"Азов" назвав умову виходу з Маріуполя. Арахамія та Подоляк готові до переговорів у місті

"Азов" назвав умову виходу з Маріуполя. Арахамія та Подоляк готові до переговорів у місті

Доповнено
"Азов" назвав умову виходу з Маріуполя. Арахамія та Подоляк готові до переговорів у місті
. Святослав Паламар. Фото: Полк "Азов"

Заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар (позивний Калина) повідомив, що українські військові готові евакуюватись з Маріуполя за підтримки третьої сторони. Також він наголосив, що військові вийдуть зі стрілецькою зброєю.

Про це він сказав у відеозверненні.

"Ми спілкувалися сьогодні з вищим політичним керівництвом. Це саме Давид Арахамія та Михайло Подоляк, які заявляють, що готові приїхати на переговори до Маріуполя з Мединським і Слуцьким щодо евакуації військового гарнізону, який тут залишився", — повідомив Паламар.

"Ми готові евакуюватися за підтримки третьої сторони з міста Маріуполь зі своєю стрілецькою зброєю для того, щоб врятувати особовий склад, вірний нам, для того щоб евакуювати наших поранених та забрати тіла загиблих та поховати їх з почестями на території, не підконтрольній Російській Федерації. Ми хочемо закликати весь цивілізований світ долучитися до гарантії безпеки", — заявив Паламар.

При цьому він наголосив, що захисники Маріуполя не готові здавати зброю та здаватися в полон, чого вимагає Росія.

"Умови Російської Федерації щодо здачі зброї та здачі в полон наших захисників ми не підтримуємо. Ми закликаємо до того, щоб позбирати тіла загинувших, для того щоб цивільні могли спокійно вийти з території "Азовсталі", припинити бомбардування і в дійсності не на словах, а на ділі вести режим тиші", — додав заступник командира полку.

Своєю чергою радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі Суспільному повідомив, що готовий їхати в Маріуполь.

"Якщо для того, щоб забрати наших хлопців, живих та повернених, потрібно за ними їхати в Маріуполь, безумовно поїду. Поки що, зрозуміло, відповіді від росіян, на жаль, немає. Але будемо чекати. Пропозиція публічна і апелює до людяності та гуманізму. Побачимо", — сказав він.

Голова фракції "Слуга народу" та учасник переговорної групи Давид Арахамія також заявив про готовність прибути до Маріуполя для проведення перемовин із російською стороною щодо евакуації українського військового гарнізону і мирних жителів.

"Сьогодні в розмові із захисниками міста була озвучена пропозиція провести безпосередньо на місці переговорний раунд щодо евакуації нашого військового гарнізону. Зі свого боку ми готові виїхати на такі переговори в будь-який момент як тільки отримаємо підтвердження російської сторони", — написав він у Telegram.

За його словами, представники української делегації підтримують постійний зв’язок з українськими захисниками Маріуполя.

Паламар додав, що російські військові не припиняють спроб взяти штурмом територію заводу "Азовсталь", де "ситуація важка, подекуди критична". Також, за його словами, у Маріуполі перебуває техніка росіян, яка була під Києвом.

"Характерним є те, що їхня техніка з маркування букви V, це саме ті злочинці, які вчиняли злочини проти цивільного населення на київському напрямку. Я вважаю, що таким чином Путін хоче замести сліди та ліквідувати цих ублюдків, які творили страшні звірства з нашими громадянами на північному напрямку", — заявив Паламар.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • 20 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що не може сказати, коли Збройні Сили України зможуть розблокувати Маріуполь. Проте він назвав два можливих шляхи для цього — військовий та дипломатичний.
  • 20 квітня віцепрем'єрка Ірина Верещук повідомила, що російські військові зірвали евакуацію мирних жителів з Маріуполя.
  • Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що інфраструктура міста внаслідок боїв пошкоджена на 90%. При цьому 40% Маріуполя не підлягає відновленню.
  • Радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко повідомив, що в деяких точках Маріуполя систематично з’являється інтернет.
  • 19 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що ситуація у Маріуполі залишається "без змін, максимально жорсткою".
  • Ексголова Донецької ОДА Сергій Тарута повідомив, що у Маріуполі військові РФ скинули потужну бомбу на лікарню.
  • Маріуполь є однією з найгарячіших точок війни Росії проти України. Місто перебуває в облозі з початку березня, російські війська контролюють частину його території. Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що за час війни у Маріуполі загинули від 20 до 22 тисяч людей.
  • За даними влади Маріуполя, російські окупанти завезли у Маріуполь мобільні крематорії. У блокадному Маріуполі залишається ще 130 тисяч людей. Українській владі вдалось верифікувати 33 тисячі людей, яких російські окупанти примусово вивезли з Маріуполя на окуповану територію Донеччини або у РФ.

Читайте також

"Ми розуміємо, що буде м'ясорубка" — начальник патрульної поліції Маріуполя про "Азовсталь"

"Вони боронять живих і мертвих". Дружини бійців "Азова" про зв’язок з коханими та сили вірити

Вторгнення Росії в Україну, день 56. Текстовий онлайн

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок