Підрахунок голосів на "Євробаченні": Грузія та Азербайджан кажуть, що дали 12 балів Україні, а Румунія — Молдові

Підрахунок голосів на "Євробаченні": Грузія та Азербайджан кажуть, що дали 12 балів Україні, а Румунія — Молдові

Підрахунок голосів на "Євробаченні": Грузія та Азербайджан кажуть, що дали 12 балів Україні, а Румунія — Молдові
.

Представники суспільних мовників Грузії та Азербайджану заявили, що їхнє національне журі віддало найвищий бал на пісенному конкурсі "Євробачення" Україні, а не Великій Британії, як про це було оголошено. Натомість у Румунії стверджують, що, навпаки, виставили максимальний бал Молдові, хоча його отримала Україна.

Суспільний мовник Грузії зокрема заявив, що направив нотаріально завірений документ із результатами голосування організаторам "Євробачення" і з’ясовує ситуацію. При цьому бали і Грузії, і Азербайджану оголошували організатори — представники країн не вийшли в ефір через технічні проблеми.

Після трансляції "Євробачення" ведуча азербайджанського мовника ITV Нармін Салманова заявила, що технічних проблем із увімкненням представника країни для оголошення балів від журі не було — і що телеканал уже почав розслідування цього питання.

Аналогічна ситуація виникла і в румунського суспільного мовника TVR, йдеться в його заяві, наданій виданню Digi24. Там кажуть, що результати голосування одного із суддів організатори "Євробачення" анулювали й насправді 12 балів національне журі мало віддати не Україні, а Молдові.

Своєю чергою 15 травня організатори "Євробачення" заявили, що виявили "підозрілі схеми голосування" після другої генеральної репетиції другого півфіналу в результатах шести країн — яких саме, не уточнюється.

"Для виконання інструкцій з голосування в конкурсі, Європейська мовленнєва спілка спільно зі своїм партнером у голосуванні вирахували загальний результат для кожної країни для другого півфіналу й гранд-фіналу", — йдеться в повідомленні.

Паралельно міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко публічно вибачився перед Польщею та Литвою за те, що національне журі України не поставило їхнім представникам на "Євробаченні" жодного балу.

Читайте також: Боєць з "Азовсталі" виконав пісню Kalush Orchestra під звуки вибухів

Що відомо

  • Гурт Kalush Orchestra у пісенному конкурсі "Євробачення-2022", що відбувся 14 травня в італійському місті Турин, зі сцени закликав Європу врятувати Україну, зруйноване російською армією місто Маріуполь і "Азовсталь".
  • Дружини бійців полку "Азов", що тримають оборону на "Азовсталі", подякували Kalush Orchestra за такий крок. "Треба користуватися цим моментом. Зараз починає з’являтися ще більше контенту англійською мовою про "Азовсталь", — сказала Ганна Науменко.

Читайте також

Kalush Orchestra презентував кліп на пісню "Stefania", з якою Україна перемогла на Євробаченні

Потяг Київ — Івано-Франківськ відтепер називатиметься "Стефанія Експрес"

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок