціях вона має втрачати у першу добу від початку агресії", – переконаний Єрмак.

Він додав, що метою України є найшвидше встановлення миру, адже затягування війни несе більші ризики для всієї планети.

"Але цей мир має бути справедливим. Суверенітет і територіальна цілісність України – не тема для компромісів. Росія має звільнити наші території, включно з українським Кримом та українським Донбасом", – наголосив глава ОП.

Львівська область — повітряна тривога.

"Російський дім" у Давосі перетвориться на "Дім воєнних злочинів Росії"

Фонд Віктора Пінчука та PinchukArtCentre організовують у колишньому "російському домі" (russian house) виставку, перейменувавши його на "Дім воєнних злочинів Росії" (Russia War Crimes House).

Про це повідомила пресслужба Фонду.

Виставку організовують у партнерстві з офісом президента України, Міністерством закордонних справ, інтернет-виданням "Українська правда" та Українською асоціацією професійних фотографів.

Мета проєкту Russia War Crimes House – викласти основні факти, назвати імена й дати, показати конкретних осіб і надати хоча б деяким жертвам війни можливість розповісти свої реальні історії. Виставка, яка офіційно відкриється вранці 23 травня, а працюватиме вона до 29 травня.

"На тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке триває вже третій місяць, важливо висвітлювати, як українці захищають демократію та свободу не лише у фізичній війні, а й на соціальному та політичному фронтах", – наголошується у пресрелізі фонду.

Окрім того, фонд також укотре виступить співорганізатором Українського дому в Давосі, а 25 травня організує традиційну дискусію на Українському сніданку: "Яким буде подальший перебіг війни і як виглядатиме майбутнє України та світу після її завершення?". Фарід Закарія, ведучий програми Fareed Zakaria GPS на каналі CNN, виступить модератором розмови з професором історії Тімоті Снайдером, головною редакторкою журналу The Economist Занні Мінтон Беддос та Міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, членами Верховної Ради та іншими учасниками.

Уперше за багато років ВЕФ цього року відбудеться без російської участі. Очікується онлайн виступ президента України Володимира Зеленського на форумі.

Кулеба відреагував на пропозиції зняти санкції з РФ в обмін на деблокаду українських портів

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що про питання скасування санкцій з Росії слід підійти виважено.

"Що значить зняти санкції? Це звучить занадто загально. Треба дивитися. Якщо він має на увазі групу санкцій чи всі санкції — це одна історія. Якщо якусь конкретну санкцію — можна подивитися, в чому ціна питання", — сказав очільник МЗС в ефірі національного телемарафону.

За його словами, блокування експорту українських агропромислових товарів — це питання голоду в усьому світі.

"Це також питання прибутків української економіки та гарантування того, що відбудеться наступний агропромисловий цикл", — додав міністр.

Україна отримала 504 мільйонів євро від Світового банку

Україна отримала чергову частину грантових коштів у розмірі 504 млн євро із Цільового фонду донорів Світового банку.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Зазначається, що ці кошти надійшли у рамках програми другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення України. Більшу частину надали США — 500 млн доларів, Велика Британія — 24 млн фунтів стерлінгів. Допомогу спрямують на забезпечення першочергових соціальних, гуманітарних видатків, видатків на охорону здоров’я, підтримки внутрішньо переміщених осіб.

ЗСУ вдалося відібрати у РФ стратегічну ініціативу — Залужний

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний заявив, що українським захисникам вдалося відібрати в армії РФ стратегічну ініціативу та змусити її відмовитися від захоплення Києва.

Про це він сказав на засіданні Військового комітету НАТО, яке відбулося 10 травня на рівні головнокомандувачів у форматі з Україною, інформує пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

"Ми чітко розуміли, що саме перший місяць буде переломним. Нам вдалося відібрати у противника стратегічну ініціативу, завдати критичних втрат, змусити відмовитися від головної мети – захоплення міста Києва. Сьогодні ми не лише ведемо оборону. Нами проведено низку успішних контрнаступальних дій", – заявив Залужний.

За його словами, на сьогодні українським захисникам вдалося розблокувати Харків та Миколаїв, ведуться бої на Херсонському напрямку. Водночас як зазначив головнокомандувач ЗСУ, росіяни підтримують високу інтенсивність ракетних обстрілів – у середньому 10-14 балістичних і крилатих ракет на добу.

"Це загроза не тільки для України, а й для країн-членів НАТО. Адже кожна така ракета несе 400-600 кілограмів тротилу. Тому важливо зміцнювати протиракетну оборону", – наголосив він.

Держдеп анонсував ще $100 мільйонів військової допомоги для України

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна отримує додаткове озброєння на суму до 100 мільйонів доларів.

Про це повідомляється на сайті Державного департаменту США.

"За дорученням президента я санкціоную наш десятий відбір додаткових озброєнь та техніки для оборони України із запасів Міністерства оборони США на суму до 100 мільйонів доларів. Таким чином, загальна військова допомога США Україні у вигляді зброї та спорядження склала приблизно 3,9 мільярда доларів з того часу, як 24 лютого Росія почала жорстоке і нічим не спровоковане повномасштабне вторгнення в Україну", — зазначив посадовець.

За його словами, американська та міжнародна військова допомога продовжує доповнювати пряму фінансову підтримку США Україні. Також США підтримують документування свідчень звірств Росії проти українців та заходи щодо подальшого посилення тиску на Росію та її спільників.

Байден повідомив, що буде в новому пакеті військової допомоги

США нададуть Україні артилерію, радари та інше обладнання в новому пакеті військової допомоги, оголосив Джо Байден.

Німеччина надасть Україні ще близько мільярда євро підтримки

Німецький уряд планує виділити Україні короткострокову підтримку у розмірі близько мільярда євро, яку мають спрямувати на підтримку працездатності державної системи. Також МОЗ Німеччини пропонує допомогу Україні у відновленні системи охорони здоров'я.

Кошти, які США виділяють для України використовуються правомірно — USAID

Кошти, які США виділяють для України використовуються правомірно. Про це в ексклюзивному коментарі Суспільному розповів директор Місії USAID в Україні Джим Хоуп.

Він додав, що Агентство США з міжнародного розвитку зацікавлене у тому, щоб фінансування було захищене і потрапляло до людей, які його потребують.

"Зараз ми не отримували жодних повідомлень про неправомірне використання фінансування для всієї гуманітарної допомоги, яка була надана до цього часу. Так що це додає нам впевненості. Але захистити ці кошти це дуже важливо. Нам усім важливо пам’ятати, що Україна має дуже хорошу архітектуру та фундамент для запобігання корупції, прозорості та підзвітності. І цей фундамент досі діє і буде відігравати велику роль. І гарантуватиме, що кошти захищені та дістаються туди, куди їм потрібно", — зазначив Джим Хоуп.

Він додав, що майже 700 мільйонів доларів гуманітарної допомоги надали США Україні з початку війни.

Командування військових, які захищали "Азовсталь", наразі не території заводу

Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар повідомив, що він на «Азовсталі», там триває операція, деталей якої він розповісти не може.

Читайте також: Обличчя "Азовсталі". Історії захисників Маріуполя

Сенат США остаточно схвалив виділення Україні допомоги на 40 млрд доларів

Сенат США остаточно схвалив виділення Україні допомоги на 40 млрд доларів. Тепер документ має підписати Байден.

Європарламент підтримали заклик створити спеціального трибуналу для РФ

Європейський парламент підтримав резолюцію із закликом до ЄС про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

"Вдячний депутатам Європарламенту, які підтримали резолюцію із закликом до ЄС підтримати створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України та надати йому необхідні ресурси та підтримку. Разом ми притягнемо до відповідальності російське керівництво", — зазначив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Українські десантники знищили близько 10 одиниць бронетехніки, БМП та два танки РФ

Українські десантники сьогодні знищили близько 10 одиниць броньованої техніки, бойову машину піхоти та два танки Р. Про це повідомила 80-та окрема десантно-штурмова бригада Десантно-штурмових військ Збройних сил України.

"У ході запеклих сьогоднішніх боїв одним із підрозділів 80-ї окремої десантно-штурмової бригади знищено близько 10 броньованих одиниць техніки, а наш розрахунок ПТРК "Стугна" знищив 2 танки і БМП русні", — ідеться в повідомленні.

Виконано майже 40% плану санкційного тиску на Росію — Єрмак

Наразі виконано 36% плану дій групи Макфола-Єрмака щодо посилення санкцій проти Російської Федерації. Про це повідомив керівник Офісу президента України, учасник Міжнародної робочої групи щодо санкцій проти Росії Андрій Єрмак.

"Група Макфола-Єрмака продовжує роботу. Відслідковуємо прогрес із впровадження обмежень згідно з нашим санкційним планом… Наразі виконано 36% санкційного плану групи Макфола-Єрмака. Робота над рештою триває", — зазначив він. Єрмак уточнив, що за останній тиждень санкційний тиск на РФ зріс. Були впроваджені нові санкції проти російських та білоруських компаній, близького оточення президента РФ, військового командування Білорусі, а також посилено торгові обмеження.

Водночас Україна очікує санкцій проти енергетичного сектору та банківської системи РФ.

Вторгнення Росії в Україну, день 85. Текстовий онлайн
Офіс президента

Міжнародна робоча група у квітні представила План дій щодо санкцій, який містить рекомендації для міжнародної демократичної спільноти стосовно комплексу подальших економічних заходів, спрямованих на примус російського керівництва до якнайшвидшого припинення війни в Україні. План зосереджений на 10 ключових напрямах санкційної політики, серед яких визнання Росії та білорусі державами – спонсорами тероризму, а збройних сил РФ – терористичною організацією; повна заборона на російський експорт енергоносіїв; розширення санкцій проти фінансового сектору РФ та РБ; посилення транспортних та страхових санкцій; розширення й посилення торговельних ембарго та персональних санкцій.

У Росії повідомили, що з заводу "Азовсталь" вийшли 1730 українських військових

У Міноборони РФ повідомляють, що з 16 травня з заводу "Азовсталь" у Маріуполі вийшли 1730 українських військових, 80 — поранених. Associated Press оприлюднило кадри Міноборони Росії про те, як із "Азовсталі" виходять українські захисники.

Італія передала ООН свій мирний план щодо припинення війни РФ проти України

Міністерство закордонних справ Італії передало на розгляд ООН свій мирний план, що передбачає припинення вогню та поетапне врегулювання ситуації в Україні. Чотири етапи італійського плану передбачають:

  • припинення вогню та демілітаризацію фронту під наглядом ООН;
  • швидкий вступ України до ЄС та її нейтральний статус без приєднання до НАТО;
  • угоду між Україною і Росією щодо "спірних територій" Донбасу і Криму для вирішення суперечностей щодо міжнародно визнаних кордонів;
  • новий багатосторонній договір про мир і безпеку в Європі.

В ОП прокоментували звернення МЗС РФ до ВООЗ з проханням вплинути, аби Україна не чинила опору

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк прокоментував звернення міністерства закордонних справ Росії до Всесвітньої організації охорони здоров'я з проханням вплинути на Київ, аби Україна не чинила опору "спеціальній військовій операції".

"Так-так, саме в такому формулюванні… Тобто "кокаїнові інтелектуали" з російського міністерства цілком серйозно пропонують міжнародній організації передати нам ультиматум: українці, до вас додому прийшли ґвалтівники та вбивці, тому ви тихенько станьте до стінок і чекайте, поки вони пограбують, повбивають, поґвалтують. А потому займуть частину вашого дому й будуть там безунітазно бухати. Чистий російський абсурд. Ось що значить дипломатична деменція. Ось що значить суттєва залежність від спеціальних стимуляторів. І ось що значить дедалі більша міжнародна ізоляція", – зазначив радник керівника ОП.

Подоляк висловив переконання, що скоро дипломатичні контакти Москви обмежаться Білоруссю, Еритреєю та гуманітарними організаціями, в яких можна буде просити: "Хай уже вони складуть зброю, ну, будь ласка, інакше в нас нічого не виходить". Він також наголосив, що єдине, чим у ВООЗ можуть допомогти кремлю, – це організувати належне колективне психіатричне обстеження та запропонувати програми адаптивної терапії.

"Безумовно, Київ може тільки вітати подібні лікувальні заходи", – підкреслив радник керівника ОП.

У Харківській області з 5 травня з-під російської окупації звільнили вже 23 населені пункти

У Харківській області з 5 травня з-під російської окупації звільнили вже 23 населені пункти, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов.

"На Харківському напрямку з 5 травня вже звільнено 23 населених пункти з-під російської окупації. Ворог намагається стримати наступ наших військ. Росія не припиняє обстріли Чернігівської та Сумської областей, щоб відволікти наші сили від основних напрямків", – сказав він.

Байден виступив на підтримку Швеції і Фінляндії у НАТО

Президент США Джо Байден заявив, що нові члени НАТО "не є загрозою для інших країн".

"Сьогодні я можу запевнити у повній підтримці моєї адміністрації цих двох країн в НАТО. Моя адміністрація надсилає до Конгресу звіт щодо приєднання них до НАТО, щоб сенат міг проголосувати за це якнайшвидше. Мета НАТО — захищати від агресії. Нехай ніхто не применшує значущість сьогоднішнього дня. Перед лицем агресії, НАТО не стало слабшим, а навпаки посилилось та стало більш об'єднаним", — додав він.

Армія РФ продовжує обстрілювати Сєвєродонецьк

Армія РФ продовжує обстрілювати Сєвєродонецьк на Луганщині. Нині відомо про 12 загиблих та понад 40 поранених, повідомив керівник ОВА Гайдай.

Наслідки ранкового авіаудару російських військ по Бахмуту

Голова Донецької ОДА (ОВА) Павло Кириленко повідомив, що російські снаряди влучили у п’ятиповерхівку, приватний будинок та адміністративну будівлю в Бахмуті Донецької області. У приватному будинку рятувальники витягнули з-під завалів 6 людей, їхній стан – задовільний. У п’ятиповерхівці знищено цілий під’їзд, але, за попередньою інформацією, постраждалих немає.

Британія надасть Україні більше зброї

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон зазначив, що Україна отримає додатковий пакет військової допомоги на 1,3 млрд. фунтів.

"Нам мають поставити далекобійну артилерію, протикорабельні ракети та безпілотники", — зазначив глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

Російські окупанти вже декілька діб не пропускають через блокпост у Василівці

Російські окупанти вже декілька діб не пропускають через блокпост у Василівці понад тисячу приватних автівок. У автівках, переважно, знаходяться жінки та діти, а продуктові запаси майже закінчилися, повідомляє Запорізька ОВА.

Україні 1 млн доларів на підтримку доменної системи

Інтернет-корпорація ICANN виділила Україні 1 млн доларів на підтримку стабільного функціонування української доменної системи. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"З моменту російського вторгнення, доменна система України піддалася масованим кібератакам. Але для забезпечення її безперебійної роботи потрібні інвестиції у систему захисту", — зазначив він.

У тимчасово окупованому Криму РФ відновлює боєздатність своїх підрозділів — Генштаб ЗСУ

Російські військові поповнюють свої втрати та проводять бойове злагодження підрозділів в тимчасово окупованому Криму, інших військових округах. Про це на брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України Олексій Громов.

"На тимчасово окупованій території Криму тривають заходи відновлення боєздатності російських підрозділів, що зазнали значних втрат. На окремих полігонах півострова противником організовано проведення бойового злагодження підрозділів 126-ї окремої бригади берегової оборони (пункт постійної дислокації Перевальне) та 810-ї окремої бригади морської піхоти (пункт постійної дислокації Севастополь)", — сказав Громов.

За його словами, РФ продовжує вживати заходів для поповнення своїх втрат. Так, за наявною інформацією, триває формування зведених батальйонно-тактичних груп тихоокеанського та північного флотів у пунктах постійної дислокації 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський) та 200-ї окремої мотострілецької бригади (Печенга). Крім того, на базі навчального центру підготовки молодших спеціалістів південного військового округу (Молькіно) здійснюється підготовка особового складу для доукомплектування з’єднань та військових частин 49-ї армії.

Лише за останній місяць на «Азовсталь» скинули 714 тонн авіабомб

Лише за останній місяць на "Азовсталь" скинули 714 тонн авіабомб у тротиловому еквіваленті. Це без урахування снарядів із "Градів", "Смерчів", "Точок-У" та ракет із човнів, зазначає радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Російські війська з 10 травня завдали 63 ракетних удари по України — Генштаб ЗСУ

Російські війська з 10 травня завдали 63 ракетних удари по України, основними цілями яких стали об’єкти цивільної та військової інфраструктури у шести областях, де бойові дії не ведуться. Про це на брифінгу сказав бригадний генерал, заступник начальника головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України Олексій Громов.

"Починаючи з 10 травня, збройними силами російської федерації всього було здійснено 63 ракетних удари", — повідомив Громов.

Основними цілями РФ були об’єкти цивільної та військової інфраструктури у Львівській, Хмельницькій, Чернігівській, Сумській, Одеській та Миколаївській областях. Саме в цих областях бойові дії не ведуться, додав бригадний генерал.

23 травня Укрпошта випустить марку "Русскій воєнний корабль… ВСЬО!"

Нова марка вийде накладом в 5 млн примірників — тобто в 5 разів більше, ніж перша. Її випустять у двох номіналах: "Русскій воєнний корабль … ВСЬО! Смерть ворогам!" F — для відправлень по Україні та "Русскій воєнний корабль … ВСЬО! Слава нації!" W — для міжнародних відправлень. Про це повідомив глав Укрпошти Ігор Смілянський.

37 людей евакуювали з Луганської області

37 людей евакуювали з Луганської області, попри обстріли Сєвєродонецька, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Серед евакуйованих – пʼятеро дітей.

пʼятеро дітей

Суд над російським військовим перенесли на 20 травня

Про це повідомляє із місця події кореспондент Суспільного.

Адвокат Вадима Шишмаріна попросив допитати ще двох свідків: російських військових лейтенанта та прапорщика. Останній дав наказ Шишимаріну стріляти. Захист повідомив, що це неможливо. Адже їх (лейтенанта та прапорщика - ред.) обміняли 13 квітня.

Вторгнення Росії в Україну, день 85. Текстовий онлайн
Адвокати розглядають автомат Шишимаріна. Фото: Нікіта Галка, Суспільне

Суд перейшов до стадії судових дебатів.

Обвинувачення вимагало для Вадима Шишимаріна довічного ув‘язнення. Вилучену зброю передати до Збройних сил України, всі відшкодування пов‘язані із втратою чоловіка для потерпілої та процесуальні витрати, в тому числі експертизи стягнути з росіянина. Водночас захист попросив відкласти судове засідання для ознайомлення з матеріалами справи.

Суд ухвалив відкласти судове засідання до 20-го травня 11:00.

Понад 6 млн 200 тисяч українців були змушені виїхати від війни за кордон

Про це повідомила заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян.

"За останніми даними, понад 6 млн 200 тисяч (6 223 821) українців тікали від війни, понад 5 мільйонів (5 358 079) переїхали до країн ЄС. Найбільша кількість людей (3 357 984) переїхала до Польщі, і щонайменше половина з них там і залишається. Понад 1,2 мільйона громадян України вже зареєструвалися на тимчасовий захист у країнах ЄС", — розповіла заступниця міністра.

Європарламент підтримав скасування імпортних мит ЄС для України

Відповідне рішення підтримали 515 депутатів Європарламенту, проти виступили 32, утримались 11 депутатів, повідомляє Deutsche Welle.

Цей крок покликаний підтримати економіку України на тлі російського вторгнення. Запропоновані заходи повністю скасують ввізне мито на промислову продукцію, фрукти, овочі й іншу сільськогосподарську продукцію.

Дорожню карту переговорного процесу має сьогодні диктувати Україна — Подоляк

Про це радник голови Офісу президента Михайло Подоляк розповів у коментарі Суспільному.

"Ми активно захищаємось, ми маємо зараз перейти до контрнаступів, це важливо, тому що наша територія сьогодні під окупацією. Вся територія, де є хоч маленький прапорець російський і монумент Леніна, у них же два символи, прапор червоний і монумент Леніна, тобто вони нас хочуть повернути, це ж вважається "русский мир". Тому ми маємо диктувати дорожню карту, вони мають зрозуміти ще що через певний час все буде тільки гірше в Росії, що Росія буде ізгоєм довічним. Що санкції на них можуть мати більш суттєвий вплив, а для цього потрібно щоб європейці довели ще шостий, сьомий пакети санкційні, тобто прямо і не прямо нафтове ембарго перш за все. Це все призведе нас до того що переговори будуть відновлені, тобто вони сьогодні призупинені, а після того на переговорах вже будуть домінувати суто українські позиції", — зазначив Подоляк.

Він також зазначив, що Росія вдалася до більш агресивної риторики на переговорах.

"У певний час в них риторика змінилась, (спочатку - ред.) вона була більш адекватною, і готові були спілкуватись, після цього вони знову впали в “велико-русский шовинистический угар” і почали казати ми всіх на коліна, ми ядерну зброю використаємо, ми тут все зруйнуємо і чиновники їх знову почали використовувати цю риторику агресивну. Тому, безумовно, якийсь час буде йти інтенсифікація боїв, після цього в них знову "попустить" і вони знову перейдуть в більш адекватний стан і коли вони перейдуть в більш адекватний стан то певно ми почнемо про щось розмовляти", — наголосив Подоляк.

Червоний Хрест складає реєстр вивезених з “Азовсталі” військових

Як повідомили в організації, роботу над реєстром розпочали 17 травня, на другий день операції з порятунку захисників Маріуполя. Нині у реєстр потрапили вже сотні військовополонених із заводу “Азовсталь".

Процес реєстрації, який сприяв МКЧХ, передбачає заповнення форми з особистими даними, такими як ім’я, дата народження та дані про найближчих родичів. Ця інформація дозволяє МКЧХ відстежувати тих, хто був захоплений, і допомагати їм підтримувати зв’язок зі своїми сім’ями.

Суд над російським солдатом Шишимаріним: суддя допитав свідків

У Києві продовжується судове засідання по суті у справі проти російського військового. 21-річного командира з "Кантемирівської дивізії" обвинувачують у вбивстві цивільного на Сумщині 28 лютого.

Суддя допитав свідків. Перший з них — Іван Мальтісов, рядовий, який здався в полон разом із Шишимаріним.

"Коли ми побачили цивільного, точно не пам’ятаю чи він витягав телефон чи розмовляв по ньому. Прапорщик наказав йому (Вадиму Шишимаріну - ред.) стріляти. Аргументуючи це тим, що він може здати нас військовим. Вадим не став виконувати цей наказ. Військовий, який сидів поряд повернувся і крикнув, аби той виконав наказ. Адже нас можуть здати військовим і ми не доїдемо до наших. Ми порівнялися із цим цивільним і Вадим під тим тиском вистрілив", — розповів Мальтісов.

Ще один свідок, який виступив у суді — Ігор Дейкун, сусід загиблого.

"Ми стояли біля будинку із сусідами і почули автоматні черги. Із-за повороту на нашу вулицю, на нас виїхав сірий Volkswagen Passat. Ми злякалися і зайшли у двір. Через паркан я побачив, що автомобіль із російськими військовими проїхав повз. Я почув постріл. За кілька хвилин ми почули крик сусідки. Біля неї лежало тіло чоловіка. Він лежав на спині, розкинуті руки були розкинуті, коло лівої руки лежав телефон", — розповів Дейкун.

Суд завершив допит свідків та потерпілих та перейшов до дослідження доказів у справі.

ДПСУ затримала росіянку, яка намагалася потрапити в Україну під виглядом паломниці

Про це повідомляє пресслужба ДСПУ.

"Прикордонники затримали росіянку, яка не хотіла надавати свій паспорт на перевірку. Натомість надала посвідку на проживання у одній з країн ЄС. При собі жінка мала картку паломника Свято-Успенської Почаївської Лаври, а в телефоні громадянки прикордонники виявили листування антиукраїнського характеру", — розповіли прикордонники.

У Львові відкрили третє модульне містечко для переселенців

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

"370 людей з Маріуполя, Луганська, Краматорська, Херсона та інших регіонів, де тривають активні бойові дії, матимуть тимчасовий дім зі всім необхідним для життя. Ці 94 будиночки подарував польський уряд за сприяння Міністерства розвитку громад та територій", — написав Козицький у Telegram.

Австралія надасть ЗСУ додаткову партію бронетранспортерів

Австралія передасть на потреби української армії додаткову партію бронетранспортерів, обладнання для радіаційного контролю та медичне обладнання, йдеться у повідомленні на сайті міністра оборони Австралії Пітер Даттона.

Зазначається, що ЗСУ отримають додатково 20 австралійських бронетранспортерів Bushmaster та 14 американських гусеничних бронетранспортерів M113.

Крім БТРів, в Україну буде також поставлено обладнання для радіаційного контролю, засоби індивідуального захисту та різноманітне медичне приладдя.

СБУ затримала брата Олега Царьова на спробі організувати диверсії у східних регіонах

Про це повідомляє СБУ, родич колишнього нардепа-зрадника, ініціатора "Новоросії" і поплічника Януковича намагався організувати диверсійну діяльність у Дніпропетровській області.

Він був упевнений у швидкій перемозі РФ: чекав на окупацію регіону та обіцяну йому посаду голови облдержадміністрації. Коли прихід росіян провалився, він отримав завдання дестабілізувати ситуацію у регіоні через серію вибухів на об’єктах інфраструктури. За даними слідства, чоловік мешкав у Дніпрі з часів Революції Гідності, підтримуючи зв’язок з братом, який переховувався у РФ.

Наразі йому оголошено про підозру за ст. 113 (диверсія) ККУ, планується обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

"Укрзалізниця" закликає російських матерів та дружин забрати тіла військових

"Укрзалізниця" відповідно до норм гуманітарного права вже третій місяць зберігає сотні тіл російських солдат у рефрижераторних вагонах, щоб повернути матерям і дружинам", — йдеться у повідомленні перевізника.

На Чернігівщині вже відновили 8 переправ

"В Чернігівській області, яка через бойові дії на якийсь час опинилася відрізаною від Києва, ведуться роботи з облаштування тимчасових переправ. 8 з них вже готові, ще 2 в процесі", — повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

У Запоріжжі скорочують комендантську годину

Як повідомили у Запорізькій обласній військовій адміністрації, від завтрашнього дня комендантська година починатиметься о 22:00 і триватиме до 5:00 ранку.

"Запорізькій міській раді доручено вирішити питання щодо роботи вуличного освітлення до початку комендантської години, а також продовження роботи громадського транспорту та закладів громадського харчування і обслуговування населення", — зазначили у ЗОВА.

В Одесі військові ЗСУ знищили ворожу техніку

"Військовослужбовці 126 окремої бригади територіальної оборони Одеси разом з артилерією знищили ворожу техніку, продемонструвавши при цьому влучність та мужність", — йдеться у повідомленні оперативного командування "Південь".

Російський солдат Шишимарін на суді попросив вибачення у дружини вбитого українця

Солом'янський районний суд Києва розглядає справу командира відділення 4 танкової Кантемирівської дивізії Московської області 21-річного сержанта Вадима Шишимаріна. Слідство стверджує, що Шишимарін у лютому розстріляв беззбройного мешканця Сумської області.

Під час допиту Шишимарін попросив вибачення у дружини вбитого Катерини Шеліпової. "Прапорщик Кафуров наказав стріляти. Я відмовився. Тоді ще один військовослужбовець загрозливим тоном наказав мені стріляти, аргументувавши це тим, що він здасть нас. Я вистрілив короткою чергою", — сказав Шишимарін.

Збитки від Росії у Чорнобильській зоні складають понад 2,5 мільярди гривень

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

"Російські окупанти нанесли багато шкоди Чорнобильському заповіднику, який є вкрай важливим та цінним. Попередні збитки перевищують 2,5 мільярди гривень. Вони вивели з ладу частину постів, які вимірюють контроль радіаційного стану. Наразі частина системи вже відновила роботу. рашисти знищили новітню лабораторію, аналогів якої немає у Європі, знищили частину комп’ютерної техніки. Вогнем випалено 12 тисяч гектарів - частину екосистеми втрачено назавжди. Після себе окупанти лишили багато вибухівки та замінували територію. Фахівці ДСНС працюють над тим, щоб все розмінувати", — заявив Стрілець.

Він також зазначив, що за останні 20 років це перший конфлікт у світі з такою масштабною шкодою довкіллю: "Ракети росіян влучають в нафтобази, підприємства з небезпечними речовинами. На сьогодні ми маємо 245 випадків екоциду на території України та в акваторії морів. 34 випадки зареєстровано на Київщині – це найвищий показник".

У Міндовкілля не мають фактів потрапляння сірководню в Азовське море

"Територія акваторії Азовського моря наразі закрита для досліджень через ведення активних бойових дій. Для того, щоб дійсно оцінити, яку шкоду нанесла Росія, необхідно забезпечити доступ до цих місць. Наразі спеціалісти вивчають ці питання. Поки що підтверджень, які б могли свідчити про забруднення акваторій моря – немає. Але, наші фахівці вже працюють над планами запобігання надзвичайним ситуаціям та вивчають ці питання, яка речовина може потрапити у воду. Тому, ми зможемо надати роз’яснення лише після цілковитого дослідження, щоб не було ніяких фейків", — заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

У Харкові продовжують розселяти людей, які укривалися у метро

У Харкові продовжують розселяти людей, які укривалися у метро. Житла потребують не менш як 700 людей. Частина з них переїхала до санаторію — репортаж Суспільне Харків.

У суді на Полтавщині розглядають справу щодо двох російських військових

У Котелевському районному суді розпочали перше засідання по суті у справі двох військових Російської Федерації. Їх обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Більше читайте у текстовому онлайні Суспільне Полтава.

Суд над російським солдатом: дружина загиблого не проти його обміну на бійців "Азовсталі"

Дружина загиблого від рук російського солдата Вадима Шишимаріна, суд над яким проходить 19 травня в Києві, під час засідання повідомила, що вона просить довічного ув'язнення для російського солдата. Водночас вона не проти, аби Шишимаріна обміняла на бійців "Азовсталі". Про це Катерина Шеліпова повідомила під час засідання, яке транслює Суспільне.

"Я думаю, що йому довічне ув'язнення. Але якщо його поміняють на наших маріупольських захисників, хлопців-героїв "Азовсталі" — я не буду проти", — сказала Катерина Шеліпова.

Шишимарін під час засідання попросив пробачення у дружини вбитого Катерини Шеліпової. Шишимарін докладно розповів, як застрелив мирного жителя, який їхав велосипедом: "Прапорщик Кафуров наказав стріляти. Я відмовився. Тоді ще один військовослужбовець загрозливим тоном наказав мені стріляти, аргументувавши це тим, що він здасть нас. Я вистрілив короткою чергою", — розповів він.

Напередодні Російський військовий, який вбив цивільного українця, повністю визнав провину на суді та готовий надати свідчення.

Швейцарія відновлює роботу посольства в Києві

Швейцарія відновлює роботу посольства в Києві: "Через два з половиною місяці після того, як посольство було тимчасово закрите, посол Клод Вільд та чотири члени його команди повертаються до України".

Повітряна тривога у Харкові та області.

Серед благодійників платформи "єДопомога" лідирують українці — Мінсоцполітики

ТОП-10 країн-благодійників, мешканці яких допомогли онлайн на платформі "єДопомога", очолили Україна, США та В’єтнам. Про це повідомляє Мінсоцполітики.

"Станом на 18 травня 2022 року у ТОП-10 країн-благодійників, мешканці яких допомогли онлайн на платформі "єДопомога", увійшли: Україна, Сполучені Штати Америки, В’єтнам, Канада, Польща, Об’єднані Арабські Емірати, Швейцарія, Нідерланди, Німеччина та Італія", — йдеться в повідомленні.

У Мінсцополітики підкреслили, що з точки зору економіки такий вид допомоги значно ефективніший, ніж просто роздача «гуманітарки», адже сприяє розвитку всього ланцюга постачання — від національного виробника товарів до супермаркету, де ці товари продаються.

"Всі, хто працює в цьому ланцюжку постачання, також отримують підтримку завдяки "єДопомозі" та благодійникам”, — зазначив заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко.

22 березня Міністерством соціальної політики України запустило платформу "єДопомога" — портал для забезпечення нагальних потреб громадян, які постраждали внаслідок російської агресії.

Суд над Шишимаріним продовжується

У Києві продовжується судове засідання по суті у справі проти російського військового. 21-річного Вадима Шишимаріна обвинувачують у вбивстві цивільного на Сумщині 28 лютого. Раніше, 18 травня, під час засідання він визнав провину. Транслюємо наживо

Британія надіслала 5 млн фунтів на підтримку ЗСУ

Національний банк України 18 травня отримав від Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії 5 млн фунтів стерлінгів (або понад 182 млн гривень у еквіваленті) на спеціальний рахунок, відкритий для підтримки Збройних Сил України.

"Це – найбільша сума, що надійшла на підтримку Збройних Сил України одним платежем у іноземній валюті від закордонних благодійників з початку війни з Росією", — зазначили в НБУ.

Зеленський привітав українців з днем вишиванки

Президент України Володимир Зеленський привітав українців з днем вишиванки.

РФ здійснила авіаудар по Бахмуту

​​19 травня російські окупаційні війська завдали авіаудару по Бахмуту. З-під завалів рятувальники дістали шістьох людей.

Байден особисто прискорюватиме процес вступу Фінляндії і Швеції в НАТО — Білий дім

Президент США Джо Байден має намір особисто долучитися до прискорення процесу приєднання Фінляндії і Швеції до Північноатлантичного альянсу. Про це заявив у середу під час брифінгу у Вашингтоні радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван.

"Фінляндія і Швеція подали свої офіційні заявки на членство в НАТО, президент Байден привітав їх рішення й працюватиме із союзниками по альянсу, а також із Конгресом для забезпечення швидкого процесу розширення (НАТО – ред.)", — зауважив радник президента США.

Він нагадав, що в четвер Байден зустрінеться в Білому домі з президентом Фінляндії і прем’єр-міністром Швеції, щоб "скоординувати подальше просування" цього процесу.

Втрати економіки, понесені в ході війни, складають $564-600 млрд

За останній тиждень прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури зросли на $3.1 млрд. Станом на 19 травня загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури складає майже $97.4 млрд або 2.9 трлн гривень. Про це свідчить аналіз, який здійснюється в межах проєкту "Росія заплатить" командою KSE Institute.

Україні не потрібні сурогати статусу кандидата в ЄС — Кулеба

"Стратегічна двозначність щодо європейської перспективи України, що практикується деякими столицями ЄС в останні роки, зазнала невдачі і повинна припинитися. Це тільки додало сміливості Путіну. Нам не потрібні сурогати статусу кандидата в ЄС, які демонструють другосортне ставлення до України і зачіпають почуття українців", — написав у Twitter голова МЗС України Дмитро Кулеба.

В Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ викрито 88 ДРГ

Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін.

"Всього за період війни на території держави викрито 88 диверсійно-розвідувальних груп. Затримано близько 800 осіб, причетних до диверсійної діяльності. Майже всіх ми передали до СБУ", — заявив Єнін.

За його словами, лише в Києві за останні два тижні затримано 18 осіб, причетних до ДРГ, 16 з яких — передано до СБУ.

Війська РФ вдарили по Донеччині крилатими ракетами та "Смерчами", загинули діти

Як повідомляє головне управління МВС в Донецькій області, за минулу добу під обстрілами опинилися Маріуполь, Бахмут, Соледар, Краматорськ, Костянтинівка, Авдіївка, Лиман, Миколаївка, Красногорівка, Нью-Йорк.

За період з 6:00 18 травня до 6:00 19 травня в Лимані внаслідок прямого влучення у житловий будинок загинули двоє дітей.

У Росії звільняють командирів, відповідальних за провал наступу на Україну

Про це повідомляє військова розвідка Міністерства оборони Великої Британії у щоденному звіті щодо ситуації в Україні.

Останніми тижнями були звільнені кілька високопоставлених командирів, відповідальних за провал наступу Росії на Україну. Зокрема, генерал-лейтенант Сергій Кисіль був відсторонений від командування 1-ю гвардійською танковою армією за нездатність захопити Харків, а командувач Чорноморським флотом віцеадмірал Ігор Осипов — за втрату крейсера "Москва".

"Начальник Генштабу Росії Валерій Герасимов, ймовірно, залишиться на своїй посаді, але неясно, чи збереже він довіру президента Путіна. Культура пошуку цапів-відбувайлів, ймовірно, поширена в російській військовій системі і системі безпеки", — йдеться в повідомленні.

Також розвідка Британії вважає, що ця ситуація з пошуком винних створить додатковий тиск на російську централізовану модель управління і контролю.

Держприкордонслужба запустила флешмоб #МояВишиванка2022

У Державній прикордонній службі привітали українців з Днем вишиванки і нагадали, що на жаль не всі цьогоріч мають можливість долучитися до свята.

"Під час війни для когось вишиванкою стала військова форма та піксель, для інших – лікарський халат, а для когось – звичайна футболка, в якій вантажаться тонни гуманітарної допомоги. Тож маємо ідею. Під хештегом #МояВишиванка2022 діліться своїми фотографіями: у формі, пікселі, футболках та іншому вбранні, яке цього року заміняє вишиванки, залишаючи найголовніше – Україну в серці!", — повідомили у ДПСУ.

У Харкові демонтували пам'ятник Олександру Невському

Пам'ятник з 2004 року стояв у сквері на перехресті Салтівського шосе та вулиці Академіка Павлова, навпроти Олександро-Невського храму.

Пам'ятник демонтували за допомогою тросів та вантажівки. Падаючи, він пошкодив постамент. Відео зносу пам'ятника оприлюднили у Telegram.

Автором пам'ятника Олександру Невському є харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов. Його відкрили у серпні 2004 року до 350-ї річниці з дня заснування Харкова.

Росія висилає понад 50 італійських та іспанських дипломатів

Про це повідомили в МЗС Росії.

Зовнішньополітичне відомство викликало посла Італії у РФ Джорджіо Стараче та посла Іспанії в Москві Маркоса Гомеса Мартінеса, щоб повідомити "про заходи у відповідь" у зв'язку з висилкою своїх дипломатів.

Так, в російському МЗС зобов'язали 24 співробітників італійських дипломатичних і консульських установ протягом 8 днів покинути територію РФ.

Крім того, з Росії протягом семи днів мають виїхати 27 співробітників посольства Іспанії в Москві і генконсульства в Санкт-Петербурзі.

Американський фармвиробник Bristol-Myers Squibb залишає російський ринок

Бізнес Bristol-Myers Squibb в Росії буде переданий компанії Swixx BioPharma, яка є її партнером у Східній Європі, повідомляє видання Vademecum.

Bristol-Myers Squibb стала першою великою фармкомпанією, що оголосила про передачу комерційних операцій на російському ринку іншій структурі. Раніше Іноземні фармкомпанії оголошували тільки про обмеження своєї діяльності на території Росії.

Bristol-Myers Squibb спеціалізується на розробці ліків для лікування онкологічних, ендокринних та інфекційних захворювань. Виручка компанії у 2021 році склала $46,38 млрд, чистий прибуток – $6,99 млрд.

Google вивезла основну частину своїх співробітників з Росії — WSJ

Як пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела, Google вивезла основну частину своїх співробітників з Росії, припинивши комерційну присутність компанії в країні.

Більшість російських співробітників Google вважали за краще покинути країну і продовжити працювати в Google за межами Росії. Велика кількість співробітників була переміщена до офісу Google в Дубаї. Водночас частина співробітників воліла залишитися в Росії, через це їм довелося покинути компанію.

The Alphabet Inc. підрозділ почав пропонувати перевести співробітників з Росії за межі країни після того, як російський суд в кінці березня заморозив основний банківський рахунок Google в країні.

"Арешт російською владою банківського рахунку Google в Росії унеможливив функціонування нашого російського офісу, включаючи наймання і виплату заробітної плати співробітникам, які працюють в Росії, оплату постачальникам і постачальникам, а також виконання інших фінансових зобов'язань", — йдеться в повідомленні Google.

Голова представництва ЄС в Україні записав відеозвернення до Дня вишиванки

"Навіть якщо цього року багато українців змушені вдягти бронежилети замість ошатних вишитих сорочок, сподіваюсь, що дуже скоро ми зможемо святкувати під мирним небом. Ваша битва істинна, щира і настільки праведна, що вже зараз про неї ходять легенди. Сьогодні світ, ЄС і всі ваші друзі святкують вашу культурну спадщину. Незабаром, впевнений, святкуватимемо і вашу перемогу", — заявив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас у відеопривітанні з Днем вишиванки.

День вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня. Це — міжнародне свято, яке покликане зберегти традиції створення та носіння вишиванки. Свято не прив'язане до жодного державного чи релігійного. До нього може долучитися кожен охочий, одягнувши вишиванку.

Ідею акції "Всесвітній день вишиванки" у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.

Втрати російської армії сягнули 28500 військових — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Слов'янському, Криворізькому та Запорізькому напрямках.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 19 травня орієнтовно склали:

особового складу — близько 28500 (+200) осіб,

танків ‒ 1254 (+3) од,

бойових броньованих машин ‒ 3063 (+20) од,

артилерійських систем – 595 (+9) од,

РСЗВ — 199 (+0) од,

засоби ППО — 93 (+2) од,

літаків – 203 (+1) од,

гелікоптерів – 167 (+0) од,

БПЛА оперативно-тактичного рівня — 455 (+14),

крилаті ракети — 103 (+1),

кораблі /катери — 13 (+0) од,

автомобільної техніки та автоцистерн — 2157 (+20) од,

спеціальна техніка — 43 (+0).

Кіт Степан з Харкова отримав відзнаку для блогерів у Каннах

Intagram-блогер з Харкова кіт Степан, на якого підписані 1,3 млн людей, отримав відзнаку World Influencers and Bloggers Awards у Франції.

Захід відбувся 18 травня у Каннах. На церемонії нагородження Степан був присутній, на червоній доріжці позував у синьо-жовтому метелику.

Вторгнення Росії в Україну, день 85. Текстовий онлайн
instagram.com/loveyoustepan

Обстріли на Дніпропетровщині, критична ситуація на Херсонщині. Як минула ніч у регіонах

Інтенсивність обстрілів на Донбасі не зменшується. Вночі російські війська обстріляли Дніпропетровщину. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Дніпропетровщина: кілька разів обстріляли з "Градів" та "Ураганів" Зеленодольську громаду. Більше 10 будинків зруйновано. Люди не постраждали. Детальна інформація щодо наслідків з’ясовується.

Сумщина: з вечора тривали масовані обстріли прикордонних територій по всім районам області. Російські військові гатили з артилерії, мінометів та стрілкової зброї. Щодо потерпілих інформація уточнюється.

Харківщина: були нічні обстріли. Внаслідок обстрілу є поранена людина у Лозівському районі. Протягом доби окупанти обстріляли Циркуни, Прудянку, Вільхуватку – попередньо троє постраждали.

Луганщина: постійні артобстріли. Найбільші пошкодження у Сєвєродонецьку та Попаснянській громаді. У Сєвєродонецьку пошкоджено щонайменше вісім будинків. Загинули четверо людей, поранені – троє. Деталі з’ясовуються. Пошкоджено останню підстанцію. Уся область без світла.

Донеччина: інтенсивність обстрілів не зменшується. За добу — 10 загиблих та 7 поранених. Без газу залишилося с. Нью-Йорк. Пошкоджена залізнична інфраструктура у Авдіївці. У Костянтинівці зруйнована школа, будівельний ліцей та дитячо-юнацька спортшкола. Продовжується евакуація цивільного населення.

Миколаївщина: вдень були обстріли у Широківській громаді. Пошкоджено 7 житлових будинків, один зруйновано. Інформації про постраждалих немає, інформація уточнюється. Вдень і вночі були обстріли в Березнегуватській громаді. За попередніми даними пошкоджених будинків і потерпілих немає. В обласному центрі відносно спокійно. Також уночі були обстріли у Інгульській громаді. Пошкоджені 12 житлових будинків. Потерпілих попередньо немає.

Херсонщина: в результаті обстрілів пошкоджені будинки в Чорнобаївці, в одному трапилася пожежа. Під час обстрілу загинув співробітник аеропорту.

Критична ситуація у селах, які межують з сусідніми регіонами. Повідомляють про зруйновані будинки, заміновані дороги, мости і поля. Окупанти заблокували в’їзд та виїзд з Херсонщини та обстрілюють евакуаційні колони.

Стабільно критична ситуація в окупованих селах Великоолександрівської, Високопільської, Станіславської, Нововоронцовської та Калинівської ТГ. У багатох селах цих громад два місяці немає світла та води.

Відносно спокійно ніч минула у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

У Сєвєродонецьку через обстріли окупантів загинули четверо людей — Гайдай

18 травня від обстрілів російських окупаційних військ загинули четверо людей у Сєвєродонецьку, поранення отримали ще троє людей. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

За його інформацією, російські окупанти обстрілювали місто від самого ранку. Обстрілами пошкоджені щонайменше вісім житлових будинків, у деяких сталися пожежі.

"Зокрема, тіла двох жінок без ознак життя знайдені після обстеження квартири, куди вранці потрапив ворожий снаряд. Поблизу одного із будинків загинув чоловік, на цій же вулиці під вогонь росіян потрапили жінка і чоловік. Перша загинула на місці, чоловіка з осколковими ураженнями госпіталізовано. Ушкоджень зазнали ще два сєвєродончанина – осколкові поранення та контузія. У Лисичанську жінці відірвало руку", — повідомив Гайдай.

18 травня стало відомо про трьох людей, які загинули раніше у Білогорівці та Попасній. За інформацією Гайдая, російські окупанти обстрілювали населені пункти Попаснянської громади з авіації. Також вони намагались штурмувати в районі Устинівки та Золотого-4.

Ювенальні прокурори: внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинула 231 дитина

Станом на ранок 19 травня понад 658 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційними даними ювенальних прокурорів, 231 дитина загинула та щонайменше 427 поранені. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 144, Київській — 116, Харківській — 100, Чернігівській — 68, Херсонській — 48, Луганській — 47, Миколаївській — 44, Запорізькій — 28, Сумській — 17, у Києві — 16, Житомирській — 15.

Російська окупаційна влада оголосила про плани знищити “Азовсталь” — ISW

Російська окупаційна влада оголосила про плани знищити металургійний завод “Азовсталь” і перетворити Маріуполь на місто-курорт. Таким чином Росія не матиме тих економічних вигод, які вона сподівалася отримати, захопивши місто. Про це йдеться в аналітичному матеріалі Інституту вивчення війни (ISW) за 18 травня.

Адже “Азовсталь” був основним елементом економіки Маріуполя до війни через свою унікальну функцію металургійного комплексу повного циклу. Було 10 000 робочих місць, пов’язаних з виробництвом на заводі, мільярди доларів валютних надходжень і податків, які він генерував, зазначають в Інституті.

"Укрзалізниця" запланувала один евакуаційний рейс

"Укрзалізниця" призначила на 19 травня один додатковий евакуаційний рейс.

  • 16:30 — 234/233 Покровськ — Дніпро — Львів

Губернатор Курської області заявив про обстріл населеного пункту Тьоткіно

У РФ губернатор Курської області Роман Старовойт заявив про обстріл населеного пункту Тьоткіно. За словами Старовойта, поцілили в спиртовий завод. При цьому, за словами Старовойта, начебто загинув водій фури, який привіз сировину на спиртовий завод.

Військові РФ обстрілювали Сумщину вздовж кордону — ОВА

Ввечері 18 травня тривали обстріли з боку Російської Федерації вздовж усього кордону Сумщини. Про це 19 травня повідомив голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Близько 17:30 пролунало 10 вибухів на Глухівщині. Майже о 20:00 у Великописарівській громаді — 6 міноментних влучань. Близько 22:00 з території Росії працювали САУ по Білопільщині. Водночас по території Путивльщини з території Росії солдати РФ відкривали автоматні черги. Також з РФ велися обстріли Білопільської громади з артилерії та стрілкової зброї. Вони тривали майже пів години.

О 22:30 російські військовослужбовці відкрили вогонь із САУ по території Путивльської громади.

Попередньо — втрат і постраждалих людей немає.

Російські війська за ніч п'ять разів обстріляли з артилерії Зеленодольську громаду на Дніпропетровщині — ОВА

Російські війська за ніч п'ять разів обстріляли з артилерії Зеленодольську громаду на Дніпропетровщині, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

Велика Костромка частково без світла та газу, пошкоджені і зруйновані будинки. Загиблих та травмованих немає.

Уночі в Одесі працювали сили протиповітряної оборони — речник ОВА Братчук

Вночі в Одесі працювали сили ППО. Росіяни продовжують поширювати фейки щодо розміщення підрозділів ЗСУ в Одесі. Про це повідомив речник ОВА Сергій Братчук.

Він також розповів про те, що 18 тарвня правоохоронці перевірили інформацію ймовірного мінування декількох адмінбудівель та одного з парків міста. Ніяких вибухових пристроїв не виявили.

"Ці повідомлення були фейковими. Це є складова цієї самої гідридної війни, яку продовжує РФ. Ці дзвінки, як правило, лунають з території Росії та тимчасово окупованих територій України", – додав він.

На Київщині два чоловіки підірвалися на міні — поліція

На Київщині два чоловіки підірвалися на міні в Бучанському районі. Про це повідомила поліція Київської області.

Між селами Липівка та Королівка, 52-річний та 48-річний чоловіки підірвались на протипіхотній міні ОЗМ-72, залишеній на полі окупантами. З політравмами потерпілих госпіталізували до Макарівської лікарні.

“Вкотре закликаємо громадян уникати лісових та польових доріг на деокупованих територіях. У разі виявлення підозрілих предметів одразу телефонуйте на спецлінію “102”, — йдеться у повідомлені.

На Донеччині окупанти планують залучити до бойових дій студентів вищих навчальних закладів — Генштаб

За відсутністю мобілізаційного ресурсу на тимчасово окупованих територіях Донецької області окупаційне військове командування планує залучити до бойових дій студентів вищих закладів освіти. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 19 травня.

Армія РФ не припиняє наступу у Східній операційній зоні — Генштаб

Армія РФ не припиняє наступу у Східній операційній зоні. Основні зусилля російське військо зосереджує на Донецькому напрямку. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 19 травня.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без суттєвих змін. Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури на території України з території Республіки Білорусь.

На Сіверському напрямку підрозділи російських військових продовжують обладнання додаткових вогневих позиції та захисних споруд у прикордонних районах Брянської та Курської областей.

Із артилерії та мінометів росіяни обстріляли населені пункти у Чернігівській та Сумській областях, завдали ракетного удару по населеному пункту Десна. Продовжують спроби вести повітряну розвідку за допомоги БпЛА.

На Харківському напрямку основні зусилля окупантів зосереджувалися на утриманні зайнятих рубежів і контратаках для відновлення втрачених позицій. Також росіяни задіюють диверсійно-розвідувальні групи.

На Слов’янському напрямку армія РФ намагається покращити тактичне положення. За підтримки артилерії вела бойові дії в районі населеного пункту Велика Комишуваха, успіху не мала, на окремих ділянках зазнала значних втрат та відійшла на раніше зайняті позиції.

На Лиманському напрямку військо РФ обстрілювало цивільну інфраструктуру, завдавало ракетних ударів та намагалося закріпитись на раніше зайнятих позиціях. Росіяни застосували оперативно-тактичну і армійську авіацію, щоб руйнувати цивільні об’єкти в районах населених пунктів Лоскутівка, Катеринівка, Новомихайлівка та Оріхове.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели наступ та здійснювали штурмові дії в районі населеного пункту Устинівка, успіху не мали.

На Бахмутському напрямку військо РФ наступало, щоб покращити тактичне положення. Намагалося штурмувати в районі населеного пункту Золоте-4, успіху не мало.

На Авдіївському напрямку росіяни наступали в районі населеного пункту Юр’ївка, зазнали втрат та відступили. За результатами штурму в районах населених пунктів Новокалинове та Первомайське успіху не мали.

На Курахівському напрямку російські військові безуспішно наступали в районі населеного пункту Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій не проводили. Російські військові з реактивної та ствольної артилерії і мінометів крили вогнем інфраструктуру та мирні помешкання в районах населених пунктів Гуляйпільське, Новоданилівка, Малинівка та Гуляйполе.

За наявною інформацією, в районі населеного пункту Олександрівка для поповнення втрат 107 стрілецького батальйону, що склали понад 50%, прибуло поповнення у кількості 260 військовослужбовців, які раніше були задіяні на Харківському напрямку.

На Південнобузькому напрямку окупанти активних бойових дій не проводили. Намагаються утримувати зайняті рубежі. Росіяни обстрілювали з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лимани, Пришиб, Трудолюбівка та Нововоронцовка.

На Бесарабському напрямку суттєвих змін не було.

На Донбасі за добу відбили 16 атак війська РФ — Генштаб

На Донецькому та Луганському напрямках минулої доби відбито шістнадцять атак російського війська, знищено вісім танків, сімнадцять одиниць бойової броньованої техніки, чотири спеціальних броньованих автомобілі та шість звичайних автомобілів РФ. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 19 травня.

У США морські піхотинці готують 155-мм гаубиці до відправки в Україну

Міністерство оборони США офіційно повідомляє, що "морські піхотинці Корпусу морської піхоти США готують буксировані 155-мм гаубиці M777 до відправлення разом з іншими засобами забезпечення та боєприпасами в рамках безпекової допомоги США Україні".

У Мелітополі поблизу російської комендатури стався вибух гранати — ОВА

На Запоріжжі в тимчасово окупованому Мелітополі поблизу комендатури окупантів вибухнула граната. Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація у Telegram.

"У Мелітополі сьогодні (18 травня – ред.) пролунав вибух. Після нього росіяни почали перестрілку. За свідченнями місцевих, вибух гранати стався поблизу російської комендатури", — повідомили в ОВА.

США призначили нового посла в Україні

Сенат США одноголосно проголосував за дипломатку Бріджит Брінк на посаді посла США в Україні. Про це зранку 19 травня повідомив Reuters.

Брінк очолювала американську дипломатичну місію у Словаччині. Посол США в Україну прибуде після трьох років очікування. Попереднього посла Марі Йованович достроково відкликали з Києва у квітні 2019 року, а у травні Дональд Трамп офіційно звільнив її з посади. Глава Білого дому звинуватив Йованович у нелояльності.

РФ на Херсонщині готує так званий "престур" — ОК "Південь"

На Херсонщині росіяни готують так званий "престур" російських та іноземних засобів масової інформації з Ростова-на-Дону із відвідуванням Херсону, Нової Каховки, Скадовська, Армянська. Про це інформує ОК "Південь".

У ході "престуру" запланована зустріч із призначеними окупаційними колаборантами, а також демонстрація фейкових доказів, що Збройні Сили України обстрілюють мирних жителів.

В Чорному морі маневрують 2 загони бойових кораблів РФ — ОК "Південь"

В Чорному морі продовжується маневрування 2 російських загонів бойових кораблів, які утримують блокаду українських портів та цивільного судноплавства. На 4 кораблях – в готовності до застосування понад 30 крилатих ракет. Про це інформує ОК "Південь".

Чехія змінила умови виплати грошової допомоги біженцям з України

Уряд Чехії 18 травня ухвалив зміни до закону про допомогу українцям на тлі війни з Росією, які стосуються виплат грошової допомоги біженцям із України та розгляду заявки про надання тимчасового захисту.

Раніше українські біженці в Чехії могли претендувати на фінансову допомогу в розмірі 5000 крон лише за наявності спеціальної візи тимчасового захисту. Нині ж, якщо біженець отримав безкоштовне житло, має харчування і засоби гігієни, таку допомогу йому не даватимуть.

"У цих випадках люди вже забезпечені всім життєво необхідним. А гуманітарна допомога якраз призначена для покриття найнеобхідніших потреб", — пояснив міністр праці та соціальних справ Мар’ян Юречка.

Крім того, тепер для отримання допомоги біженець повинен проживати на території Чехії. Так уряд країни хоче побороти практику "туризму заради допомоги", коли біженець приїжджає до Чехії приїжджає тільки заради грошової допомоги.

Польща надасть Україні 25 тисяч тонн бензину

Польща передасть зі своїх запасів Україні 25 тисяч тонн бензину для насичення ринку пального на тлі його дефіциту. Паливо почне надходити до України з Польщі з наступного тижня (23 травня).

Про це заявила віцепрем’єр-міністерка України Юлія Свириденко за підсумками перемовин із міністеркою клімату та довкілля Анною Москвою 18 травня.

Свириденко нагадала, що до війни Україна отримувала 97% палива з Росії та Білорусі, нині ж ці джерела недоступні. Крім того, за словами віцепрем’єрки, на дефіцит палива впливає і знищення Кременчуцького нафтопереробного заводу.

ООН: в Україні загинули 3778 цивільних людей

За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, станом на 18 травня в Україні внаслідок збройних дій загинули 3778 цивільних (на 26 більше, ніж за добу до того), а поранення отримали 4186 (на 124 більше, ніж було).

На тимчасово окупованих територіях України з початку війни загинули 124 та зазнали поранень 492 мирні громадяни. ООН наголошує, що число загиблих цивільних є набагато більшими.

США нагадали, що саме Росія відповідальна за глобальну продовольчу кризу

Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив, що саме Росія винна в нинішній продовольчій кризі через розв’язану нею війну в Україні та блокаду шляхів відвантаження українського продовольства.

Про це Блінкен заявив на міністерській зустрічі ООН з питань глобальної продовольчої безпеки 18 травня.

"Як і у випадку з рішенням почати невиправдану війну (в Україні — ред.), відповідальність за порушення постачання продовольства й страждань, які це спричиняє у всьому світі, лежить повністю й цілком на російському уряді", — підкреслив він.

Держсекретар також заперечив, що санкції, запроваджені Сполученими Штатами та союзниками проти Росії, нібито поглибили продовольчу кризу.

"Коли ми накладали санкції на Росію для якнайшвидшого припинення війни (в Україні — ред.), ми свідомо й ретельно передбачили виключення для сільськогосподарських товарів і добрив", — нагадав Блінкен.

На півдні України 18 травня було ліквідовано 20 військових РФ

За добу на Південному напрямку українські військові нанесли 90 уражень по позиціях РФ. Внаслідок цього російська армія втратила 20 військових, самохідні артилерійські установки, автомобільну та броньовану техніку, повідомив офіцер оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Крім того, у Чорному морі маневрують два загони російських бойових кораблів. Вони утримують блокаду українських портів та цивільного судноплавства. На чотирьох кораблях у готовності до застосування – понад 30 крилатих ракет.

Через два місяці після заборони RT у Канаді Росія виганяє канадський мовник CBC

Росія у відповідь на заборону трансляції англо- і франкомовної версії пропагандистського каналу RT у Канаді 19 травня оголосила про закриття кореспондентського пункту канадської телерадіокомпанії CBC у Москві та анулювання акредитацій і віз її журналістів.

Про це заявила представниця міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова.

За її словами, Канада нині провадить "неприховано русофобський курс", а CBC перетворився на "пропагандистський рупор, який розповсюджує фейки та сумнівного роду матеріали, що стосуються Росії, забувши журналістську етику і навіть елементарні правила пристойності".

"Ми б це терпіли. Терпіли багато років, не звертали уваги або дезавуювали фейки, розкривали їх та спростовували. Але були вжиті фактичні дії щодо російських ЗМІ. Відповідаємо так само", — стверджує Захарова.

Рішення про блокування мовлення RT і RT France уряд Канади оголосив ще 16 березня — тобто понад два місяці тому. Його обґрунтували тим, що "мовлення RT не відповідає стандартам, за якими оцінюються канадські мовники".

Полтавська, Дніпропетровська, Харківська, Запорізька області — повітряна тривога.

Конфіскація активів РФ на користь України не була б законною — міністерка фінансів США

Міністерка фінансів США Джанет Єллен стверджує, що у США не існує законних механізмів конфіскації заморожених активів російського Центробанку з тим, щоб їх потім можна було використати для відновлення економіки України.

"Гадаю, цілком природно, що з огляду на надзвичайні руйнування в Україні та значну вартість відновлення ми очікуватимемо, що Росія допоможе заплатити принаймні частину ціни, яка стосуватиметься (відновлення — ред.). Водночас, коли ми починаємо це розглядати, то нині у США не було б законним конфіскувати ці активи", — зазначила вона.

За оцінками американської та російської сторін, вартість заморожених у США активів Центробанку РФ становить приблизно 300 мільярдів доларів.

ЗСУ за 18 травня збили крилату ракету й винищувач РФ

Протягом 18 травня підрозділи зенітних ракетних військ на Дніпропетровщині знищили крилату ракету, а на Харківщині — винищувач-бомбардувальник Су-34. Про це повідомляє командування Повітряних Сил.

Крім того, ударна авіація Повітряних Сил під прикриттям винищувачів завдала ударів по скупченню ворожої техніки. За попередніми даними, знищено близько 20 броньованих машин, жива сила та боєприпаси ворога.

США нададуть Україні $215 млн термінової продовольчої допомоги

Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив, що Україна отримає додаткові 215 мільйонів доларів у вигляді нової надзвичайної продовольчої допомоги. Про це, як повідомляє СNN, він заявив в ООН під час міністерської зустрічі з питань продовольчої безпеки.

Також, за словами Блінкена, Конгрес США має найближчим часом затвердити виділення 5,5 мільярда доларів на фінансування глобальних продовольчих програм.

Ввечері 18 травня тривали обстріли вздовж усього кордону Сумщини

Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Зокрема:

  • близько пів на шосту вечора було 10 вибухів на Глухівщині;
  • майже о 20 годині у Великописарівській громаді 6 міноментих прильотів;
  • майже о 22 з території Росії працювали САУ по Білопільщині;
  • в той же час по території Путивльщини з території Росії солдати РФ відкривали автоматні черги;
  • близько 22 з території Росії був артобстріл території Білопільської громади. Масований обстріл з артилерії та стрілкової зброї тривав майже пів години;
  • майже о 22:30 з території Росії росіяни відкрили вогонь із САУ по території Путивльської громади.

Попередньо втрат і постраждалих людей немає. Інформація уточнюється.

У Міноборони назвали заяви РФ щодо військових з "Азовсталі" внутрішньою пропагандою

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що заяви російської сторони щодо військових, вивезених із обложеного комбінату "Азовсталь", є політичними й спрямовані на російську аудиторію. За словами Маляр, "у Росії є свої політичні процеси, є свої політичні угруповання", тому заяви звідти "ми повинні сприймати як політичні заяви, спрямовані на пропагандистський ефект і на пропагандистську ціль для внутрішнього російського споживання". Раніше в РФ заявляли, що українських військових з "Азовсталі" нібито не можна обмінювати.

На початок