На Харківщині внаслідок російських обстрілів поранені 700 цивільних

На Харківщині внаслідок російських обстрілів поранені 700 цивільних

На Харківщині внаслідок російських обстрілів поранені 700 цивільних
. Харків, поранені внаслідок обстрілів, Фото: Суспільне Харків

Внаслідок обстрілів з боку російської армії в Харківській області поранення отримали 700 мирних жителів.

Про це Суспільному 11 квітня повідомив директор обласного Департаменту охорони здоров'я Максим Хаустов.

За його словами, усім пацієнтам надають медичну допомогу. Найбільш поширені поранення внаслідок обстрілів — мінно-вибухові.

Про безпеку лікарів та стан медзакладів

Лікарі екстреної медицини потрапляли під обстріли, повідомив Хаустов.

"Машини швидкої допомоги, екстреної медицини, потрапляли під обстріли, багато машин виведені з ладу, тому фельдшери швидкої допомоги у бронежилетах виїжджають на всі обстріли і забирають усіх хворих, кому потрібна допомога. Ми працюємо", — сказав він.

Перебувати на відкритих територіях у Харкові небезпечно, додав він.

"Ми маємо випадки, коли прилітала міна і там, де роздавали гуманітарну допомогу. Прилітають ракети, міни у будь-яку ціль. На жаль, пошкоджені і дитячі садки, і школи, і лікарні. Фактично кожна лікарня зазнала якихось пошкоджень. Мінімальне – це вибиті вікна. До повністю зруйнованих лікарень, наприклад, у місті Ізюм, у Балаклеї лікарня вже розбита", — сказав Хаустов.

Нагальні потреби медиків

"Нам дуже потрібен шовний матеріал, різноманітні хірургічні розхідники, інсулін, цукрознижуючі препарати. А також L-тироксин для лікування хворих на тиреотоксикоз. Інша так звана госпітальна медицина повністю забезпечена фактично більш-менш. Невеликий запас на тиждень маємо", — розповів Хаустов.

Заповненість лікарень

Директор обласного Департаменту охорони здоров'я повідомив, що до повномасштабного вторгнення Росії в Харкові мешкали близько 1,8 млн жителів. Зараз у місті залишаються близько 400-500 тисяч людей.

"Лікарні розраховані на велике місто, ми маємо достатньо місць, достатньо медичного персоналу. Якщо буде ускладнення ситуації, медики готові надавати усю необхідну допомогу за умови, якщо лікарні будуть цілі", — сказав Хаустов.

Лікарні сьогодні, за його словами, заповнені на 30-40%.

"Є основні лікарні, які приймають поранених. Після того, як хворі стабілізуються, їх направляють до інших міських лікарень на долікування, там уже буде виписка. Всі лікарні, де є хірургічні відділення або реанімація, працюють на прийом поранених. Це обласна лікарня, обласна травматологічна лікарня, 17-та лікарня і військовий шпиталь", — розповів Хаустов.

Поранення серед дітей

Внаслідок обстрілів є поранені та загиблі діти. Обласна дитяча лікарня №1 фактично не працює. Хірургічне відділення закладу перевели до обласної лікарні, для цього виділили поверх.

"Дітей небагато у важкому стані, але вони є", — розповів Хаустов.

Медицина в метро

У підземці, на думку Хаустова, мають бути пости, де лікарі зможуть надавати першу допомогу.

"Якщо людина потребує більш кваліфікованої допомоги, то вони викликають швидку, і людину госпіталізують до лікарні. Медицина в метро направлена виключно на консультування. Тиск, надати домедичну допомогу. Спеціалізовану повинні надавати лікарі у лікарнях", — підкреслив Хаустов.

Захворюваність на COVID-19

Медичні заклади забезпечені киснем та препаратами для лікування хворих на коронавірус, сказав Хаустов. При цьому фіксується небагато випадків COVID-19, інформації щодо ситуації з захворюваністю на окупованих територіях немає.

"Всі ліки, які повинні бути, вони всі є, вони розподілені між всіма лікарнями. Медична допомога по COVID надається в повному обсязі", — сказав Хаустов.

Читайте також

З лікарні у Харкові вивезли близько 200 пацієнтів — Департамент охорони здоров'я

У селищі Слатине на Харківщині — нові жертви російських обстрілів

"Почув шарудіння, знепритомнів": поранені у Слобідському районі розповіли про обстріл

На початок