В одній з новобудов Івано-Франківська волонтери облаштували прихисток для переселенців

В одній з новобудов Івано-Франківська волонтери облаштували прихисток для переселенців

В одній з новобудов Івано-Франківська волонтери облаштували прихисток для переселенців
. Фото: Суспільне Карпати

В одній з новобудов Івано-Франківська волонтери облаштували тимчасовий прихисток для людей, які були змушені залишити свої домівки через бойові дії. Про це кореспондентці Суспільного розповіла Олена Акопова, яка долучилася до облаштування помешкань.

З її слів, ще на початку весни у цих приміщеннях не було жодного ремонту. Та приблизно за два тижні волонтери провели електрику та водопостачання, встановили санвузли, пофарбували стіни, завезли меблі та побутову техніку. У прихистку можуть розмістити до 15 людей.

Іванофранківка Наталія Дячишин розповідає, що мала вільну площу, але не знала, як її використати. Та з початком повномасштабної війни сумнівів не залишилося. Два підвальні приміщення у сусідніх під’їздах вона вирішила перетворити на хостел для переселенців. За словами Наталії, деякі витрати на ремонт оплачувала сама. Однак, розповідає, чимало волонтерів, коли дізналися про таку ініціативу, вирішили їй допомогти.

В одній з новобудов Івано-Франківська волонтери облаштували прихисток для переселенців
Волонтерки Олена Акопова та Наталія Дячишин. Фото: Суспільне Карпати

"Перше приміщення ми ремонтували два тижні. Лагодили помешкання таким народним методом. Я залучила друзів та знайомих — всіх, до кого могла достукатися. Мені ніхто не відмовив. Усі посилено допомагали. Ми зайнялися одночасно і виготовленням меблів, зокрема піддонів, і пошуком техніки, посуду, матраців, постелі. Ми не хотіли перетворювати в якийсь суперперенасичений хостел. Ми дбали про те, щоб було комфортно. Щоб люди могли почувати себе в безпеці. Тому що цокольні приміщення — напівпідвальні. У них — безпечно. Ну і наскільки це можливо – комфортно", — розповідає Наталія Дячишин.

Читайте також: "Спалений, зруйнований, але нескорений". Щоденник журналістки з блокадного Маріуполя

Допомогла облаштовувати приміщення волонтерка Олена Акопова. Вона – вимушена переселенка. У березні жінка переїхала до Івано-Франківська з Краматорська. Олена розповідає, одразу по прибутті пішла волонтерити. Зараз жінка розселяє людей у тимчасовому прихистку. З її слів, тут зупинялися понад 20 людей. Для вимушених переселенців проживання у хостелі – безкоштовне. Також дозволяють жити родинам із домашніми тваринами. Єдина умова — оплата за комунальні послуги.

"Всі — люди. Всім потрібне житло. Маленькі, дорослі, бабусі чи дідусі. Ті, хто хворіє, їм буде важко знайти, де жити. Тому в хостел ми вирішили поселяти цілими сім’ями. Як ми поселимо в одне приміщення різних людей. Я шукала великі родини, щоб для них всіх були місця. У нас в одному хостелі, наприклад, живе восьмеро людей з Краматорська", — розповідає Олена Акопова.

В одній з новобудов Івано-Франківська волонтери облаштували прихисток для переселенців
Кухня в хостелі. Фото: Суспільне Карпати

В іншому приміщенні живе родина Глущенків із Маріуполя. Їхній будинок 17 березня російські війська обстріляли ракетами, і він повністю зруйнувався. Людмила розповідає, через постійні бомбардування у місті залишатися було небезпечно. Тому вона разом із чоловіком, двома синами та мамою вирішили переїхати до Івано-Франківська. Із собою сім’я також забрала домашню улюбленицю – собаку Бетті. Про прихисток, каже Людмила Глущенко, дізналася через соціальні мережі.

"Приліт був, на нас дах впав. Ми дивом вижили. Діти були в підвалі. Ми стояли на вулиці й на нас впав дах. У матусі рука травмована. Поруч шість будинків — повилітали вікна, двері, дах. А ми якимось чином залишилися живі. Зараз намагаємося налагоджувати своє життя. Шукаємо роботу. Дехто вже знайшов", — розповідає Людмила Глущенко.

За словами волонтерів, родин, які потребують житла, з кожним тижнем стає все більше. Тому у планах — облаштувати ще декілька тимчасових прихистків для вимушених переселенців. Зараз волонтери шукають приміщення та просять небайдужих допомогти.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок