Одеська міськрада не провела жодної сесії з початку вторгнення РФ: в чому причина

Одеська міськрада не провела жодної сесії з початку вторгнення РФ: в чому причина

Ексклюзивно
Одеська міськрада не провела жодної сесії з початку вторгнення РФ: в чому причина
. Фото: Суспільне Одеса

У період з 24 лютого по 11 травня Одеська міська рада не проводила пленарних засідань сесій місцевих рад. Про це йдеться у повідомленні громадської ініціативи "Місцеві депутати. Атестація", учасники якої проаналізували роботу 15 міських рад України.

Як зазначили дослідники, пленарні засідання сесій відбулися в 11 міських радах, охоплених Атестацією. Харківська міська рада вперше з 24 лютого провела пленарне засідання 11 травня, а Львівська єдине засідання за цей період провела 24 лютого.

Не проводили пленарні засідання сесій за вказаний період Одеська, Миколаївська і Чернігівські міські ради. Щодо проведення засідань Херсонською міською радою інформація не відома.

П’ять міських рад проводили частину своїх засідань в онлайн-форматі.

Одеська міська рада не провела жодної сесії з початку повномасштабного вторгнення
Місцеві депутати. Атестація

Що говорять у міськраді

Депутатка Одеської міської ради Ольга Квасніцька розповіла Суспільному, що після введення воєнного стану міська рада збиратися права не мала і всі функції наразі фактично виконує воєнна адміністрація. Бюджетні питання вирішує її очільник Максим Марченко, а решта – лишаються замороженими.

"В регламенті та в законі про місцеве самоврядування онлайн ми збиратися не мали право. Я розумію, що інші міські ради собі в регламенти це написали ігноруючи ці обмеження, але у нас юридичний департамент не хотів порушувати закон. Якщо інші міські ради збираються - у них передбачено регламентом, що вони можуть онлайн збиратися. Хоча в період воєнного стану це не можливо, бо всі рішення приймає виконком", – зазначила депутатка.

Непроведення сесій створює ризики зловживання владою

Згідно із законом України, у разі утворення військової адміністрації населеного пункту повноваження сільської, селищної або міської ради, її виконавчих органів протягом дії воєнного часу та 30 днів після його припинення або скасування здійснюються такою військовою адміністрацією.

Голова Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" Анатолій Бойко розповів Суспільному, що законодавство не забороняє проводити сесії під час воєнного стану та зобов'язує міського голову регулярно збирати пленарні засідання:

"Зараз внесені зміни до законодавства, розширено повноваження мера і дозволено перерозподіляти бюджетні кошти без сесії, можна через виконком. За воєнний час у нас пройшло 11 позачергових засідань виконкому. Ми в цьому вбачаємо ризики для зловживання з боку міського голови, тому що депутатський корпус це є певний механізм контролю. З одного боку мер може розподіляти, але з іншого – якщо він так робить постійно, то говорить про певні ризики зловживання".

Законодавство, за словами Бойка, зобов'язує збирати сесії, бо є інші питання крім бюджету, які мають розглядатися. Таким чином сесії можна проводити в онлайн-форматі. Виконком також може розподіляти кошти, але він підпорядковується міському голові :

"Що таке виконком? Це до 10 людей, яких обрав мер і які йому не будуть умовно кажучи, ставити питань, я вже не кажу заперечувати. Це зручний для мера інструмент, таке засідання в даному випадку більше формальність".

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок