Дружина командира "Азову" створила петицію із закликом вивезти людей із "Азовсталі"

Дружина командира "Азову" створила петицію із закликом вивезти людей із "Азовсталі"

Дружина командира "Азову" створила петицію із закликом вивезти людей із "Азовсталі"
. Комбінат "Азовсталь", Маріуполь, 7 березня 2021 року. Фото: АР

Катерина Прокопенко, дружина командира батальйону "Азов", створила петицію на ім’я ООН та Генерального секретаря Організації Антоніу Гутерреша. У ній вона просить посприяти вивезенню цивільних і військових із комбінату "Азовсталь".

Текст петиції був оприлюднений 6 травня на сайті Change.org.

Підписанти петиції закликають відновити засідання Генеральної Асамблеї ООН для розгляду гуманітарної ситуації в Маріуполі та ухвалити резолюцію з вимогою для Росії забезпечити евакуацію всіх людей із "Азовсталі" на підконтрольну Україні територію або в треті країни.

"Цивільне населення, а також військовослужбовці, які захищають Маріуполь, виживають у нелюдських умовах: низка світових лідерів вже визнала дії країни агресора геноцидом українського народу", — йдеться в петиції.

Хоча захисники "Азовсталі" продовжують тримати позиції, російські військові частково прорвались на територію заводу. "Кожна хвилина зволікання може вартувати величезних втрат з боку всіх, хто знайшов укриття на території заводу", — наголошується в тексті.

Підписанти петиції закликають міжнародну спільноту до рішучих дій, щоб:

  • забезпечити терміновий режим припинення вогню з гарантіями обох сторін у Маріуполі;
  • організувати негайний контроль за дотриманням режиму припинення вогню третьою стороною;
  • організувати морську евакуацію цивільного населення та українських військових на територію, підконтрольну українському уряду, або на територію третьої держави-посередника.

Станом на 18:45 6 травня петицію підписали понад 28 тисяч людей.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • Маріуполь перебуває в блокаді російських військ із початку березня. Українські військові тримають оборону на території комбінату "Азовсталь", по якому російські окупанти продовжують завдавати бомбові удари. Там перебувають мирні жителі та українські військові.
  • Наприкінці квітня почалась операція з евакуації цивільних з "Азовсталі". За словами голови Офісу президента Андрія Єрмака, з заводу станом на ранок 6 травня вдалося евакуювати майже 500 цивільних, нині триває черговий етап з порятунку мирного населення.
  • Лікар, який надає допомогу пораненим на металургійному комбінаті "Азовсталь" в Маріуполі, записав відеозвернення — він закликав владу Туреччини допомогти вивезти цивільних та військових.
  • 6 травня російське інформаційне агентство РИА "Новости" оприлюднило відео штурму комбінату "Азовсталь" у Маріуполі, яке відбулося 5 травня. Воно суперечить заявам міністерства оборони Росії про організацію "режиму тиші" з 5 по 7 травня.
  • Спротив українських військових на "Азовсталі" зриває оперативні плани РФ на півдні Донбасу, повідомляє Міністерство оборони Великої Британії. За даними Пентагону, більшість російських військ відійшли від Маріуполя.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 72. Текстовий онлайн

Продовольча безпека світу і війна: чи реально відновити експорт зерна з України

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

Зруйнована "Мрія". Чи вигідно Україні відбудовувати знищений літак

Атаки Росії та перелаштування ринку. Які причини дефіциту пального і що далі

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок