Лавров заявив про реальний ризик ядерної війни

Лавров заявив про реальний ризик ядерної війни

Лавров заявив про реальний ризик ядерної війни
. Глава МЗС Росії Сергій Лавров. Фото: УНІАН

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про реальний ризик ядерної війни.

Про це він сказав в інтерв'ю російському "Першому каналу", передає "Радіо Свобода".

"Коли справді ризики (застосування ядерної зброї – ред.) дуже й дуже суттєві, дуже не хотілося б, щоб ці ризики штучно роздмухувалися, а охочих таких чимало. Небезпека серйозна, вона реальна, її не можна недооцінювати", – сказав російський міністр.

При цьому Лавров наголосив, що принципова позиція Москви полягає в тому, що ядерна війна є неприпустимою.

Раніше, 23 квітня, президент Володимир Зеленський заявив, що вважає реальною загрозу використання Росією ядерної зброї. При цьому він зауважив, що цього може не статися, "якщо керівництво РФ не втратить зв’язок із реальністю й адекватністю".

Війна — усі останні новини

Що відомо

  • Україна добровільно відмовилася від ядерного арсеналу (третього за розміром у світі), успадкованого від Української Радянської Соціалістичної Республіки, у 1994 році, підписавши так званий Будапештський меморандум зі США, Великою Британією і Росією.
  • Відновлення ядерного статусу України неодноразово обговорювали із початком війни на Донбасі. Депутати навіть реєстрували відповідні законопроєкти. Стверджувалося, що для виготовлення ядерних зарядів в Україні є сировина, яку потрібно збагатити.
  • На тлі загострення на Донбасі та загрози вторгнення Росії президент Зеленський під час виступу на Мюнхенській конференції в лютому 2022 року заявив, що ініціює саміт країн-учасниць Будапештського меморандуму. З 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму, але безуспішно.
  • При цьому в інтерв'ю Axios на початку 2022 року Володимир Зеленський висловився проти повернення Україні ядерної зброї, проте вважає помилкою відмову від неї у 90-х роках минулого століття.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 62. Текстовий онлайн

"Треба дивитися, як буде розвиватися світ". Данілов — про можливе відновлення ядерного статусу України

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne 2.0

Підписуйтесь на розсилку Суспільного головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок