На Харківщині внаслідок обстрілів пошкоджені близько 50 швидких

На Харківщині внаслідок обстрілів пошкоджені близько 50 швидких

Уточнено
На Харківщині внаслідок обстрілів пошкоджені близько 50 швидких
.

У Харківській області з 250 автомобілів екстреної медичної допомоги пошкоджені внаслідок російських обстрілів близько 50.

Про це Суспільному повідомив директор Центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта.

"На сьогодні ми ведемо облік автівок, які є в наявності. Ми перед війною придбали значну кількість, 85 автівок, і зараз нам подарували більше 50, тож проблеми з транспортом на сьогодні не існує", — сказав він.

За словами Забашти, загалом парк центру нараховує 250 спеціалізованих автомобілів, із яких пошкоджені внаслідок обстрілів близько 50.

Бригади медиків у Харкові працюють в касках і бронежилетах. Обмундирування зараз передають в райони області.

"Сьогодні чергову партію бронежилетів привезли. Ті райони, які в першу чергу потребували, це Чугуїв, Дергачі, Золочів, Близнюки, Барвінкове, вони вже одягнені. Йде черга більш безпечних районів", — розповів Забашта.

Медпрацівники ще очікують на пів тисячі бронежилетів, написав у Telegram голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Жилети виготовлені спеціально для водіїв та фельдшерів “швидкої”, вони полегшені та дуже зручні у використанні. Надалі такі ж бронежилети планують передати рятувальникам, співробітникам комунальних служб, зв’язківцям та іншим службам, які щодня, ризикуючи життям, ліквідовують наслідки вторгнення окупантів", — йдеться у повідомленні.

За словами Забашти, екстрена допомога фактично перетворилася на швидку, і прийматиме усі виклики.

"Коли не працює лікарня, не працює поліклініка, людям нікуди звертатися і ми залишаємося єдині, приймаємо виклики будь-які", — сказав Забашта.

За його словами, на територіях, де відсутній зв'язок, люди безпосередньо звертаються в пункти базування. Телефонні виклики, в тому числі з окупованих територій, приймають через центральну диспетчерську.

Забашта розказав, що медичну допомогу надають і пораненим окупантам.

"Це перш за все постраждалі люди. Нас викликають, ми надаємо допомогу, доправляємо до лікарні. Це обов’язок", — розповів Забашта.

За його словами, у перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну фіксували багато випадків насильства з боку окупантів до медиків.

"Була ситуація з бригадою, яка супроводжувала гуманітарний конвой. Їх закрили у льосі на добу, і стріляли там над головами, і знущалися, і забрали автівку врешті-решт. Це війна, буває все. Те ж саме, коли ми в перший день намагалися евакуювати хворих із балаклійської лікарні, колону розстріляли, загинув водій автобуса. І автобус згорів", — розповів Забашта.

Читайте також

На Харківщині внаслідок російських обстрілів поранені 700 цивільних

На початок