Архіви рівненської радянської газети "Червоний прапор" оцифрували і виклали в мережу. Навіщо це і для кого

Архіви рівненської радянської газети "Червоний прапор" оцифрували і виклали в мережу. Навіщо це і для кого

Ексклюзивно
Архіви рівненської радянської газети "Червоний прапор" оцифрували і виклали в мережу. Навіщо це і для кого
. Колаж: Суспільне Рівне

У Рівненській обласній науковій бібліотеці оцифрували частину видань газети "Червоний прапор" і опублікували у вільному доступі на окремому сайті. Загалом книгозбірня містить підшивки цієї періодики з 1945 по 1990 рік. Про це Суспільному розповіла завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів бібліотеки Олена Самсонюк.

Оцифрування цієї газети розпочали у закладі орієнтовно шість років тому з електронного каталогу статей, які стосувалися подій саме на Рівненщині. Зараз у цьому каталозі, за підрахунками працівниці бібліотеки, 23 тисячі записів.

"Цей каталог доступний на нашому сайті. Але ми подумали, що користувачам буде цікаво не тільки подивитися інформацію, а й переглянути її наживо. Але газети мають таку здатність — розсипатися, це ж папір. І щоб не втрачати це все, ми вирішили, як і інші бібліотеки, оцифровувати ці газети", — каже Олена Самсонюк.

На сайті, присвяченому обласній газеті "Червоний прапор", є електронна картотека з 1945 по 1957 рік та архів самого видання з 1945 по 1947 рік. Сама газета виходила з 1939 року, втім, у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці є примірники лише з 1945 року. Перші ж видання з 1939 по 1941 рік має у фондах обласний краєзнавчий музей.

"Ми оцифрували з 1945 по 1951 рік. Кожен рік — це приблизно 250 номерів. Оцей електронний ресурс, який ми створили, він для того, щоб в нас інформація не просто лежала і приходили люди і казали: "Дайте той і той номер", а щоб був прямий доступ. Щоб людина не витрачала час, аби прийти в бібліотеку", — додає фахівчиня.

Шпальта газети за 7 січня 1947 року
Шпальта газети за 7 січня 1947 року. Скрін із сайту http://prapor.libr.rv.ua/numbers

За словами Олени Самсонюк, запит на цю газету є серед місцевих краєзнавців. До прикладу, нею у своїх дослідженнях послуговується рівненський дослідник Андрій Жив'юк. Він каже, що для історика будь-яке джерело інформації цінне:

"Будь-яке, звідки б воно не походило. Інша річ — як з ним працювати. Навіть якщо формулювати якісь критичні огляди і візію радянського минулого, то на основі чого? На основі того, що робила радянська пропаганда, як вона намагалася сформувати образ влади, що вона ставила на перший план, а що замовчувала. От цікавий момент, в тій же газеті "Червоний прапор" у 40-50 роки, коли було драматичне протистояння між УПА, підпіллям ОУН і тодішньою владою, то ви в газеті "Червоний прапор" фактично нічого не знайдете. Або якщо писали, то засуджували український буржуазний націоналізм."

Як вказано на сайті електронного архіву газети "Червоний прапор", це обласна газета Рівненської області УРСР в 1939–1990 роках, яка виходила п'ять разів на тиждень (від 249 до 250 номерів на рік) українською мовою. Газета була заснована 18 грудня 1939 року як офіційне друковане видання Рівненського обласного комітету КП(б)У та обласної Ради народних депутатів.

Перший номер газети вийшов 19 грудня 1939 року. Під час Другої світової війни 28 червня 1941 року місто Рівне було окуповане німецькими військами, тому видання газети було припинено.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок