У місті на Дніпропетровщині ініціюють перейменування вулиці Москворецької на Оборонців Маріуполя

У місті на Дніпропетровщині ініціюють перейменування вулиці Москворецької на Оборонців Маріуполя

Ексклюзивно
У місті на Дніпропетровщині ініціюють перейменування вулиці Москворецької на Оборонців Маріуполя
. Фото Кам'янського осередку Всеукраїнського об’єднання українок «Яворина»

У Кам'янському, що на Дніпропетровщині, ініціюють перейменування вулиці Москворецької на Оборонців Маріуполя. По це Суспільному розповіла голова Кам'янського осередку Всеукраїнського об’єднання українок «Яворина», яке виступило з ініціативою, Олена Залевська.

Як розповіла керівниця осередку, у 2015-у році, після ухвалення закону про декомунізацію, при міській раді створили комісію з перейменування, куди вона також входила. Члени комісії визначали перелік топонімів, які підлягають перейменуванню, пропонували варіанти чи то повернення історичної назви, а якщо таке було неможливим, пропонували нову.

«З приводу доволі значної кількості топонімів виникли суперечки: чи підлягають вони обов'язковому перейменуванню. Наприклад, я дуже «билася» за перейменування вулиці Карла Маркса. Деякі стверджували, що він лише науковець, економіст. Голосуванням більшість таки підтримала перейменування. А от щодо вулиці Москворецька нам голосів не вистачило. Казали, що це назва річки, при чому тут декомунізація... Я сподівалася, що обласна влада нам таки її перейменує (така процедура була: якщо міські ради не перейменовують, то вищі органи набувають такого права), але ні», – сказала Олена Залевська.

Вулиця Москворецька в Кам'янському – одна з центральних, каже вона.

«Ми усі дуже переживаємо за Маріуполь, маємо кілька тисяч переселенців у місті, наслухалися їхніх жахливих історій... Так виникла назва – Оборонців Маріуполя, яка і місто вшановує, і боротьбу його захисників», – пояснила Олена Залевська.

За процедурою, прохання про перейменування може подати будь-який колектив, громадська організація тощо. Далі – вступає в роботу комісія: проводить громадські слухання. За результатами питання виносять на сесію міської ради.

«Я сподіваюся, що нас підтримають. Принаймні, в соціальних мережах я бачу значну підтримку», – додала вона.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок