Як війна і повітряні тривоги вплинули на дітей з інвалідністю на Рівненщині

Як війна і повітряні тривоги вплинули на дітей з інвалідністю на Рівненщині

Як війна і повітряні тривоги вплинули на дітей з інвалідністю на Рівненщині
. Суспільне/pexels.com, колаж: Суспільне Рівне

Воєнний стан та сигнали повітряних тривог негативно вплинули на дітей із синдромом Дауна, зокрема, у них почастішали панічні атаки. Про це Суспільному в етері Українського радіо Рівне розповіла голова ГО "Асоціація батьків дітей з інвалідністю" Оксана Титечко.

21 березня у світі відзначали Всесвітній день людей із синдромом Дауна. Традиційно на Рівненщині батьки та рідні дітей роздавали кольорові шкарпетки, які символізують солідарність з людьми, які мають непарну хромосому. Цьогоріч в умовах війни закуплені шкарпетки роздадуть військовим, розповіла Оксана Титечко.

Що ж до стану дітей, то війна на це вплинула.

"Зараз в умовах війни нашим дітям набагато важче, тому що вони й так у нас збудженіші, ніж звичайні діти. А зараз у них частішають панічні атаки, підвищена чутливість до тривоги, роздратованість. Якщо в підвал їх вести, то вони починають більше панікувати та боятися звуків цих сирен", — каже голова ГО "Асоціація батьків дітей з інвалідністю".

За її словами, більшість дітей та батьків, які належать до асоціації, виїхали закордон. А тим, хто залишився, педагоги продовжують проводити заняття.

Голова громадської організації спілки інвалідів з дитинства "Передзвін" Марина Косинська додає: її донька дуже погано сприймає сигнал повітряної тривоги.

"Я особисто відключила в телефоні сигнал тривоги, тому що дуже боїться. Страхи стали настільки сильними, що я не можу лишити доньку саму і піти купити хліба", — розповідає жінка.

Попри все, діти з інвалідністю долучаються до волонтерства: ріжуть стрічки на маскувальні сітки для Збройних сил України вдома або ж плетуть їх у волонтерських центрах.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок