Магазини штрафуватимуть за завищення цін — Асоціація постачальників

Магазини штрафуватимуть за завищення цін — Асоціація постачальників

Ексклюзивно
Магазини штрафуватимуть за завищення цін — Асоціація постачальників
. Фото: УНІАН

За необґрунтоване підвищення цін на продукти магазини штрафуватимуть на 10% від загального обсягу продажів.

"У випадку виявлення необґрунтованого підвищення цін торговельна мережа може бути оштрафована на 10% від загального обсягу продажів. Тому це може суттєво вплинути на ціни. Навіть саме лише дослідження ринку з боку Антимонопольного комітету може призвести до стримання цін на будь-якому ринку продовольства", — розповів в ефірі Українського радіо директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, першою після оголошення карантину почала рости ціна на гречку, однак для цього є об'єктивні причини.

"Українці щороку дедалі менше купують гречку, відповідно, аграрії менше її сіють. Тому фактично такий дефіцит, спричинений нашим зменшеним споживанням, призводить до її здорожчання. Крім того, багато гречки, яку ми споживаємо, завезена з Росії, а вона тиждень тому зафіксувала зростання оптових цін на цю культуру. А крім того, три дні тому Росія взагалі заборонила вивіз будь-яких круп з країни", — розповів Дорошенко.

За словами директора асоціації постачальників, АМКУ оголосив про початок дослідження ринку 24 березня.

Що відомо

  • Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території України та продовжив карантин до 24 квітня.
  • Від 12 березня уряд ввів карантин на три тижні по всій території України до 3 квітня
  • Україна закрила кордони для іноземних громадян та повністю закрила пункти пропуску для пасажирського сполучення.
  • З 24 березня в Україні через поширення коронавірусу закрили усі аеропорти, крім "Борисполя", а громадянам тепер заборонять залишати країну з туристичною метою.
  • Раніше режим надзвичайної ситуації через поширення коронавірусу ввели в низці областей України, зокрема, в Київській, Донецькій, Тернопільській, Черкаській та ще деяких.
  • 22 березня міністр охорони здоров’я Ілля Ємець заявив, що виступає за впровадження в Україні надзвичайного стану.
  • Шмигаль 23 березня заявив, що наразі не бачить необхідності запроваджувати в Україні режим надзвичайного стану для протидії поширенню коронавірусу.
  • Президент Володимир Зеленський того ж дня у відеозверненні прокоментував інформацію про ймовірне введення надзвичайного стану в Україні загальними фразами та розмитими формулюваннями.
На початок