У Києві розпочався перший судовий процес проти російського військового. Його обвинувачують у вбивстві цивільного

У Києві розпочався перший судовий процес проти російського військового. Його обвинувачують у вбивстві цивільного

Важливо
У Києві розпочався перший судовий процес проти російського військового. Його обвинувачують у вбивстві цивільного
. Фото: Суспільне

У Солом’янському районному суді Києва 13 травня 2022 року відбулося підготовче засідання у справі проти 21-річного російського сержанта Вадима Шишимаріна. Його обвинувачують в умисному вбивстві мирного жителя Сумської області.

Про це повідомив кореспондент Суспільного з зали суду.

Фото: Костянтин Андріюк, надане Суспільному
Фото: Костянтин Андріюк, надане Суспільному

Під час підготовчого засідання, яке тривало 7 хвилин, прокурор запропонував вести процес у відкритому режимі. Суддя це клопотання задовольнив та призначив наступне засідання на 18 травня.

Російський військовий Вадим Шишимарін, якого обвинувачують в умисному вбивстві цивільного
Фото: Суспільне

Вадима Шишимаріна обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством. Покарання за це — від 10 до 15 років позбавлення волі, або довічне ув’язнення.

"Шишимарін обвинувачується у тому, що, будучи командиром відділення Кантемирівської танкової дивізії у складі ЗС РФ, 24 лютого незаконно вторгся на територію України та 28 лютого з автомата Калашникова вбив беззбройного мирного мешканця, який йому нічим не загрожував, на території Сумської області. Вказаний злочин вчинив спішно покидаючи територію України, оскільки за перших 3 дні війни його підрозділ був майже повністю знищений ЗСУ. Для того, щоб покинути Україну, він разом зі своїми співслужбовцями викрав автомобіль цивільний та через кілька днів після цього сам здався. Його обвинувачують у "Порушенні законів та звичаїв війни поєднано з умисним вбивством особи". За вчинення злочину максимальна міра покарання – довічне позбавлення волі", – розповів Суспільному прокурор офісу Генерального прокурора Андрій Синюк.

За його словами, під час досудового розслідування Шишимарін визнавав свою провину у вчиненні інкримінованого злочину.

Фото: Суспільне
Фото: Суспільне

Обвинуваченого тримають у Слідчому ізоляторі у Києві, розповів адвокат Шишимаріна Віктор Овсянніков.

"На стадії досудового розслідування ми з ним спілкувалися. Випрацювана певна правова позиція з питань його захисту, наразі розголошувати її без згоди з моїм підзахисним я не можу. В подальших судових засіданнях буде все зрозуміло, він буде надавати покази, висловить свою позицію стосовно обвинувального акту, стосовно пред'явленого обвинувачення," — сказав адвокат.

Фото: Костянтин Андріюк, надане Суспільному
Фото: Костянтин Андріюк, надане Суспільному

Що відомо

  • 11 травня Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що командир відділення в/ч 32010 "4 танкова Кантемирівська дивізія Московської області" Вадим Шишимарін стане першим російським військовим, який постане перед судом за вбивство цивільного на Сумщині.
  • Слідство встановило, що цей 21-річний російський військовий 28 лютого 2022 року вбив беззбройного мешканця смт Чупахівка Сумської області, який вів узбіччям дороги велосипед. Перед цим колону, в якій був сержант Шишимарін розбили ЗСУ. Втікаючи, він із ще 4 співслужбовцями обстріляли з автоматів приватний автомобіль та заволоділи ним. На вкраденій машині з пробитими ними ж колесами вони заїхали в село. Дорогою побачили чоловіка, який повертався додому і говорив телефоном. Один із військових наказав сержанту вбити цивільного, щоб він не повідомив про них українським захисникам. Той здійснив декілька прицільних пострілів через відкрите вікно автомобіля із автомата Калашникова у голову 62-річного потерпілого. Чоловік помер на місці всього в декількох десятках метрів від свого будинку.
  • Четвертого травня Служба безпеки розповсюдила відео, у якому полонений російський військовий розповідає, як вбив українця. З його слів, колона техніки РФ рухалася до міста Суми "для залякування українського народу".

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 79. Текстовий онлайн

На початок