Шмигаль заявив, що Суспільне "важливе". Аласанія нагадав про арештовані рахунки

Шмигаль заявив, що Суспільне "важливе". Аласанія нагадав про арештовані рахунки

Шмигаль заявив, що Суспільне "важливе". Аласанія нагадав про арештовані рахунки
.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що "діяльність Суспільного є особливо важливою у кризові часи" та пообіцяв фінансування у розмірі 1,2 мільярда гривень. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія нагадав Шмигалю, що через непогашений борг перед Euronews рахунки Суспільного мовника досі арештовано.

"Повністю поділяю твердження, що діяльність суспільного мовлення є особливо важливим у кризові часи. Саме тому на фінансування НСТУ уряд виділяє 1,2 млрд гривень, що більше, ніж було передбачено у 2019 році. Цьогоріч уже скасовані Євробачення та Олімпійські ігри, на які в бюджет закладалися додаткові кошти. Тому запропоновані зміни не мають бути суттєво відчутними для Суспільного", – написав Шмигаль.

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія прокоментував цей пост у Facebook.

"Четвертий вже прем‘єр, якій страждає на проблеми з вибірковим ураженням слуху. Панове Яценюк, Гройсман, Гончарук, а тепер й Шмигаль: коли мова заходить про борг держави компанії Euronews – вони її не чують. Дорогий прем‘єр, названі Вами 1,2 – це насправді 0,86", – написав Аласанія.

Він наголосив, що рахунки Суспільного досі арештовано.

"Борг, нагадаю, 10,5 млн євро плюс 1,06 млн євро – на користь Виконавчої Служби України. Разом – 11,5 млн євро. І вони є! В Женевському банку! Лежать там заморожені третій рік вже. 15 млн євро! Мінус 11,5 боргових – так ще 3,5 млн євро повернуться в країну!" – написав Аласанія.

Він відзначив, що кошти залишаються у Швейцарії, бо міністерство юстиції "боїться підписувати мирову угоду".

"І це означає, що з Ваших щирих 1,2 в нас заберуть 364 млн грн по курсу на 29 березня. І ця сума буде рости з кожним днем, бо Ви не дасте ці гроші одною сумою правда? І всі місяці рахунки будуть залишатися арештованими, і сума буде зростати, а ми будемо паралізовані весь цей час. А потім Ви, пане прем'єр, разом з усією партією "Слуга народу", скажете: НСТУ не впоралося. Вони казали Суспільне важливе. Вони казали 1,2. Дякуємо за вирок", – написав Аласанія.

У НСТУ наголошують, що "коштів (після сплати боргу перед Euronews) недостатньо навіть на "виживання" телерадіокомпанії, до складу якої входять 26 телеканалів, 28 радіостанцій, діджитал-платформи, хори й оркестри та Будинок Звукозапису".

Як повідомлялося раніше, бюджет НСТУ у 2020 році мав би становити 1 млрд 711 млн 516 тис. грн, це на 300 млн менше, ніж передбачено в законі "Про суспільне телебачення та радіомовлення України". Зменшення бюджету Суспільного ще на майже 480 млн грн, а також сплата телерадіокомпанією державного боргу перед компанією "Євроньюз" (майже 350 млн грн.) призведуть до урізання фінансування на 830 млн грн.

Суспільний мовник просить уряд не зменшувати видатків на діяльність телерадіокомпанії у 2020 році та переглянути наміри щодо скорочення видатків на сферу культури.

Посли ЄС, Німеччини, Швеції, Великої Британії, США і Японії закликають українську владу гарантувати стабільне фінансування Суспільного мовника. Напередодні Офіс Ради Європи в Україні висловив стурбованість тим, що Кабмін має намір зменшити фінансування НСТУ на 830 млн грн.

Як відомо, закон про Суспільне мовлення в Україні передбачає фінансування у розмірі не менше 0,2% видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік — 2,11 млрд грн. 

Що відомо

  • Наприкінці лютого виконавча служба Міністерства юстиції наклала арешт на всі рахунки Суспільного. Рішенням суду Суспільне має сплатити борг в сумі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору на користь акціонерного товариства Euronews. Суспільне наголошує, що борг перед Euronews має сплатити держава, оскільки на момент підписання контракту нереформований УТ-1 був державним мовником.
  • У березні Суспільний мовник України звернувся до нового Кабінету міністрів з проханням вирішити проблему з блокуванням коштів за негайного втручання уряду.
  • Незалежна медійна рада закликала прем'єр-міністра Дениса Шмигаля невідкладно вирішити проблему з боргом Суспільного перед Euronews.
  • Голова правління НСТУ Зураб Аласанія прогнозує, що влада не допоможе Суспільному розрахуватися з боргами, отриманими компанією у спадок від УТ-1.

На початок