У Рівному почали демонтаж монумента Богомолову. Чому це сталось та що робитимуть із рештками

У Рівному почали демонтаж монумента Богомолову. Чому це сталось та що робитимуть із рештками

У Рівному почали демонтаж монумента Богомолову. Чому це сталось та що робитимуть із рештками
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному 28 квітня почали демонтаж монументу на честь радянського комдива Михайла Богомолова. Першим демонтували скульптуру невеликого танка, яка стояла зверху. В управлінні культури кажуть, що рештки військовика перенесуть на кладовище.

Зі слів головного спеціаліста управління культури міста Юрія Фаєвського, є різна інформація щодо того, чи похований тут сам командир дивізії. Сам посадовець припускає, що поховання таки є.

“Я б звернувся до матеріалів газети “Червоний прапор” 1940 року — там є репортаж з похорон Михайла Богомолова і є некролог, що в Рівному він похований. І ще є документи, які свідчать про те, що замовлялись кошти для спорудження цього пам’ятника в 1940 році”, — каже Фаєвський.

Читайте також: Архіви рівненської радянської газети "Червоний прапор" оцифрували і виклали в мережу. Навіщо це і для кого

У Рівному почали демонтаж монумента Богомолову. Чому це сталось та що робитимуть із рештками
Фото: Суспільне Рівне

Монумент у первісному вигляді, додає він, не зберігся. Єдине, що стояло тут від самого початку — “танк”. Рештки військовика мають перепоховати.

“Відповідно і до християнських традицій, і закону про похоронну справу, всі люди, які померли, загинули, вони повинні бути поховані на кладовищах. Дундич і Богомолов — два яскравих приклади, які використовували з ідеологічною метою. На Дубенському кладовищі підготовлене місце, куди буде перенесено їхній прах, якщо він буде”, — додає Юрій Фаєвський.

Зі слів секретаря Рівнеради, голови комісії з питань перейменування міських об’єктів Віктора Шакирзяна, оскільки тут сквер добровольців — влада подумає над тим, щоб монумент був саме на їхню честь.

“А щодо танку — є багато звернень від людей, що хочуть його обміняти на автомобіль для ЗСУ. Може зробимо аукціон, або просто поміняємо на той транспорт, який треба для наших захисників”, — сказав Шакирзян.

Довідково: Михайло Богомолов — командир дивізії, військовий двічі захоплював Рівне у складі Червоної армії та брав участь в боях проти військ Української народної республіки. Радянська влада тричі нагородила його Орденом Червоного Прапора. Про це раніше Суспільному розповідав історик Рівненського краєзнавчого музею Ігор Марчук.

Читайте також

  • У центрі Рівного демонтували стелу з іменами радянських діячів
  • Демонтаж і переосмислення: як планують дерадянізовувати Рівне
  • У Рівному демонтували радянську самохідну установку біля пивзаводу
  • У Рівному та Квасилові дерусифікують понад пів сотні вулиць
  • Могили Дундича і Богомолова у Рівному перенесуть – комісія прийняла рішення

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок