"Морально люди пригнічені": голова окупованого Чкаловського на Харківщині — про ситуацію в громаді

"Морально люди пригнічені": голова окупованого Чкаловського на Харківщині — про ситуацію в громаді

"Морально люди пригнічені": голова окупованого Чкаловського на Харківщині — про ситуацію в громаді
. Суспільне Харків

Чкаловська громада, а це 14 тисяч людей на два десятки сіл і селищ трохи південніше і східніше Чугуєва, зайнята російськими військами і потерпає від обстрілів.

Про це Суспільному розповів голова громади Віктор Соловйов.

"Продукти поки є. Наші підприємці їздять до Харкова, привозять. Можливість не кожного дня, але є. З медикаментами погано, але теж є — те, що можна дістати в Чугуєві", — розповів Соловйов.

На його думку, обласний штаб має краще організувати логістику із розподілом гуманітарної допомоги.

"Я особисто їздив двічі до Харкова, двома автобусами. Першого разу наче нічого завантажили, другого — таке, 100 кг гуманітарки. Вони не можуть організувати навіть по громадах. Усе пущено самопливом, хто встиг, той отримав. Так немає бути. Якби я так у громаді хліб видавав, то вже перестріляли б один одного", — коментує Соловйов.

"Усе має бути організовано, за списками. У нас кожна людина на контролі. Так само в моїх керівників (у Харківської обласної військової адміністрації — ред.) все має бути на контролі. Якщо їде Чкаловське за гуманітаркою, воно має розуміти, за чим воно їде. Маю на увазі, за обсягом та вагою. Неважливо, які продукти там будуть, але мені важливо розуміти, що я не прокатався дарма 150 км і приїхав ні з чим, тому що вони не можуть самі збалансувати це все", — каже голова ОТГ.

За його словами, комунальна сфера у громаді працює.

"Житлово-комунальне господарство працює кожного дня, поки з усім справляється. Частково світла немає у Граково: пів села є, пів села немає. І ніхто не може допомогти, тому що РЕМу заборонено туди їздити, проводити ремонт", — розповідає голова ОТГ.

"Морально люди пригнічені": голова окупованого Чкаловського на Харківщині — про ситуацію в громаді
Населення Чкаловської громади — близько 14 тисяч людей. Скріншот проєкту "Своя земля"/Суспільне Харків

На території громади відбуваються обстріли, говорить Соловйов: "Зрозуміло, що стріляють: і наші по них, і вони стріляють". Є руйнування.

"У старости Леб’яжого дім знесло, там, де він перебував. Люди в Леб’яжому не постраждали — будинків їхніх немає, а вони у погребах сидять, це спрацювало. Глибше — Юрченкове, було відрізане від нас взагалі, тиждень сиділи без світла, без зв’язку, там є руйнування. Так у кожному селі по кілька будинків є. Учорашній нічний обстріл по Граковому — жертв немає, але є руйнування", — говорить голова ОТГ.

Двоє цивільних людей загинули.

"Один в результаті обстрілу, а іншого вчора просто застрелив незрозумілий суб’єкт (за даними Харківської обласної прокуратури, жителя громади застрелив російський військовий — ред.). П’яна, можливо, ще під чимось, неадекватна людина ходила з автоматом і знайшла собі пригоду", — коментує Соловйов.

"Хоча б припинили стріляти"

"Хорошого мало. Чекаємо від керівництва якоїсь координації, якихось конкретних дій. Їх, на жаль, немає... Ті старости, які втекли, — сіл немає: і грабунок, і мародерство, і таке інше. Морально люди пригнічені. Ну, можна там — тиждень, два, три… Коли це затягується у незрозуміло який процес, ніхто не може відповісти, коли це закінчиться… Хоча б припинили стріляти", — сказав голова ОТГ.

Суспільне звернулося за до Харківської обласної військової адміністрації за роз’ясненням, як саме розподіляється гуманітарна допомога в області і яким чином відбувається комунікація з громадами.

Речниця голови обласної військової адміністрації Олена Шаповал, посилаючись на керівницю гуманітарного штабу Віту Ковальську, повідомила, що допомога до логістичних центрів надходить щодня від великої кількості областей, міст, благодійних та волонтерських організацій, міжнародних партнерів.

"Детальний склад вантажу складно передбачити. Оскільки вагони формуються за "змішаною формою". Сортуємо на місці, працюємо оперативно, аби допомога швидше потрапляла до людей. Але завжди в наявності продукти харчування, засоби гігієни та інші товари першої необхідності. Представники громад, волонтери приїжджають та отримують гуманітарну допомогу кожного дня. Безкоштовно. Комунікація із представниками територіальних громад, РДА у режимі 24/7. Кожна громада, яка звертається, — не залишається без уваги", — відповіла Шаповал.

Читайте також

Колона з триколорами, бойовики на блокпостах, стрільба по цивільних. Як живе Балаклія

На початок