Вторгнення Росії в Україну, день 80. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 80. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 80. Текстовий онлайн
. Рятувальники демонтують аварійні фасади будинку після обстрілів у Дарницькому районі, Київ. Фото: КМДА

14 травня — Україна 80-й день бореться проти військової агресії РФ. Російські війська безперервно обстрілюють "Азовсталь" в Маріуполі, Донеччину і Луганщину. ЗСУ стримують РФ на Донбасі та контрнаступають на Харківщині.

Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Заборона проросійських партій, третя фаза війни, Угорщина за вступ України в ЄС. Головне за 14 травня

Головне на цей час

Суспільне завершує текстовий онлайн подій 80-го дня війни. Хроніку війни 15 травня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 80. Текстовий онлайн
Київ, жінки іде повз стіни з написом на підтримку бійців на "Азовсталі" у Маріуполі. 15 травня, 2022 року. Фото: АР

Харківська область, Чернігівська, Полтавська області — повітряна тривога.

Організатори "Євробачення" прокоментували заклик Kalush Orchestra про порятунок "Азову"

Організатори пісенного конкурсу "Євробачення" заявили, що заклик Kalush Orchestra про порятунок українських бійців, заблокованих на маріупольському заводі "Азовсталь", не суперечить правилам конкурсу. Зокрема, у Європейському мовному союзі зазначили, що у таких зверненнях немає політики, вони мають гуманітарний характер, інформує Deutsche Welle.

Латвія закликала перенести бюро ВООЗ з неінфекційних захворювань за межі РФ

Міністр охорони здоров'я Латвії Даніель Павлютс закликав перенести Європейське бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з профілактики та контролю за неінфекційними захворюваннями за межі Росії, повідомляє Delfi.

У своїй заяві Павлютс наголосив, що вторгнення російської армії в Україну суперечить здоровому глузду та свідчить про повну відсутність совісті, оскільки через нього страждають цивільні, зокрема медики. Він підкреслив, що необхідний сильний політичний сигнал для Росії з урахуванням впливу руйнувань на Європу і світ в цілому, обумовлених російською агресією.

На Євробаченні ісландський гурт Systur закликав до миру в Україні

Ісландський гурт Systur закликав до миру в Україні зі сцени Євробачення.

​​Представниці Ісландії після свого виступу вигукнули "Peace for Ukraine!Мир для України!".

"Азов" подякував Kalush Orchestra за підтримку

Полк Азов подякував Kalush Orchestra за підтримку бійців на "Азовсталі" у Маріуполі.

Дякуємо гурту Kalush Orchestra за підтримку! Слава Україні!", — йдеться у дописі, оприлюдненому на Telegram-каналі підрозділу.

Kalush Orchestra на сцені Євробачення закликали врятувати бійців на "Азовсталі"

Український гурт Kalush Orchestra, який представляє Україну на пісенному конкурсі "Євробачення" в Італії, зі сцени закликав врятувати бійців на заводі "Азовсталь" у Маріуполі.

"Save Mariupol, save Azovstal now!Врятуйте Маріуполь, врятуйте Азовсталь, просто зараз!" — звернувся фронтмен гурту Олег Псюк зі сцени Євробачення в Турині.

Аудиторія "Євробачення" становить десятки мільйонів людей по всьому світу. Лише на відеосервісі YouTube його дивиться мільйон людей.

Після заяви гурту у Google стрімко зросла кількість запитів "Азовсталь".

Раніше українці у соцмережах закликали гурт виступити із заявою на підтримку військових. Водночас правила конкурсу забороняють робити будь-які політичні заяви.

У Каховці військові РФ відпустили з полону вчителя школи Віктора Пендальчука

На Херсонщині російські військові відпустили з полону вчителя однієї з каховських шкіл Віктора Пендальчука. Про це повідомляється на сторінці Каховської територіальної громади у Facebook.

На Донбасі протягом українські військові відбили 12 атак армії РФ — штаб ООС

Упродовж доби 14 травня військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил відбили 12 атак армії РФ. Ще на 6 локаціях тривають бої з російськими військовими, повідомили у штабі операції Об'єднаних сил.

"За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили: 8 танків, 5 артилерійських систем, 9 одиниць бойової броньованої техніки, 5 автомобілів армії Росії", йдеться у повідомленні.

Також підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 6 безпілотних літальних апаратів.

Ситуація на Донбасі залишається тяжкою — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що ситуація на Донбасі, де точаться бої проти російської армії, залишається дуже тяжкою.

"Російські війська досі намагаються показати хоча б якусь перемогу. На 80-й день повномасштабного вторгнення це виглядає особливо божевільно, але вони не припиняють цих намагань", — зазначив він у відеозверненні.

Зеленський закликав підтримати на Євробаченні Kalush Orchestra

Президент Володимир Зеленський закликав підтримати на Євробаченні у Турині український гурт Kalush Orchestra.

"Сьогодні фінал Євробачення. Виступає наш гурт Kalush Orchestra. Так, це не війна, але тим не менш, для нас сьогодні будь-яка перемога дуже важлива. Тож уболіваймо за наших", — сказав президент.

Дивіться та слухайте конкурс:

А на ютуб-каналі Євробачення Україна можна буде спостерігати за роботою ведучого Тімура Мірошниченка наживо з коментаторської студії.

У МЗС закликали Росію "не пхати носа" в євроінтеграцію України

В українському МЗС закликали "не пхати носа в європейську інтеграцію України" у відповідь на слова заступника міністра закордонних справ Росії Олександра Грушка про те, що Європейському Союзу загрожує розпад у разі, якщо до його складу увійде Україна.

"Росія наразі не досягла історичного розвитку, аби рефлексувати про європейські цінності. Для України цінності — це свобода, демократія, повага до прав людини, верховенство права. Все те, заради чого українці нині боронять свою землю від російської агресії", — зазначив у коментарі речник МЗС України Олег Ніколенко.

14 травня внаслідок обстрілів армії Росії загинуло троє жителів Донеччини

Як повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко, загинуло двоє людей у Богородичному та один у Кераміку.

"У Бахмуті медичну допомогу було надано двом людям, пораненим у Луганській області. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі", — додав Кириленко.

Росіяни обстріляли Сумщину з мінометів — ОВА

Російські військові обстріляли одну з громад Сумщини з мінометів, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

"Сьогодні ввечері з території Росії вороги обстріляли Великописарівську громаду. Близько 6 пострілів з міномету", — написав він.

За словами Живицького, людських жертв немає.

Російські війська обстріляли три громади на Дніпропетровщині

Російські військові обстріляли територію Зеленодольської громади, повідомив голова громади Дмитро Невеселий у відеозверненні в Telegram. За його словами, снаряд впав за межами населеного пункту, загиблих та поранених немає.

Російські війська на території громади відсутні. Дмитро Невеселий також повідомив, що військові ЗСУ працюють та укріплюються на Херсонському напрямку.

РФ відвела більшість кораблів у Чорному морі, але загроза ракетного удару зберігається

Про це повідомив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

"Корабельне угруповання ворожих сил залишило на патрулюванні два кораблі, решта – відновлює сили й запаси по базах в Криму. Але загрози ракетного нападу та відчайдушної висадки рашистського десанту це не зменшує", — написав він.

Зеленський підписав закон про заборону проросійських політичних партій

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який передбачає заборону проросійських політичних партій, повідомила нардепка від фракції партії "Слуга народу" Ольга Совгиря.

"Президент України підписав закон про заборону проросійських політичних партій! Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування", — написала вона на своєму Telegram-каналі.

Військові РФ відпустили з полону заступника Чорнобаївської сільради Євгенія Родіонова

На Херсонщині російські військові відпустили з полону заступника Чорнобаївської сільської ради Євгенія Родіонова. Цю інформацію Суспільному підтвердила його дружина Інна Родіонова.

Двом командирам РФ, які обстрілювали Харківщину, оголосили підозру — прокуратура

Двом командирам Збройних сил РФ заочно оголосили підозру у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, повідомили у прокуратурі області.

"Виконуючи злочинний наказ, підлеглі командирам російські військовослужбовці обстрілювали Харківщину. Своїми діями вони зруйнували об’єкти критичної інфраструктури та житлові будинки у смт Козача Лопань Харківського району та навчальний заклад Дергачівської міської ради", — йдеться у повідомленні.

Нова президентка Угорщини засудила вторгнення РФ в Україну

Новообрана президентка Угорщини Каталіна Новак під час церемонії інавгурації засудила російське вторгнення в Україну та підтримала вступ України до ЄС. Як повідомляє Telex, президентка у десяти тезах висловила ставлення Будапешта до російсько-українського конфлікту.

"Ми засуджуємо путінську агресію, збройний напад на суверенну державу. Ми назавжди скажемо "ні" всім зусиллям відновити Радянський Союз", — зазначила Новак.

Вона додала, що Угорщина виконує свої зобов’язання у межах ЄС і НАТО, але якщо цього вимагатимуть угорські інтереси, країна скаже "ні".

Через війну інфраструктура України зазнала збитків на 90 мільярдів доларів

Вторгнення Росії в Україну вже завдало інфраструктурі збитків на понад 90 мільярдів доларів, заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. За його словами, ця цифра включає лише задокументовані збитки, зокрема втрачені 6,3 тисячі кілометрів головних колій, пошкоджені 23 573 кілометри автодоріг, а також пошкоджений 41 залізничний та 289 автомобільних мостів.

Росія готує наступ на Донеччині — Генштаб

Російські збройні угруповання готують наступ на Донецькому напрямку на Сєверодонецьк, Соледар та Бахмут. При цьому висока активність РФ також зберігається на Слобожанському напрямку, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

"На Донецькому напрямку угруповання противника зосереджує основні зусилля на підготовці до наступальних дій у напрямках населених пунктів Сєверодонецьк, Соледар та Бахмут, здійснює поповнення запасів та перегрупування підрозділів. На зазначеному напрямку переміщено до двох батальйонних тактичних груп", — йдеться у повідомленні.

МОЗ отримало 120 тонн ліків допомоги

Міністерство охорони здоров’я отримало 120 тонн лікарських препаратів у формі гуманітарної допомоги протягом тижня, повідомляє пресслужба МОЗ. Зокрема, допомога включає 20 800 індивідуальних аптечок, 7800 бандажів, 12,5 тонн анальгетиків, 5,5 тонн наркотичних препаратів, 89 тонн ліків в асортименті, 1 тонну дезінфікуючих засобів, 7,5 тонн витратних матеріалів, 138 шт. апаратів зовнішньої фіксації, 13 тонн засобів для лікування інфекційно-запальних захворювань кишківника, 1 тонну імуносупресантів, а також 18 автомобілів швидкої допомоги.

Основними постачальниками допомоги стали: міжнародна некомерційна організація "Direct relief", "Vodafone Ukraine", АТ "Фармак", благодійна організація "Благодійний фонд "Київська школа економіки", Посольство Індії в Україні, Уряд Турецької Республіки, ТОВ "Інтекс-мед", "MedShare", "Novartis", Національний комітет Червоного Хреста України, Криптофонд, уряд Великої Британії, "Crown Agents".

З Азовсталі першочергово потрібно евакуювати тих, хто потребує ургентної допомоги – Верещук

Українська влада працює над тим, аби у першу чергу евакуювати із меткомбінату "Азовсталь" бійців, які потребують ургентної допомоги"ургентна" — це похідне слово від англійського urgent. У перекладі означає: "терміновий, екстрений, невідкладний". Воно використовується в складеному визначенні — швидка допомога, або urgent care.. Про це заявила віцепрем'єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук під час телемарафону.

"Є шанс, і ми зараз над цим дуже щільно працюємо. Ми зараз говоримо про тяжкопоранених, лежачих, яким необхідна вже ургентна допомога. Ми звернулися до лідерів країн, особливо до представників ООН і Червоного Хреста, бо це їхній обов'язок - відкрити гуманітарний коридор. Ну і, звичайно, до представників російської федерації. Вбивати беззахисних тяжкопоранених — це злочин ХХІ століття. Я дуже сподіваюся, що вони нас почують", — сказала Верещук.

Залужний показав кадри підготовки українських військових з М777

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав кадри підготовки українських військових. На відео — високоточні гаубиці М777.

Близько 3,5 тисяч будівель зруйновані або пошкоджені на Чернігівщині

Близько 3,5 тисяч будівель зруйновані або пошкоджені внаслідок бойових дій у Чернігівській області. 80% з них – житлові споруди, зазначає голова місцевої ОВА Вʼячеслав Чаус

Джонсон зустрівся з українськими біженцями в Британії

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсонюк зустрівся з українськими біженцями на Даунінг-Стріт. Деякі приїхали до Британії за програмою "Дім для України", інші поселилися у родичів. Обидві програми були створені британським урядом після російського вторгнення.

Офіс президента очікує, що США визнають Росію — державою-спонсором тероризму

Офіс президента очікує, що наступного тижня Сенат США схвалить рішення про надання Україні 40 мільярдів доларів підтримки. Також в ОП зазначають, що на часі визнати РФ державою-спонсором тероризму. Про це повідомив заступник керівника ОП Андрій Сибіга, коментуючи візит в Київ сенаторів США.

Путін заявляє, що "Київ не проявляє зацікавленість до переговорів"

Президент РФ Володимир Путін заявив, що переговорний процес між російськими та українськими представниками, "фактично призупиненого Києвом, який не виявляє зацікавленість у серйозному та конструктивному діалозі". Про це він сказав під час переговорів з президентом Фінляндії, передає пресслужба Кремля.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що готовий до переговорів з Путіним. Востаннє така заява пролунала 13 травня.

Із Сєвєродонецька евакуйовані 17 людей, з них троє — діти

Із Сєвєродонецька Луганської області сьогодні евакуювали 17 людей, з них троє — діти, повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай. Він зазначив, що евакуація відбулась "вперше за довгий період".

"Після таких подій завжди собі кажеш: "Ми це зробили!" Протягом тривалого періоду евакуація із Сєвєродонецька була вкрай небезпечною. І от, нарешті, вдалося! 17 жителіа міста вже в безпеці. Серед них і троє дітей. Далі буде! Вірте в ЗСУ", — додав він.

"Азовці" повідомляють, що війська РФ продовжують штурм "Азовсталі"

В полку "Азов", який перебуває на "Азовсталі" в Маріуполі, повідомили, що протягом усього дня росіяни скидають на захисників Маріуполя авіабомби, задіюють важку артилерію і танки.

"Окупант застосовує велику кількість піхоти для спроб штурму українських позицій. Не зважаючи на вкрай критичну ситуацію, оборонці, докладаючи надлюдські зусилля, відбивають намагання прорвати позиції захисників та стримують війська противника", — повідомили в "Азові".

Росіяни планують почати "перепис" населення Херсонської області 16 травня — Денісова

Російські окупанти планують почати "перепис" населення Херсонської області 16 травня, а закінчити – до кінця місяця. За словами уповноваженої з прав людини Верховної ради Людмили Денісової, жителі Генічеського району почали отримувати повідомлення із закликом звернутися до сільради з основними документами.

У Севастополь росіяни почали звозити вбитих та поранених з острова Зміїний

У Севастополь на території окупованого Криму почали звозити вбитих та поранених російських військових з острова Зміїний, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони. У військовому шпиталі переповнені відділення хірургії та травматології. У палатах розміщують по 40 людей.

G7 закликала Китай не допомагати Росії у її війні проти України

Країни Групи семи (G7) закликали Китай виступити на підтримку України і не допомагати Росії в її війні проти України, не виправдовувати її дії та не підривати санкційний режим проти РФ.

Про це йдеться у спільному комюніке міністрів закордонних справ G7 за результатами зустрічі в німецькому Любеку.

"Що стосується російської загарбницької війни проти України, то ми закликаємо Китай підтримати, відповідно до міжнародного права, суверенітет і незалежність України, цілісність її міжнародно визнаних кордонів, а також рішуче закликати Росію припинити свою військову агресію проти України", — йдеться у комюніке.

Глави МЗС G7 закликали Китай "не допомагати Росії в її загарбницькій війні проти України, не підривати санкції, запроваджені проти Росії за напад на суверенітет і територіальну цілісність України, не виправдовувати дії Росії в Україні та утримуватися від участі в інформаційних маніпуляціях, дезінформації та інших засобах легітимізації загарбницької війни Росії проти України".

Президент Фінляндії у розмові з Путіним підтвердив намір вступити до НАТО

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, у якій підтвердив наміри країни вступити до НАТО. Нііністьо ініціював розмову. Він сказав Путіну, що вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року змінило безпекове середовище, тому Фінляндія вирішила доєднатись до НАТО.

Путін сказав, що відмова від "традиційної політики військового нейтралітету була б помилкою, оскільки загрози безпеці Фінляндії немає"."Така зміна зовнішньої політики країни може негативно позначитися на російсько-фінських відносинах", — додав президент країни-агресора.

Київ, Київська і Житомирська області — повітряна тривога.

В Україну прибула делегація Сенату США

В Україну прибула делегація Сенату США на чолі з лідером республіканської меншості у верхній палаті Конгресу Мітчеллом Макконнеллом. Як повідомив президент України Володимир Зеленський, це – "потужний сигнал двопартійної підтримки України з боку Конгресу Сполучених Штатів, а також американського народу".

В Києві з 16 травня відновлюють плату за проїзд

З 16 травня у Києві відновлюють електронну оплату за проїзд у комунальному транспорті, повідомив міський голова Кличко. Сплатити можна транспортними картками, через платіжні застосунки та мобільний застосунок "Київ цифровий".

Роботу у Києві поновило вже 38 посольств – МЗС

38 іноземних представництв поновили роботу в Києві, повідомило Міністерство закордонних справ України.

"Це ще один доказ того, що наші партнери вірять у перемогу, майбутнє та перспективи України", — зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

Українські дипломати подякували зарубіжним друзям за підтримку і висловили сподівання, що дуже скоро всі інші іноземні представництва повернуться до столиці.

Зазначимо, що сьогодні посольство Румунії відновило роботу в Києві. Про це повідомив глава МЗС Румунії Богдан Ауреску.

"Дуже радий повідомити, що з сьогоднішнього дня посольство Румунії в Києві відновило свою діяльність. Румунія повністю підтримує свого партнера Україну у її сміливій боротьбі за свободу!", — написав Ауреску у Twitter.

Арку дружби народів перейменували на Арку Свободи українського народу

Київрада перейменувала Арку дружби народів на Арку Свободи українського народу, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Також депутати затвердили перелік понад 40 пам'ятників та пам'ятних знаків, які потрібно прибрати з вулиць і будівель столиці, й передати до музею тоталітаризму.

Вторгнення Росії в Україну, день 80. Текстовий онлайн
Раніше у центрі Києва демонтували монумент під Аркою дружби народів. Демонтаж скульптури під "Аркою дружби народів" в Києві. Фото: Тарас Ібрагімов / Суспільне

G7 погодились посилювати економічну і політичну ізоляцію Росії

Міністри закордонних справ країн Групи семи пообіцяли посилити економічну та політичну ізоляцію Росії, продовжити постачання зброї Україні та працювати над зменшенням глобальної нестачі продовольства, спричиненої війною. Про це ідеться в заяві міністрів..

Дипломати з Великої Британії, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Японії, США та Європейського Союзу також пообіцяли продовжувати військову та оборонну допомогу Україні "скільки буде потрібно".

"Ми ніколи не визнаємо кордони, які Росія намагалася змінити за допомогою військової агресії, і будемо підтримувати нашу участь у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, включаючи Крим", — заявили міністри.

У Росії погрожують Фінляндії та Швеції ядерним ударом

Глава "Роскосмоса" Дмитро Рогозін "пожартував" про удар стратегічним ракетним комплексом по Фінляндії та Швеції у разі їхнього вступу до НАТО.

"Росія не має ворожих намірів щодо Фінляндії та Швеції", заявив заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко. У "Сармата"Комплекс РС-28 «Сармат» належить до класу важких міжконтинентальних балістичних ракет. Міноборони РФ стверджує, що ракета здатна вражати цілі у будь-якій точці світу та ухилятися від будь-яких існуючих та майбутніх систем протиракетної оборони. щодо країн НАТО теж немає упередженого ставлення та ворожих намірів. Просто така робота".

Видобуток вугілля на державних шахтах зменшився на понад третину з 24 лютого – Галущенко

З початку повномасштабної військової агресії РФ проти України видобуток вугілля на державних шахтах упав на 37%. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко Forbes.

"Видобуток вугілля по державних шахтах упав на 37% з початку війни. Ми вже втратили три шахти на тимчасово окупованих територіях. Вони затопленні, і відновити їх буде неможливо", — розповів очільник Міненерго.

На його переконання, проблем з накопиченням вугілля немає, адже вже є декілька напрямків, які зараз опрацьовуються міністерством.

"Хочу підкреслити, що в наступному опалювальному сезоні всім українським споживачам вистачить електроенергії і газу. Інша справа, що росіяни можуть продовжувати знищувати енергетичну інфраструктуру, тому тут ми покладаємось на допомогу ЗСУ", — підкреслив Галущенко.

Окупанти РФ в Криму вже проводять мобілізацію

Окупанти РФ вже проводять мобілізаційні заходи у місті Саки та Сакському районі, Джанкої та Красногвардійському. Чоловіків у віці до 60 років, які перебувають у запасі, запрошують прийти у військкомат "на звірку". При собі необхідно мати паспорт та військовий квиток.

ЗСУ перейшли у контрнаступ на Ізюмському напрямку – Харківська ОВА

Ізюмський напрямок залишається найгарячішою точкою в області, але там Збройні сили перешли в контрнаступ і мають успіх. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Найгарячішою точкою залишається Ізюмський напрямок, там наші Збройні сили перешли в контрнаступ, ворог по деяким напрямкам відступає. І це є результат характеру наших Збройних сил. Перемога буде за нами", — сказав Синєгубов.

Він закликав громадян не повертатися одразу в нещодавно звільнені села, оскільки, відступаючи, війська РФ замінували "абсолютно все".

За даними американського Інституту вивчення війни, російські військові, імовірно, вирішили повністю відійти зі своїх позицій навколо Харкова через українські контрнаступи та обмежені можливості для підкріплень.

На "Азовсталі" не воюють тільки ті, хто вже не може встати, ті, хто втратили кінцівки — дружина морпіха

Ганна Івлєєва, дружина морського піхотинця, який зараз на "Азовсталі", повідомила, що поранені бійці не мають знеболювального, вимушені продовжувати стримувати військових РФ, а не боронять позиції тільки тяжкопоранені, зокрема ті, хто втратив кінцівки.

"На "Азовсталі" немає здорових бійців. Там є тяжкопоранені й середньої тяжкості поранення, але хлопці ідуть далі до бою. Є такі люди які отримали вже по три поранення, але далі ідуть до бою. Не воюють тільки ті, у кого немає кінцівок і ті, хто просто не можуть вже встати", — розповіла Ганна Івлєєва.

Читайте також: Родичі бійців на "Азовсталі" закликали Китай виступити посередником у процедурі екстракції

Художник Сашко Даниленко зображує "супер-героїв серед нас"

Художник Сашко Даниленко створює серію малюнків "супер-герої серед нас". Зокрема він зобразив військового психолога Андрія Козінчука.

"Наслідки війни з нами надовго, і разом з відбудовою міст після перемоги, ми маємо відбудувати свою психіку, налагодити причинно-наслідкові зв’язки з новою реальністю. Впевнений, Андрій візьме в цьому значну участь", — пише Сашко.

Читайте також: "Далі буде краще," — військовий психолог про підтримку психологічного стану під час війни

Раніше художник зобразив пса Патрона.

Розвідка Великої Британії заявляє про "крах вторгнення" Росії в Україну

Розвідка Великої Британії заявляє про "крах вторгнення" Росії в Україну, зважаючи на те, що окупаційним військам вдалося лише нав’язати проросійське місцеве керівництво в Херсоні.

Родичі захисників Маріуполя просять лідера Китаю Сі Цзіньпіна допомогти у порятунку бійців із Азовсталі

Родичі бійців у Маріуполі вийшли на пресконференцію із закликом до світових лідерів допомогти в евакуації військових на Азовсталі. Вони закликали Китай долучитись до процедури екстракції військових.

Шольц після розмови з Путіним: Москві доведеться домовлятись із Києвом

Росія програє Україні та має зрозуміти, що в неї немає іншого виходу, ніж домовлятися з Києвом. Таку думку канцлер ФРН Олаф Шольц висловив в інтерв'ю t-online. Напередодні Шольц провів телефонну розмову з Путіним. Канцлер зазначив, що не відчув під час цієї розмови жодних змін у настроях президента РФ.

"Ясно одне: Росія не досягла жодної зі згаданих на початку цілей війни. Україна не завойована, але захищається з великою майстерністю, мужністю та самопожертвою. НАТО не відступило, а фактично збільшило свої сили на східному фланзі альянсу. А коли Фінляндія та Швеція приєднаються до НАТО, альянс стане ще міцнішим. Самі російські військові зазнали значних втрат, набагато більше, ніж за десятиліття кампанії Радянського Союзу в Афганістані. Путіну має поступово стати зрозумілим, що єдиний вихід із цієї ситуації – домовитися з Україною", — сказав глава уряду ФРН.

Шольц пояснив, що в якийсь момент Росія має зрозуміти, що єдина вірогідна можливість зняття санкцій — це угода з Україною. І це не може бути продиктований, нав’язаний Москвою Україні мир. Глава німецького уряду підкреслив: умови миру, наміри відновити суверенітет над анексованим Кримом та подібні Україна вирішує сама. "Ми не можемо вести переговори від їхнього імені, так чи інакше", — заявив політик.

Він запевнив, що Німеччина буде допомагати Україні, в тому числі зброєю та посилювати санкції. Шольц переконаний, що Путін діє нераціонально, "Сама Росія і весь світ платять дуже високу ціну за божевільну ідею Путіна про розширення Російської імперії".

У Львові планують перейменувати понад 40 вулиць, пов'язаних з РФ

У Львові планують перейменувати понад 40 вулиць, названих на честь російських діячів та місцевостей РФ. При цьому зміна назви вулиць не вимагатиме додаткових зусиль від мешканців — усі документи залишаться чинними та не потребуватимуть заміни.

Укрпошта проводить опитування, якою буде наступна воєнна марка

Укрпошта проводить опитування, якою буде наступна воєнна марка — проголосувати за ескіз можна буде в застосунку Дія. Вибрати можна з п'ятьох варіантів.

Вторгнення Росії в Україну, день 80. Текстовий онлайн
Ідеї для ескізів нової воєнної марки "Укрпошти" / Фото: Facebook Ігоря Смілянського

Посли США, Великої Британії, Франції та Німеччини зустрілись в Києві

Керівники дипломатичних установ США, Великої Британії, Франції та Німеччини вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зустрілися в Києві.

Глав Миколаївської ОВА звернувся до херсонців

Глав Миколаївської ОВА звернувся до мешканців тимчасово окупованої Херсонщини.

"Потерпіть, я вас прошу. Я розумію, що дуже важко: ходять усілякі погані люди по нашій землі. Але потерпіть, бачите, Харків відсунули, зараз сили, кошти, ленд-ліз дійде... Ми все звільнимо Херсон! Потерпіть, не здавайтеся", — каже він.

Він додав, що російські самі саботують накази, не бачать довгострокової перспективи перебування у Херсоні.

СБУ: призначені росіянами "керівники" окупованих територій планують тікати до Криму

"Колишні офіціантки і вишибали", призначені РФ "керівниками" на тимчасово окупованій Херсонщині, вже планують тікати до Криму, повідомили в Службі безпеки України. Про це свідчать перемовини колаборантів, опубліковані Службою.

Читайте також: Акторка, тамада, двірник, футболіст. Кого окупанти призначають "керувати" тимчасово захопленими містами

У Києві розробили план оборони на випадок повторного наступу

Військове керівництво розробило план оборони Києва на випадок найгіршого сценарію – повторного наступу РФ. Про це повідомив начальник штабу Київської військової адміністрації Сергій Корнійчук.

"Ставляться завдання як військовим, так і цивільним щодо підготовки до оборони. В цьому плані передбачено форми й способи дій військ, а також підготовки інфраструктури. У тому числі фортифікаційне обладнання рубежів, позицій, починаючи з дальніх підступів до кварталів у центрі міста", — зазначив Корнійчук.

Водночас він наголосив, що безпосередньої загрози столиці сьогодні немає.

Київ, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська, Дніпропетровська області — повітряна тривога.

"Бензин знайшли, тепер його треба доставити" — експерт про дефіцит пального

Одним із наслідків російської агресії стала паливна криза в Україні. Ситуація з бензином залишається складною. На заправках черги, одні АЗС продають виключно в тому випадку, якщо забронювали бензин попередньо, а інші — по 10-20 літрів за готівку та без чеків. Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн розповів, коли ситуація може стабілізуватись. За його словами, до кінця травня дефіцит Україна зможе послабити. Але обмеження все одно збережуться, не буде абсолютно вільного продажу. Водночас ці обмеження будуть не 5-10 літрів, а 20-30 літрів на один бак.

"Це буде вже набагато краща ситуація. Але стояти в чергах автомобілістам ще доведеться протягом 2-3 тижнів", — вважає Куюн.

Напередодні міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила, що до кінця травня Україна розраховує отримати 350-360 тисяч тонн пального завдяки відкриттю нових логістичних маршрутів.

На Донеччині РФ за добу обстріляла 14 населених пунктів — МВС

У Донецькій області війська Росії за добу обстріляли 14 населених пунктів, руйнувань зазнав 61 цивільний об’єкт, повідомила пресслужба МВС України.

Російські війська вдарили по таких населених пунктах: Маріуполь, Авдіївка, Залізне, Лиман, Слов’янськ, Святогірськ, Сіверськ, Вугледар, Мар’їнка, Іллінка, Новолуганське, Ярова, Бахмутське, Богородичне. Руйнувань зазнав 61 цивільний об’єкт: житлові будинки, промислові та аграрні підприємства, залізниця.

"Ворог обстрілював мирне населення з авіації, танків, важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню «Ураган»", — ідеться у повідоменні.

Воєнні злочини РФ задокументовано. Поліція розпочала досудові розслідування за ст.438 (порушення законів і звичаїв війни) КК України.

Більшість активних бойових дій буде завершено до кінця року — начальник розвідки

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов вважає, що війна з Росією досягне перелому до середини серпня і завершиться до кінця року. Про це він сказав в інтерв'ю Sky News.

"Більшість активних бойових дій буде завершено до кінця цього року. У результаті ми відновимо українську владу на всіх наших територіях, які ми втратили, включаючи Донбас і Крим", – сказав Буданов.

На Луганщині російські військові силоміць вивозять мешканців Попасної – Гайдай

На Луганщині російські війська силоміць вивозять мешканців із захопленої Попасної до самоназваної "ЛНР" і зв’язок з ними припиняється. Про це повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. З 8 травня розбиту Попасну контролюють російські військові.

"У захопленій Попасній орки оголосили полювання на мирних мешканців. Бойовики обстежують руїни в пошуках живих людей і під дулами автоматів вивозять на окуповані ще у 2014 році території — до Первомайська та Стаханова. Людей утримують проти їхньої волі. Родичі не можуть з ними зв‘язатися. Що відбувається з попаснянами, які перебувають у загарбників, – невідомо", — написав очільник області.

Гайдай повідомив, що місто зруйноване вщент. Під окупацією залишилися більше півтори тисячі мешканців, які виїжджати не схотіли.

Миколаївська, Полтавська, Харківська, Запорізька, Одеська області — повітряна тривога.

Генштаб: Росія втратила 27200 військовослужбовців у війні проти України

Станом на ранок 14 травня, втрати російської армії в Україні — близько 27 тисяч 200 військовослужбовців. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

"Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Слов’янському та Бахмутському напрямку", — зазначили в ГШ.

В Україні перебуває 105 батальйонних тактичних груп РФ — Пентагон

За даними Пентагону, на території України перебуває 105 російських батальйонних тактичних груп і їхня кількість на Донбасі продовжує збільшуватися. Про це на брифінгу заявив речник Міноборони США Джон Кірбі. Кількість російських БТГ на Донбасі продовжує зростати. Водночас він нагадав, що бойові дії там точаться з 2014 року і українські військові мають велику волю відстоювати Донбас.

Україна наразі веде перемовини про евакуацію 60 людей з "Азовсталі"

Україна наразі веде перемовини про евакуацію 60 людей з "Азовсталі" в Маріуполі, де українські військові понад два місяці продовжують тримати оборону попри оточення військами РФ. Інформацію про кількість людей, щодо яких наразі ведуться перемовини Суспільному підтвердила віцепрем'єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Раніше вона наголосила, що перемовини ідуть складно.

"Там декілька сотень поранених, їх треба рятувати в першу чергу, бо щодо всіх одразу росіяни не погоджуються. Отже, спочатку важкопоранені й медики, їх дійсно 60 осіб", — повідомила Верещук.

227 дітей загинули унаслідок агресії РФ

227 дітей загинуло унаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляє Офіс генпрокурора. Ці дані не остаточні.

На острові Зміїний російські війська намагаються встановити системи ППО, повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

"Відповідні рішення нашого військового керівництва стануть для росіян фатальними"", – додав він.

Росіяни обстріляли Дніпропетровщину

Російські військові зранку 14 травня обстріляли Дніпропетровську область, повідомив глава ОВА Валентин Резніченко.

"Ніч з однією тривогою. На світанку ворог обстріляв з «Ураганів» Широківську громаду.Люди не постраждали. У кількох будинках вибиті шибки. На кількох подвір’ях - касетні боєприпаси. Працюють піротехніки", — зазначив він.

Притула паралельно коментуватиме Євробачення за донати для ЗСУ

Сергій Притула повідомив, що зробить паралельний стрім і коментуватиме фінал Євробачення-2022 14 травня за донати для Збройних сил України.

Читайте також: "Часом думають, що "Байрактар" реально купити десь на бульварі" — Притула про війну, волонтерство і політику

Зеленський виступить на Всесвітньому економічному форумі в Давосі

Президент Володимир Зеленський виступить на Всесвітньому економічному форумі у Давосі 23 травня. Його промова відеозв’язком запланована на перший день форуму.

Генштаб: Найбільша активність окупантів РФ — на Слобожанському та Донецькому напрямках

Росія продовжує повномасштабну збройну агресію проти України. Основна мета – встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської і Херсонської областей та забезпечення стійкості сухопутного коридору з тимчасово окупованим українським Кримом.

Про це повідомив речник Генштабу ЗСУ Олександр Штупун.

Найбільша активність окупантів РФ — на Слобожанському та Донецькому напрямках. Водночас Росія відводить війська від Харкова.

У Маріуполі російська армія продовжує блокування підрозділів ЗСУ в районі заводу “Азовсталь”. Завдає масованих артилерійських та авіаційних ударів.

На Запорізькому напрямку, з метою утримання захопленої території, відзначаються підготовчі заходи до побудови окупантами багатоешелонованої оборони.

Поліцейській з Куп'янська повідомили про підозру у держзраді

Прокуратура Харківської області повідомила про підозру у державній зраді поліцейській з тимчасово окупованого Куп'янська через співпрацю з окупантами. Підозрювана — заступниця начальника Куп‘янського районного відділу поліції, має звання підполковника.

За даними слідства, поліцейська організувала та забезпечила безперешкодне переміщення військової техніки та особового складу ЗС РФ по Куп’янську у супроводі службових автомобілів відділу поліції, а також особисто супроводжувала головну колону військової техніки окупантів.

Україна готова повертати додому тіла загиблих російських військових

Україна готова повертати додому тіла російських військовослужбовців загиблих під Києвом та Черніговом окупантів. Цей крок відповідає нормам міжнародного гуманітарного права.

Про це заявив голова українського військово-цивільного співробітництва Володимир Лямзін. За його словами, 13 травня українська військова влада завантажила у вагони-рефрижератори кілька сотень тіл російських солдатів зібраних у Київській, Чернігівській та інших областях.

Україна і Молдова оновлять угоду про зону вільної торгівлі

Україна і Молдова планують оновити спільну угоду про зону вільної торгівлі згідно з попередніми домовленостями, досягнутими торік.

Про це у Twitter повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Україна і Молдова оновлять угоду про зону вільної торгівлі. Попри війну, реалізуємо домовленості 2021 року", — написав Шмигаль.

Він додав, що законопроект про застосування пан-Євро-Середземноморських правил походження товарів вже передали парламенту.

США пригрозили іноземним банкам санкціями за допомогу Росії

Заступник міністра фінансів США Адевале Адейемо застеріг іноземні банки від допомоги Росії в обхід міжнародних санкцій.

Про це він сказав на приватній зустрічі з представниками міжнародних фінансових організацій, пише The New York Times.

"Якщо ви надаєте матеріальну підтримку особі або організації, що знаходиться під санкціями, ми можемо поширити на вас наш режим санкцій і використовувати наші інструменти, щоб притиснути вас", — заявив американський чиновник.

За його словами, навіть якщо фінансові установи базуються в країнах, які не ввели обмеження проти Росії, це не означає, що компанії "недоторканні", якщо порушать санкції США і Європи.

В ООН оприлюднили кількість українців, які загинули від рук росіян

Управління Верховного комісара ООН з прав людини станом на 13 травня задокументувало 3 573 смертей та 3 816 поранень мирних мешканців в Україні, інформує "Радіо Свобода".

Зокрема, в Донецькій та Луганській областях загинули 1 919 цивільних, із них 1 802 – на території, яка контролюється урядом України.

При цьому в ООН зазначають, що реальні цифри – значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається з затримкою. Також багато повідомлень про втрати серед цивільного населення все ще потребують підтвердження.

"Це стосується, наприклад, населених пунктів Маріуполь (Донецька область), Ізюм (Харківська область), і Попасна (Луганська область), де, за повідомленнями, мали місце численні випадки загибелі чи поранення цивільних осіб", – кажуть в ООН.

В Україні випустили гральні карти з російськими воєнними злочинцями

Волонтери розвідувальної спільноти InformNapalm та військове керівництво України випустили дві колоди карт з російськими воєнними злочинцями, політиками та пропагандистами.

Про це у Facebook повідомив головнокомандувач Збройних сил Украъни Валерій Залужний

Він зазначив, що у 2002 році Центральне командування армії США випустило список розшукуваних воєнних злочинців у вигляді колоди карт, щоб військові США під час гри запам’ятовували свої цілі.

"У 2022 році InformNapalm продовжили цю традицію.Тож, спільними зусиллями військових та волонтерів, зусиллями всіх людей доброї волі світу карта рашизму буде неодмінно битою, як на полі бою, так і в інформаційній площині", — написав Залужний.

Росія вступила в третю фазу повномасштабної війни в Україні — МВС

Росія розпочала третю фазу повномасштабної війни в Україні та готується до довгострокового бою.

Про це в ефірі Всеукраїнського телемарафону повідомив радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів.

Він уточнив, що перша фаза передбачала спробу захопити Україну у короткий термін, друга — взяти в кільце Сили оборони України на сході.

"Одне оточення планували дуже велике, хотіли відрізати аж від Павлограда, друге оточення планували так, щоб разом з Краматорськом і Слов'янськом, а тепер їм залишилося вкрай маленьке оточення — фактично Сєвєродонецька та Лисичанська, але і цього вони зробити не можуть", — зазначив заступник міністра.

За його словами, наразі росіяни готуються до оборони рубежів, на яких зупинилися.

"Зараз настала третя фаза — коли вони починають готуватися до оборони рубежів, на яких зупинилися. Це вказує на те, що вони вирішили перетворити війну в дуже довгу. Вони розраховують, що кризи, які викликає війна, посадять Захід за стіл переговорів з ними, і Захід спробує нас на щось обміняти", — сказав він.

"Кричіть всім про нас": боєць з "Азовсталі" звернувся до українців

Боєць полку "Азов" Давид Хімік, який тримає оборону на заводі "Азовсталь" у Маріуполі, закликав українців продовжувати інформаційну роботу.

Про це він повідомив у своєму Telegram.

"Поки не було мережі, прокручував у голові все своє життя, згадував дитинство, місця де був, різні ситуації, які врізалися у пам’ять, все було перед очима як у фільмі. Дуже багато чую від хлопців, що коли вийдуть, – одружаться та заведуть дітей, напевно, це основні плани всіх, хто ще не встиг. Хлопці, у яких вже є дружини та діти, коли вдається побачити відео з дітьми, ридають та посміхаються одночасно. Цікаво за цим спостерігати, це почуття, які неможливо передати, як тече життя. Я завжди був людиною, що сидить у кутку та за всіма спостерігає збоку", — написав боєць.

За його словами, захисники Маріуполя, як і раніше, сповнені хоробрості та тримають оборону. Давид Хімік зазначив, що російські військові щодня намагаються захопити "Азовсталь”, обстрілюючи його з авіації та артилерії. Але українські воїни дають відсіч, після чого росіяни, як "боягузливі собаки, тікають із позицій".

"Ми не збираємося бути мучениками, ми боремося і за свої життя теж, і чекаємо на підтримку. Ви робите велику інформаційну роботу, щоб допомогти нам, продовжуйте так само, підтримуйте нас інформаційно, кричіть всім про нас, ви величезні молодці. Хочу, щоб мої друзі ще раз побачили своїх дітей і відчули запах своїх дружин", — написав військовий.

Наостанок він додав, що зараз хоче лише бутерброд з великим шматком вареної ковбаси та ряжанку з курагою від "Простоквашино".

У Пентагоні анонсували ротацію 10 тисяч військових в Європі

США в найближчі тижні проведуть ротацію понад 10 тисяч військових в Європі.

Про це на брифінгу повідомив речник Пентагону Джон Кірбі.

За його словами, ротація є запланованим заходом і спрямована на посилення східного флангу НАТО.

"Міністр оборони США Ллойд Остін доручив розгорнути понад 10 тисяч військовослужбовців в найближчі місяці, які замінять армійські підрозділи на європейському театрі операцій", — сказав Кірбі.

Він зазначив, що підрозділи, які несли службу, повернуться в місця дислокації. Їх замінять інші підрозділи.

Естонія не дозволила американській компанії перевезти IT-працівників з РФ

Естонська поліція безпеки (КаПо) не дозволила перевезти з Росії до Естонії російських IT-спеціалістів, які працюють в американській компанії RingCentral.

Про це повідомивнаціональний мовник ERR.

Інженер RingCentral Артем Володін, якому відмовили у візі, розповів, що його роботодавець вирішив припинити діяльність у Росії і перевіз більшу частину співробітників у Грузію, а приблизно 30 осіб мали працювати в Естонії. За його словами, зараз в Естонії перебувають 20 працівників RingCentral, і всім прийшла відмова.

Міністр підприємництва та технологій Естонії Андрес Сутт підтримав рішення поліції попри те, що у підвідомчій йому галузі не вистачає спеціалістів.

"Безпека – це найважливіше, тому у нас є санкції, зокрема, санкції стосовно громадян росії або білорусі. Тож з 9 квітня нові візи для громадян цих двох країн не видаються", – заявив Сутт.

Згідно з постановою уряду Естонії, росіянам і білорусам не видаються візи для звичайної або дистанційної роботи, підприємництва, у тому числі й для стартапів. Це стосується і посвідок на проживання та реєстрації короткострокових робіт.

"Доки війна в Україні не закінчиться, доти у нас не буде економічної діяльності з РФ", – сказав Сутт.

Він додав, що аналогічні санкції влада країни застосувала до всіх західних компаній , які хотіли вивезти своїх співробітників з Росії до Естонії.

"Особисто супроводжувала колону окупантів". Поліцейській з Куп'янська повідомили про підозру у держзраді

Прокуратура Харківської області повідомила про підозру у державній зраді поліцейській з тимчасово окупованого Куп'янська через співпрацю з окупантами.

Підозрювана — заступниця начальника Куп‘янського районного відділу поліції, має звання підполковника, повідомили у прокуратурі.

За даними слідства, поліцейська організувала та забезпечила безперешкодне переміщення військової техніки та особового складу ЗС РФ по Куп’янську у супроводі службових автомобілів відділу поліції, а також особисто супроводжувала головну колону військової техніки окупантів.

У тексті підозри поліцейській йдеться про те, що 27 лютого, коли російські військові наблизилися до Куп'янська, підозрювана поїхала на перемовини з представниками окупантів. Також вона наказала підлеглим на службових авто виїхати у сторону Дворічної. Поблизу Радьківки поліцейська розказала колегам, як військова техніка РФ рухатиметься у Куп'янськ, та агітувала до співпраці з окупантами інших поліцейських. Також, за даними слідства, наказала правоохоронцям супроводити техніку РФ не лише до Куп'янська, а й до Ківшарівки та Куп'янська-Вузлового.

Підозрюваній загрожує до 15 років ув'язнення.

В Україні

Українські військові станом на 13 травня деокупували 1015 населених пунктів.

Про це сказав президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

"Станом на сьогодні деокуповано вже 1015 населених пунктів – це плюс шість за минулу добу. Повертаємо туди електрику, водопостачання, звʼязок, транспорт, соціальні послуги. Це важливо", – сказав глава держави.

Зеленський про окуповані території: "Ми нікого не залишимо ворогу"

Президент України Володимир Зеленський звернувся до мешканців тимчасово окупованих територій. Він наголосив, що всі ці території будуть звільнені від РФ.

"Звичайно, ми пам'ятаємо про кожне місто й кожну громаду, які ще перебувають в окупації. Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Маріуполь і всі міста й містечка Донбасу... Поступове звільнення Харківщини доводить, що ми нікого не залишимо ворогу", — сказав Зеленський.

Читайте також: "Тривають дуже складні перемовини": Зеленський — про можливу евакуацію медиків та поранених з "Азовсталі"

Залужний показав роботу артилеристів ЗСУ з американськими гаубицями М777

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав роботу артилеристів ЗСУ з американськими гаубицями М777.

У Каховці російські військові викрали місцевого жителя

У місті Каховка, Херсонської області, російські військові викрали місцевого жителя Максима Цегельника з власної квартири, повідомила Каховська міська територіальна громада.

Читайте також: "Якось вони це все роблять — із задоволенням" — звільнений з полону староста на Херсонщині про катування й допити

Продовольча криза — сигнал для тих, хто блокує санкції проти РФ — Зеленський

Масштабна продовольча криза, яку провокує Росія блокування українським портів, може призвести до непрогнозованих міграцій.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 79 дня війни.

"Російські посадовці ще й відверто погрожують світу тим, що в десятках держав буде голод. А якими можуть бути наслідки такого голоду? До якої політичної нестабільності й до яких міграційних потоків це призведе? Скільки тоді доведеться витратити, щоб подолати наслідки?", – звернувся український лідер до тих, хто гальмує санкції проти Росії або намагається відкласти надання допомоги Україні.

Зеленський наголосив, що кожен день війни в Україні посилює глобальні загрози та відкриває Росії нові можливості провокувати нестабільність в Європі.

"І це нові втрачені життя в Україні: українців, українок, які віддають найдорожче, щоб вільно жити могли всі. Я підкреслюю це: всі, зокрема й у тих країнах, де досі знаходять час посперечатися замість того, щоб максимально вкладатися в допомогу. Тому тиску на Росію потрібно значно більше", – заявив президент.

На початок