Фіндопомога від ООН для переселенців: як її отримати у Рівненській громаді

Фіндопомога від ООН для переселенців: як її отримати у Рівненській громаді

Важливо
Фіндопомога від ООН для переселенців: як її отримати у Рівненській громаді
. Фото: Суспільне Рівне

Вимушені переселенці, які тимчасово проживають в Рівненській громаді, отримають фінансову допомогу від Всесвітньої продовольчої програми ООН. Нарахування відбуватиметься автоматично через ЦНАП, гроші отримають усі, хто офіційно має статус внутрішньо переміщеної особи. Фінансова допомога виплачуватиметься протягом трьох місяців, повідомила його директорка Центру Наталія Майорова.

Рівненський ЦНАП став пілотним, у ньому гроші нараховуватимуть без присутності людини. Нині у Рівненській тергромаді проживає понад 10,5 тисяч внутрішньо переміщених людей. Одна з них — Лариса Брезицька, вона евакуювалася із Запорізької області.

"В нас ведуться бойові дії, виїхали, все кинули. Швидко нам тут все оформили, ми вже отримали довідку переселенця. Спочатку ми стали на облік, чоловіка в Центрі зайнятості влаштували на роботу. Це дуже добре", — каже жінка.

Читайте також: Голова Всесвітньої продовольчої програми при ООН розповів про співпрацю з Рівненщиною

Начальниця відділу формування та зберігання архівних справ Ірина Смірнова розповідає, які саме документи необхідно для отримання статусу внутрішньо переміщеної особи:

"Буває таке, що втрачені документи під час обстрілу, чи коли люди йдуть. То тоді, якщо дитина навчається — це будь-яка довідка з місця навчання, або навіть беруть квитанції платіжні про комунальні послуги. Будь-що, що людина зможе надати. Якщо документи в "Дії", вони мають бути оцифровані".

Маючи статус ВПО, можна отримати з державного бюджету від двох до трьох тисяч гривень. Крім того, відтепер переселенці додатково отримуватимуть фінансову допомогу від Всесвітньої продовольчої програми ООН. Виплати здійснюватимуться автоматично.

"Ми максимально зручним способом — людині не потрібно звертатися додатково ні до ЦНАПу чи до якихось інших виконавчих органів міської ради. Призначається ця допомога у випадку, якщо людина має статус ВПО, тобто довідку та написала заяву на отримання допомоги від держави", — каже Наталія Майорова.

Зареєстрованому в Рівненській громаді переселенцю повинне прийти смс із реквізитами. З ними необхідно звернутися в банк, який співпрацює з програмою від ООН, аби отримати гроші.

"Людині, яка зареєстрована, має довідку, написала заяву на допомогу від держави і не отримала смс-повідомлення про переказ грошовий від Всесвітньої продовольчої програми, то треба звернутися або на гарячу лінію 1553, або до нас в ЦНАП прийти", — додає директорка Центру надання адмінпослуг.

Виплачуватиметься допомога на одну людину в розмірі понад дві тисячі гривень, а на родину — понад шість з половиною тисяч.

Читати також

  • У Рівному дітям-переселенцям влаштували свято футболу на Авангарді
  • У Рівному психологи-волонтери організували арттерапію для переселенців
  • Рівненський театр ляльок збирає іграшки для дітей переселенців

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок