"Ситуація дуже важка": російськими обстрілами у Харкові зруйновані 1937 об'єктів

"Ситуація дуже важка": російськими обстрілами у Харкові зруйновані 1937 об'єктів

"Ситуація дуже важка": російськими обстрілами у Харкові зруйновані 1937 об'єктів
. Суспільне Харків

Кількість зруйнованих російськими обстрілами будівель у Харкові наближається до двох тисяч, повідомив 13 квітня у телеефірі Харківський міський голова Ігор Терехов.

Про наслідки обстрілів

"Обстріли не припиняються, постійні бомбардування, і зараз теж продовжують бомбити місто Харків. За цей час російський окупант знищив 1937 об’єктів, з яких 1671 — житлові будинки, 75 шкіл, вдумайтеся у ці цифри! Це говорить про цілеспрямований геноцид українського народу і цілеспрямований геноцид міста Харкова і мирних харків’ян. Є загиблі, є поранені, і, звісно, ситуація дуже важка", — сказав Терехов.

За його словами, попри обстріли продовжують працювати комунальні служби.

"Ми разом з волонтерами роздаємо продукти харчування, медикаменти, предмети першої необхідності. У нас працюють магазини, працюють аптеки, працюють ринки, щоб люди могли купити те, що їм необхідно", — зазначив міський голова.

Про відбудову Харкова

Терехов також розповів про плани щодо відновлення міста.

"Досвід нинішньої війни показав нам, як потрібно реконструювати і заново створювати міста. Перш за все, я пропоную розділити місто на кілька основних частин. Це центральна частина міста — адміністративні будівлі, так званий "даунтаун", який має бути заново збудований з використанням зовсім інших технологій. Ми маємо дивитися на багато кроків уперед, архітектура має бути змінена, але маємо зберегти колорит кожного міста, у тому числі колорит Харкова. Тому що Харків — унікальне місто, тут є своя родзинка, і ми не маємо забути ту бекетівську архітектуру, яку ми мали", — сказав Терехов.

"Друга частина міста — це житлові будинки. Житлові будинки обов’язково повинні мати парковки, підземні паркінги, які в разі необхідності можна успішно використовувати як бомбосховища. По-перше, це безпека, по-друге, це парковка для машин, щоб прибрати машини з внутрішньоквартальних доріг і в разі будь-якої надзвичайної ситуації забезпечити під’їзд швидкої допомоги, пожежних машин і, звісно, нашим комунальним службам буде набагато легше", — зазначив він.

"Третій момент — це соціальна сфера. Вона теж має бути змінена, дитячі садки, школи обов’язково повинні мати бомбосховища", — сказав Терехов.

На його думку, будівлі потрібно буде зводити за сучасними технологіями з урахуванням енергозбереження.

"Тому що ми розуміємо, що у подальшому енергоносії дешевшати точно не будуть, і це навантаження і на бюджет, і на бюджет кожного харків’янина, кожного жителя України", — сказав міський голова.

Про комунікації

Мер пропонує будувати дороги з багаторівневими розв'язками та оновити систему комунікацій.

"Я маю на увазі буріння свердловин за новими технологіями разом з водоочищенням за найновішими технологіями, щоб покращити якість води. Це дуже важливо. І, звісно, теплопостачання: плече доставки має бути мінімальним, маємо скоротити тепловтрати, з одного боку, з іншого боку, з метою безпеки мати зональність, щоб в разі чого не відключалася повністю система теплопостачання", — зазначив міський голова.

Міський голова виступає проти реконструкції старого житла.

"Сьогодні починати латати дірки і реконструювати все це — дуже довгий шлях, і він ні до чого не призведе. Тому я наполягаю на тому, що ми маємо перейти до нового підходу, ми маємо заново створити усі житлові комплекси, оснастити їх правильною інфраструктурою, соціальною сферою. Це новий виклик, але ми до нього готові", — сказав Терехов.

Що відомо

  • Допомогу у відновлення Харкова запропонувало бюро британського архітектора і дизайнера, лауреата Імператорської та Прітцкерівської премій Нормана Роберта Фостера.
На початок