Військових на Миколаївщині навчали тактичній медицині

Військових на Миколаївщині навчали тактичній медицині

Військових на Миколаївщині навчали тактичній медицині
. Фото: Олександр Гордієнко

На полігоні поблизу Миколаєва українські та закордонні парамедики навчали військовослужбовців Збройних сил України прийомів тактичної медицини за протоколом M.A.R.C.H.M.A.R.C.H. — це абревіатура, де кожна буква має відповідне визначення та порядок виконання: M.A.R.C.H. це Massive Bleeding (масивна кровотеча) — зупинка кровотечі, що загрожує життю; Airways (дихальні шляхи) — забезпечення прохідності дихальних шляхів; Respiration (дихання) — закриття всіх відкритих ран грудної клітки; Circulation (циркуляція) — повний огляд пораненого, зупинка кровотеч, діагностика шоку; Head injury / Hypothermia (черепно-мозкова травма / гіпотермія) — виявлення травм голови / запобігання переохолоджень.

Бачив навчання кореспондент Суспільного Олександр Гордієнко.

Перед початком занять інструктор на ім'я Олексій розповів, чим тактична медицина відрізняється від звичайної.

"Тактична медицина — це збірка правил, за якими треба діяти. Дуже просто для солдата, тому що ти виконуєш те, що тобі кажуть, є від кровотечі до опіків, прохідність дихальних шляхів. Це все ми навчаємо", — сказав Олексій.

Військових на Миколаївщині навчали тактичній медицині
Відпрацьовують надання допомоги. Фото: Олександр Годієнко/Суспільне Миколаїв

Для практичних занять загін розбили на кілька груп. Інструктори навчали, як не стекти кров’ю у разі поранення та як правильно накласти турнікет. Військовослужбовці відпрацювали застосування турнікетів по черзі на кожній кінцівці, а потім накладали турнікет один одному.

Як розповів парамедик на ім'я Гері, він 28 років працює в різних країнах світу, приїхав до України, аби передати свій досвід українським бійцям.

Військових на Миколаївщині навчали тактичній медицині
Накладання турнікету пораненому. Фото: Олександр Годієнко/Суспільне Миколаїв

"Мені здається, вони сприймають всю інформацію, яку ми надаємо. Звичайно, є дуже багато засобів, як лікувати поранених. І західна або європейська медицина можуть відрізнятися. Ми лише даємо опцію", — розповів Гері.

За словами мобілізованого Ярослава, йому 33 роки, в лавах Збройних сил України два місяці. Задоволений тим, що попав на курси й отримав специфічні знання та навички.

"Вони навіть не доцільні, а вкрай необхідні. Єдине, що я думаю, що замало людей. Треба більше людей, щоб було більше знань в кожного бійця", — сказав Ярослав.

У тренінгу взяли участь понад 60 військових різного віку, статі та з різних родів військ.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок