Путін хоче отримати сухопутний коридор до "Придністров’я" і може ввести воєнний стан у РФ — розвідка США

Путін хоче отримати сухопутний коридор до "Придністров’я" і може ввести воєнний стан у РФ — розвідка США

Путін хоче отримати сухопутний коридор до "Придністров’я" і може ввести воєнний стан у РФ — розвідка США
. Директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс дає свідчення в Сенаті США, 10 травня 2022 року. Фото: АР

Американська розвідка вважає, що Путін готується до "затяжної війни" в Україні й прагне захопити не лише Донбас, а й зокрема сухопутний коридор до невизнаної "Придністровської Молдовської Республіки".

Про це на слуханнях Комітету Сенату США зі збройних сил заявила директорка американської Національної розвідки Евріл Гейнс.

"На нашу думку, стратегічні цілі Путіна, найімовірніше, не змінилася, що означає, що він вважає рішення передислокувати сили на Донбас наприкінці березня тимчасовим зсувом для перехоплення ініціативи", — сказала вона.

Якими є військові плани Путіна

На сьогодні розвідувальна спільнота США вважає, що Росія прагне повністю захопити Донецьку та Луганську області, після чого оточити українські сили на сході й утримати сухопутний коридор до Криму, а також не втратити Херсонщину.

"Хоча російські сили в короткостроковій перспективі можуть досягти більшість зі своїх короткострокових цілей у найближчі тижні, ми вважаємо, що вони не зможуть розширити контроль на сухопутний міст до "Придністров’я", до якого входитиме Одеса, без оголошення мобілізації в певній формі.

Усе менш імовірно те, що вони зможуть у найближчі тижні встановити контроль над обома областями (Донецькою і Луганською — ред.) та бажаною буферною зоною", — підсумувала директора Національної розвідки США.

Читайте також: Директор ЦРУ: друга фаза війни Росії проти України може бути "ще більш ризикованою", ніж перша

Що може зробити Путін у РФ

За оцінками Вашингтона, оскільки і Росія, і Україна вважають, що можуть досягти військової перемоги, "не існує реального переговорного шляху вперед, принаймні в короткостроковій перспективі".

"Нинішня ситуація збільшує ймовірність того, що Путін вдаватиметься до більш кардинальних заходів, зокрема запровадження воєнного стану, переорієнтація промисловості або потенційна ескалація воєнних дій для вивільнення ресурсів, необхідних для досягнення його цілей на тлі затягування конфлікту — або якщо він вважатиме, що Росія програватиме в Україні", — підсумувала Гейнс.

Чи може РФ застосувати ядерну зброю

Директорка Національної розвідки США вважає, що Росія продовжить погрожувати ядерною зброєю. Якщо Путін вважатиме, що Вашингтон ігнорує його заяви, він може віддати наказ про проведення "масштабних ядерних навчань" за участі міжконтинентальних ракет, важких бомбардувальників і стратегічних підводних човнів.

"Поза тим, ми й далі вважаємо, що Путін, імовірно, вдасться до застосування ядерної зброї, тільки якщо побачить загрозу самому існуванню російської держави чи режиму", — додала вона.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 76. Текстовий онлайн

Дві війни за життя. Спогади українців, які пережили Другу світову і тепер рятуються від Росії

“На вулиці повісили людожера. Люди стояли кілька діб і чекали цього” — щоденник киянки, яка пережила фашистську окупацію

"Коли Україна переможе, Росія буде ослаблена" — інтерв’ю з заступницею помічника держсекретаря США

"Ще з 2014 року ясно, що Росія розуміє тільки грубу силу" — інтерв’ю з головою представництва ЄС в Україні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок