В Україні арештували понад 12,4 млрд грн російського олігарха Фрідмана

В Україні арештували понад 12,4 млрд грн російського олігарха Фрідмана

В Україні арештували понад 12,4 млрд грн російського олігарха Фрідмана
. Михайло Фрідман. Фото: Wikimedia Commons

Суд в Україні наклав арешт на понад 12,4 мільярда гривень активів в "Альфа-Банку", пов’язаних із російським олігархом Михайлом Фрідманом. Про це 16 травня повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

За її словами, йдеться про цінні папери компаній, зареєстрованих на Кіпрі, що були афілійовані з Фрідманом. Цінні папери перебували на рахунках у банку, і олігарх нібито планував вивести їх за кордон.

"Раніше також за клопотанням прокурорів Офісу Генпрокурора були арештовані 469 млн грн коштів з рахунків у "Альфа-банку", які вже готувались до виведення в Росію. При цьому з легалізацією особливо не "заморочувались", — зазначила генпрокурорка.

Венедіктова стверджує, що Фрідман почав виводити кошти з України ще за кілька тижнів до початку війни в Україні, а після — активізував процес. Для цього він використовував "Альфа-Банк" і пов’язані із собою кіпрські компанії.

Читайте також: У Нідерландах збанкрутіла "дочка" "Альфа-банку"

Що відомо

  • 28 лютого Європейський Союз оголосив про нові санкції проти росіян через напад РФ на Україну. До списку потрапили 25 людей — це політики, олігархи та пропагандисти медіа. Серед них був і Михайло Фрідман. Аналогічні обмеження запровадили Велика Британія і Канада.
  • Водночас "Альфа-Банк", одним із акціонерів якого є Фрідман, підпадає під санкції США, але не став ціллю обмежень, запроваджених з боку Європейського Союзу.
  • У березні Національний банк України заявив, що не може ліквідувати "Альфа-Банк" через його значення для української економіки. Натомість голоси Фрідмана та ще одного підсанкційного акціонера Германа Хана були передані довіреній особі.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 82. Текстовий онлайн

“Нас робить людьми мистецтво, за нього ми й воюємо” — історії українських експолонених

"Готуються до останнього бою, бо не вірять у дипломатію". Що розповіли дружини бійців "Азовсталі"

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

"Ще з 2014 року ясно, що Росія розуміє тільки грубу силу" — інтерв’ю з головою представництва ЄС в Україні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок