"Бачимо, що історія нічому не вчить", — директорка меморіалу "Дробицький яр" про російські обстріли

"Бачимо, що історія нічому не вчить", — директорка меморіалу "Дробицький яр" про російські обстріли

"Бачимо, що історія нічому не вчить", — директорка меморіалу "Дробицький яр" про російські обстріли
. Обстріляна менора на території меморіального комплексу "Дробицький яр", березень 2022 року. Фото: ХОВА

На меморіалі "Дробицький яр", що постраждав внаслідок російських ударів, можуть залишити певні наслідки обстрілів як нагадування про російську агресію майбутнім поколінням.

Про це директорка меморіального комплексу Ірина Ференцева сказала "Українському радіо Харків" 14 травня, у день вшанування пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

"Коли все це (вторгнення РФ в Україну — ред.) сталося, то думала, як тепер на меморіалі проводити екскурсії. Ми казатимемо: "Так було і так сталося з нами". Коли ми казали у своїх екскурсіях: "Діти, це для того, щоб ніколи такого не повторювалось". Водночас, починаючи з 14-го року, ми говорили: "Бачимо, що історія нічому не вчить". Зараз мені здається з нами те саме. Я думаю, який жах пережили тоді люди і який жах переживають наші співвітчизники", — каже Ірина Ференцева.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну директорка меморіалу отримала багато дзвінків з різних країн від представників єврейських громадських організацій. Усі вони висловили обурення діями росіян.

"Мені телефонували наші партнери з Бостона, Німеччини, всі питали, що і як. Були обурені. Хоч офіційної реакції Ізраїлю немає, але мої знайомі теж дзвонили", — говорить Ірина Ференцева.

Територія меморіалу поки не обстежена військовими, точної інформації про наслідки обстрілів у директорки комплексу немає. Оскільки небезпека залишається, заходів у Дробицькому яру не проводять. Ірина Ференцева впевнена, що пам'ять українців, які рятували євреїв, вшанують в інший спосіб, дистанційно.

За словами Ференцової, Ізраїль нагородив званням "праведник народів світу" понад 27 тисяч людей з різних країн: "Понад 2500 з них — українці, 90 харків'ян. Перший українець, якому було присвоєне це звання у 1983 році — харків'янин Віктор Гладенко".

"Всі обурені": директорка меморіалу "Дробицький яр" про російські обстріли і вшанування пам'яті
Суспільне Харків

"Всі обурені": директорка меморіалу "Дробицький яр" про російські обстріли і вшанування пам'яті
Суспільне Харків

Серед керівників меморіального комплексу також був "праведник народів світу".

"З вересня 2001 року по травень 2009 очолював праведник народів світу Станіслав Іщенко. Він зі своїм батьком на Житомирщині врятував понад 300 людей, 120 з них — діти. Він був перший директором КП "Дробицький яр", — зазначила керівниця меморіалу.

Що відомо

  • Меморіальний комплекс "Дробицький яр" є місцем пам’яті жертв Голокосту на Харківщині. На цій території 80 років тому було знищено близько 20 тисяч харківських євреїв. На Меморіалі — понад 9 тис. імен загиблих людей, які вдалось встановити. У музеї зберігають фото, вірші та щоденники.
  • 1 березня російські окупанти обстріляли Бабин Яр у Києві. "Навіщо 80 років повторювати "Ніколи знову", якщо, коли бомба падає на Бабин Яр, світ залишається мовчазним? Ще п'ять життів втрачено. Історія повторюється", — відреагував Зеленський.
  • 26 березня окупанти обстріляли територію меморіального комплексу "Дробицький яр" під Харковом, був пошкоджений монумент менори.
На початок