З'їла м'ясні консерви: на Рівненщині в жінки діагностували ботулізм

З'їла м'ясні консерви: на Рівненщині в жінки діагностували ботулізм

З'їла м'ясні консерви: на Рівненщині в жінки діагностували ботулізм
. Фото: Суспільне Карпати

У жительки Рівненського району, яка вживала консерви зі свинини і яловичини, 16 травня підтвердили ботулізм. Це другий цьогоріч випадок в області, повідомила Суспільному лікарка-епідеміологиня Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ольга Романчук. Жінка – у лікарні в стані середньої важкості.

У медзаклад з симптомами ботулізму потрапила 25-річна жителька Рівненського району. У жінки на другий день після вживання консерви були скарги на часткове порушення мови, утруднене ковтання, порушення зору, каже Ольга Романчук.

"При проведенні епідрозслідування з’ясували, що хвора вживала м'ясні консерви зі свинини та яловичини домашнього приготування. Жінка звернулась за медичною допомогою та була відразу госпіталізована. Її стан середньої важкості", — коментує лікарка-епідеміологиня центру контролю та профілактики хвороб.

Їй буде введена протиботулінічна сироватка, додала Ольга Романчук.

Як вберегтись від ботулізму

Раніше Ольга Романчук розповідала Суспільному, щоб мінімізувати ризик захворіти на ботулізм, для виготовлення домашніх консервів потрібно брати лише доброякісну сировину і ретельно мити її у проточній воді. Адже резервуаром збудника є ґрунт.

Ботулізм – небезпечне і смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій, – роз'яснює лікарка-епідеміологиня Ольга Романчук.

"Збудником є бактерія Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки, у кишківнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт, а також в мул озер і морів від риб, молюсків. Харчі, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм", – коментує вона.

Епідеміологиня акцентувала, що сам збудник не є небезпечний для здоров'я людини. Небезпечним є токсин, що виробляється. Спори дуже стійкі, вони не гинуть навіть при кип'ятінні протягом п'яти годин.

"3будник розмножується в середовищі, в якому немає кисню, при цьому виділяється ботулінічний токсин. При нагріванні до 80°C токсин частково розпадається, при кип'ятінні тривалістю 10-15 хвилин руйнується повністю. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі", – роз'яснює Ольга Романчук.

Найчастіше бактерію можна виявити в консервованих фруктах, овочах, грибах, шинці, солоній і копченій рибі домашнього приготування. Щоб не захворіти – потрібно вживати доброякісні харчі.

"Насамперед, для консервування брати лише доброякісну сировину, ретельно миючи у проточній воді, очищаючи від залишків ґрунту, через те, що ґрунт є резервуаром збудника ботулізму", – додає Ольга Романчук.

Готуючи удома, треба дотримуватись технології, режиму термічної обробки, зберігання домашніх консервів, – акцентувала лікарка.

Що відомо

  • У рівнянки, яка вживала консервовані огірки, 9 лютого підтвердили ботулізм. Це був перший випадок у 2022 році на Рівненщині.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок