Джонсон запропонував віддати Євро-2028 Україні. Павелко ж хоче провести ЧС-2030 з Великою Британією

Джонсон запропонував віддати Євро-2028 Україні. Павелко ж хоче провести ЧС-2030 з Великою Британією

Джонсон запропонував віддати Євро-2028 Україні. Павелко ж хоче провести ЧС-2030 з Великою Британією
. AP

Прем'єр-міністр Великої Британії та очільник УАФ обмінялися ідеями щодо проведення футбольних турнірів.

24 березня відновилася відбіркова частина на чемпіонат світу-2022. Заключні матчі проводять одразу в кількох конфедераціях, після чого 1 квітня відбудеться жеребкування турніру, що пройде у Катарі.

Після чемпіонату світу-2022 розпочнеться відбір на Євро-2024 у Німеччині. А за ним - на ще один мундіаль, який прийматимуть одразу три країни: Сполучені Штати, Канада та Мексика.

Господарі наступних турнірів за участі європейських збірних - Євро-2028 та ЧС-2030 залишаються невизначеними. Хоча збірні вносять пропозиції та готують заявки на проведення турнірів.

Одним з претендентів на проведення двох турнірів є Велика Британія. У країні розглядають можливість організації одного з двох турнірів: або чемпіонату Європи, або мундіалю.

Бажання провести Євро-2028 висловлювала також Росія, яку через повномасштабне вторгнення позбавили права на проведення низки спортивних турнірів. Однак прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон натомість звернувся до країн із ідеєю віддати право на проведення турніру Україні.

"Бажання Росії провести в себе будь-який футбольний турнір чи культурну подію виходить за межі сатири. Не можу повірити, що хтось серйозно розглядатиме їхню пропозицію. Найкраще було б, щоб усі російські війська негайно вийшли з України, а право провести турнір [Євро-2028] передали українцям", - сказав прем'єр-міністр під час саміту НАТО.

Президент УАФ Андрій Павелко відреагував на ідею Джонсона. І натомість запропонував іншу: спільне проведення чемпіонату світу у 2030 році.

"Євро-2028 з футболу в Україні? Від імені всієї футбольної спільноти нашої держави дякую прем’єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону за таку чудову ініціативу. На відміну від заявки фашистської Росії на проведення цього турніру, ідея Джонсона абсолютно логічна і обгрунтована.

Наша держава вже приймала матчі фінальної частини континентальної першості в 2012 році. Тому пропоную нашим британським друзям розглянути можливість подачі спільної заявки на проведення фінальної частини чемпіонату світу в Україні та Великій Британії", - сказав Павелко.

Україна лише двічі приймала великі футбольні події. У 2012 році українці разом з Польщею були організаторами чемпіонату Європи, тоді як у 2018-му Київ приймав фінал Ліги чемпіонів.

Як міжнародний спорт реагує на вторгнення РФ

На початок