"Лікарі без кордонів" у Харкові консультували тих, хто укривається в метро

"Лікарі без кордонів" у Харкові консультували тих, хто укривається в метро

"Лікарі без кордонів" у Харкові консультували тих, хто укривається в метро
. "Лікарі без кордонів" у Харкові. Фото: knmu.edu.ua

На шести станціях метро у Харкові, яке від початку війни працює як укриття, представники місії "Лікарі без кордонів" у мобільних медичних центрах оглядали людей, які живуть у підземці.

Про це 25 квітня повідомили у Харківському національному медичному університеті, чиї студенти допомагали місіонерам з перекладом та оглядом пацієнтів.

"Лікарі без кордонів" почали роботу у Харкові 2 квітня.

"До складу місії MSF, яка працювала протягом першого тижня, входили чотири медичні  працівники та логістик. Це громадяни Франції, США та Судану. За тиждень відбулась ротація, при цьому залишився керівник групи із Судану, а інших змінили представники Канади, Нової Зеландії та Франції", — сказано у повідомленні.

"Лікарі без кордонів" у Харкові консультують тих, хто укривається в метро
Метро Харкова. Огляд лікарем місії "Лікарі без кордонів" тих, хто укривається у метро. Фото: facebook.com/msf.ukrainian

Місіонери працювали на станціях Салтівської лінії метро.

"На кожного пацієнта заводилася реєстраційна форма, де були вказані температура тіла, артеріальний тиск, рівень оксигенації, а також, за показаннями, рівень цукру в крові. Після цього лікарі MSF спільно з нашими медиками оглядали хворих та призначали необхідні препарати, які вони привезли як гуманітарну допомогу. Відповідно до цього робилися записи в медичній формі. Через 3–4 дні, коли лікарі знов поверталися на ті станції, де вони були раніше, відзначалася динаміка спостережень та за  необхідністю — корекція терапії", — розповідають в університеті.

"За останні кілька тижнів у мене було багато зворушливих зустрічей з різними людьми. Наша команда їздить від однієї станції метро до іншої. Вечорами ми проводимо десятки медичних консультацій, перш ніж витягнути спальні мішки й провести там ніч. Рівень стресу настільки високий, що лише невеликий симптом може викликати значне занепокоєння у деяких пацієнтів. Коли я запевняю їх, що в них немає нічого серйозного, вони дякують мені. Я бачу полегшення в їхніх очах. Страх захворіти в цих умовах мучить багатьох, особливо пацієнтів із хронічними захворюваннями", — цитує лікарку-волонтерку з Норвегії Мортен Роструп місія у Facebook.

"Лікарі без кордонів" у Харкові консультують тих, хто укривається в метро
Лікарі без кордонів у Харкові. Фото: facebook.com/msf.ukrainian

Наразі частина волонтерів з французького підрозділу "Лікарі без кордонів" виїхала з Харкова до свого штабу в Полтаві, повідомили у медуніверситеті.

"У нашому місті місію продовжують волонтери Харківського національного медичного університету. Найближчим часом очікується повернення місіонерів цієї групи до Харкова для продовження своєї діяльності", — сказано у повідомленні.

Читайте також

"Практики багато": студент-медик організував медпункт у метро Харкова

На початок