Зрив евакуації, масовані обстріли під Києвом та ізоляція Росії. Десятий день. Онлайн

Зрив евакуації, масовані обстріли під Києвом та ізоляція Росії. Десятий день. Онлайн

Зрив евакуації, масовані обстріли під Києвом та ізоляція Росії. Десятий день. Онлайн
. ФОТО: suspilne.media

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Світ запроваджує санкції проти РФ, а компанії відмовляються працювати в Росії.

За даними Генштабу, зараз основні зусилля РФ зосереджують на оточенні Києва та Харкова. Крім того, російські військові мають намір вийти на адміністративні кордони у Луганській та Донецькій областях та у подальшому створити сухопутний коридор з окупованим Кримом.

5 березня — десятий день вторгнення Росії в Україну. Головне за день:

  • Гуманітарні коридори із Маріуполя і Волновахи так і не запрацювали — російські війська не дотримуються режиму тиші і продовжують обстріли (проте з Волновахи таки вдалося евакуювати 400 людей).
  • Також сьогодні мали евакуювати поїздом цивільних із Ірпеня, але російські війська підірвали залізничні колії, частину людей евакуювали автобусами.
  • Російська армія продовжує обстрілювати міста та селища в Київській області, намагаючись прорватись до столиці. Росіяни захопили розстріляли авто волонтерів у Бучі, у Бородянці захопили психоневрологічний диспансер.
  • З тимчасово захоплених Херсона і Мелітополя місцеві мешканці без зброї женуть російську армію.
  • ЗСУ пішли у контрнаступ на окремих напрямках. У Миколаєві українська армія другий день відбиває атаки РФ на місто і Кульбакінський аеропорт (щоразу Росія несе втрати). Також українські десантники знищили колону російських військових, які хотіли висунутись на Дніпропетровщину з території Харківської області.
  • Усе більше компаній відмовляються працювати в Росії. Список, який оновлюється — тут.
  • Наступні переговори України і РФ відбудуться 7 березня. Тим часом одного з неофіційних членів української делегації на переговорах Дениса Кірєєва вбили. У розвідці Міноборони заявили, що Кірєєв загинув на спецзавданні, водночас ЗМІ повідомили, що його вбили СБУ за "держзраду". Суспільне звернулось до ОП та СБУ.
  • В ООН повідомили, що з України виїхали вже понад 1,3 мільйона біженців. ЄС виділяє 500 млн євро надає біженцям з України право на проживання в Євросоюзі протягом принаймні року.

Суспільне слідкує за оновленнями та веде текстовий онлайн. Також разом із волонтерами ми ведемо текстовий онлайн англійською мовою — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine. Головні новини 11 дня війни — тут.

Стівен Кінг продовжує підтримувати Україну і тролить Росію

Ми завершуємо онлайн десятого дня, наостанок хороша новина — Стівен Кінг повідомив, що не співпрацюватиме з російськими видавництвами. Він також опублікував твіт з підписом "українські жінки вітають російські війська".

Читайте головні новини і хроніку 11 дня війни тут.

На пукнті пропуску до Польщі люди стоять в черзі по 5-8 годин

На пункті пропуску Краковець — тисячі українців: деякі з них втекли з-під обстрілів у своїх містах, люди чекають на перетин кордону з Польщею. Стояти в черзі доводиться по 5-8 годин, передає кореспондентка Суспільного. Чоловіки привозять свої сім‘ї та повертаються назад.

Вторгнення РФ в Україну. Десятий день. Онлайн
Фото: Оксана Сенів / Суспільне

Раніше в ООН повідомили, що з України виїхали вже понад 1,3 мільйона біженців.

Українські десантники знищили колону військових РФ, які рухались на Дніпропетровську область

Українські десантники знищили колону російських військових, які хотіли висунутись на Дніпропетровщину з території Харківської області. Про це повідомило командування Десантно-штурмових військ України. У повідомленні йдеться, що російську колону знищили силами зведеного підрозділу 25-ої окремої повітряно-десантної Січеславської бригади. В ході операції техніка та жива сила російського війська була знищена.

Повітряні сили: РФ втратила 44 літаки та 44 вертольоти – "йдуть нога в ногу"

У суботу 5 березня російські окупаційні війська втратили 8 літаків та гвинтокрилів. Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

"Загалом станом на 23.00 5 березня втрати авіаційної техніки російських окупаційних військ становлять: 44 літаки та 44 вертольоти – йдуть нога в ногу", — додали в ПС.

Байден звернувся до росіян: ви нам не вороги

Президент США Джо Байден звернувся до громадян Росії, зазначивши, що не вірить, що росіяни хочуть "кривавої, руйнівної війни проти України — країни і народу, з якими вас пов’язують такі глибокі родинні, історичні та культурні стосунки", — пише Байден.

Зеленський подякував ЄС за рішення про допомогу біженцям

ЄС виділяє перший транш гуманітарної допомоги українським біженцям у розмірі 500 млн євро, вони отримають право на проживання в ЄС протягом мінімум року, зокрема, право на доступ до ринку праці, медицини, освіти й так далі. Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

Президент України Володимир Зеленський привітав таке рішення:

У Києві та Житомирі повітряна тривога — усім в укриття.

Миколаїв: по місту застосували "Ураган", є загиблі

Унаслідок обстрілів у Миколаєві поранено 14 військових та 16 цивільних. Загинули двоє військових та один цивільний. Про це заявив Миколаївський міський голова Олександр Сенкевич, передає Суспільне Миколаїв. Він розповів, що війська РФ гатили по місту з "Ураганів".

Водночас глава Миколаївської ОДА Віталій Кім, заявив, що "схоже на те, що у «орків» немає ресурсу займати міста".

У Чернігові та Дніпрі повітряна тривога — усім в укриття.

Ситуація в Кривому Розі спокійна, повідомив Олександр Вілкул, начальник військової адміністрації Кривого Рогу.

"Ми чітко знаємо, де знаходяться позиції ворога. У районі Баштанки (100 км від Кривого Рогу), ми добре підготовлені, в нас достатньо військ, зброї, побудовані декілька ліній ешелонів захисту. Понад 100 тим місцевих сформували лави самооборони", — зазначив він.

У Маріуполі війська РФ градами і авіацією обстрілюють житлові масиви — мер

У Маріуполі Донецької області війська РФ з важкого озброєння обстрілюють житлові масиви.

Місто не один день в блокаді, 6 днів обстріли житлових масивів, руйнується інфраструктура, багато поранених і тих, кого більше не побачимо. Російські окупанти стали по периметру міста з різних заборонених місцях, встановили гради, вночі прилітали літаки — випускали ракети на житлові масиви", — сказав в ефірі каналу Рада Вадим Бойченко, міський голова Маріуполя.

Він наголосив, що місто потребує "гуманітарного коридору" для евакуації населення.

"Я отримав команду від керівників з центру організувати локації, транспорт на евакуацію, але коли ми організували людей — війська РФ порушили режим тиші і почали обстріл. Потрібні гарантії тиші, безпечного проходу населення. Вони взяли в полон місто 400 тисяч населення", — додав він.

Помічник народного депутата України передавав інформацію Росії — ОГПУ

Помічний народного депутата України підозрюється у передачі ФСБ РФ за гроші інформації щодо обороноздатності держави, повідомили в ОГПУ.

За даними слідства, з жовтня 2014 по лютий 2022 року він особисто складав для ФСБ звіти щодо економічного, державного та суспільного стану в Україні, взаємовідносин між політичними силами, представленими у Верховній раді і отримав за це 80 тис доларів.

На Тернопільщині повітряна тривога — усім в укриття.

Війська РФ розстріляли волонтерів, які намагалися підвезти їжу жителям Бучі

Війська РФ розстріляли трьох волонтерів, які намагалися підвезти місцевим. Про це повідомляють у місцевій спільноті у фейсбуці. Також це Суспільному підтвердила волонтерка, яка збирала допомогу разом із ними. Це сталось 4 березня.

Зеленський: Окупація — тимчасова та штучна. Українці не відступають і не здаються

Зеленський записав нове відеозвернення, на якому відзначив героїзм українців та закликав їх протестувати в тимчасово окупованих містах: "Коли не маєш зброї, а тобі відповідають пострілами — ти не біжиш. Коли не маєш броні, а на тебе їде БТР — ти не відходиш. Окупація — тимчасова та штучна. Українці не відступають і не здаються".

У Харкові внаслідок авіаударів пошкоджено близько 10 багатоповерхівок

Близько десяти багатоповерхівок були пошкоджені 5 березня внаслідок авіаударів по Північній Салтівці у Харкові, передає Суспільне Харків. Обстріли міста не припиняються.

Anonymous: поклали сайт ФСБ Росії

Група Anonymous, що веде "кібервійну" проти Росії, заявила про припинення роботи сайту ФСБ РФ.

У Білгород-Дністровському на Одещині та Чернігові повітряна тривога — усім в укриття.

Зеленський поговорив з прем'єром Болгарії

Президент Зеленський поговорив із прем'єром Болгарії Кірілом Петковим.

А прем'єр Болгарії написав, що підтримує Україну.

Ще раз подивіться на херсонців — тисячі людей вийшли на мирну акцію проти російських "визволителів" та "допомоги" від РФ. Вони скандували проукраїнські гасла попри те, що російські військові відкрили попереджувальний вогонь.

Згодом війська РФ покинули центр міста.

У Чернігові повітряна тривога — усім в укриття.

У Київ завезли Starlink

Пристрої глобальної супутникової системи Starlink уже в Києві, повідомив міський голова столиці Віталій Кличко. "Два надало Мінцифри, про 10 ми з Володимиром домовилися з міжнародними партнерами та друзями", — додав він.

Працюватиме Statlink для допомоги в забезпеченні роботи критичної інфраструктури міста.

Монастирський: Інколи прослуховуємо розмови окупантів, вони виснажені

Глава МВС Денис Монастирський розповів, що Нацполіція інколи прослуховує розмови російських військових території України.

"Нацполіція інколи прослуховує розмови окупантів, які беруть українські картки і знаходяться на сході нашої держави, то там постійно проходить інформація про те, що вони розбиті емоційно, вони виснажені, вони не знають, що з кожного вікна відбувається стрілянина, вони сплять по 2-3 години на добу, бо їм не дають спати українські диверсанти, люди, які просто виходять з мисливськими гвинтівками виходять і стріляють їх вночі", — розповів він.

"Вони перелякані, вони переживають за свої кошти, які зароблять в Росії і не зможуть отримати. Тому з кожним днем нашого протистояння по всій країні наш дух зростає, дух російських солдатів абсолютно руйнується і плавиться", — додав Монастирський.

Водночас він наголосив, що ситуація в Україні стабільно важка, але контрольована.

Кулеба зустрівся з Блінкеном на українсько-польському кордоні

Глава МЗС України Дмитро Кулеба зустрівся із Держсекретарем США Ентоні Блінкеном на кордоні України та Польщі.

"Я тільки повернувся з польсько-українського кордону, де мав зустріч з держсекретарем США Блінкеном. Ми провели перемовини прям на кордоні у нейтральній зоні, потім ми пройшли пару кроків через український кордон на знак підтримки України. Ми мали продуктивні перемовини, щодо ефективності санкцій проти Росії та заходів, що вже прийняті. Але головне, ми обговорили наші подальші кроки, а саме щодо оснащення України необхідною зброєю та застосуванні додаткових санкцій проти Росії. США у свою чергу будуть координувати свої кроки з європейськими партнерами", — розповів Кулеба.

Він додав, що Збройні сили Україні досягли декількох значних успіхів за останні 24 години, відштовхнувши російських загарбників на низці напрямків. "Увесь світ приголомшений силою, відвагою та непохитністю української армії.Міф про могутню та нездоланну російську армію вже розбитий", — додав Кулеба.

Генштаб ЗСУ опублікував відео із закликом підтримати закрите небо надо Україною для російської авіації.

PUMA закриває бізнес у Росії

Виробник спортивних товарів та одягу PUMA оголосив про припинення поставок до Росії, закриття магазинів та припинення співпраці з російською баскетбольною асоціацією. Про це йдеться у повідомленні компанії.

Раніше про припинення онлайн-продажів оголосила Nike, а Adidas припинила співпрацю з Російським футбольним союзом.

Десятки міжнародних брендів припиняють співпрацю із РФ. Ось тут ми зібрали перелік тих компаній, які відмовилися вести з нею бізнес.

У Франкіську затримали організаторів псевдореспублік

В Івано-Франківську затримали організаторів "народних республік" у західній Україні. За інформацією, до "Федеративної республіки України" мали увійти: Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська, Тернопільська та Чернівецька області, повідомили в СБУ.

За 10 днів війни в тероборону прийшли 100 тисяч людей

Протягом десяти днів в Україні до тероборони прийшли близько 100 тисяч осіб, повідомила в ефірі Суспільного Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України.

"Тероборона дуже успішно сьогодні боронить Україну. По-перше, це підрозділи Збройних Сил, по-друге, є багато прикладів героїчних вчинків з боку учасників тероборони. У нас відомий бій під Крутами 2 березня, де представники тероборони разом з іншими підрозділами Збройних Сил фактично перемогли окупантів, російську армію в цьому населеному пункті. Як місцеві жителі розказують, близько 200 трупів російських солдат потім вони там назбирали", — сказала Маляр.

Також вона нагадала, що на Миколаївщині у Баштанці члени територіальної оборони захопили цілу колону військової техніки російських окупаційних військ. Тероборона сьогодні дуже потужно боронить Україну, наголосила Маляр.

"Записатись дуже просто — у нас працює сайт sprotyv.in.ua. Там є всі контакти, у нас працює гаряча лінія, вас повністю проконсультують, що саме потрібно робити і куди звертатись", — пояснила Маляр.

Арестович закликав не бити полонених росіян

Радник глави ОП Олексій Арестович закликав поводитись гуманно з військовополоненими. "Ми європейська армія", — наголосив він.

"Сьогодні збили багато російський літаків і льотчиків, традиційна ненависть до них зрозуміла, адже вони бомблять мирне населення, від них гинуть мирні люди, діти, і так далі. Але ми європейська армія європейської держави, категорично забороняється варварське відношення з полоненими, ці знущання, допити заліхвацькі такі та інше. Чому? По перше це нас розлюднює, по друге наші західні партнери, міжнародне товариство вкрай негативно реагують на такі факти. Тільки Женевська конвенція!", — наголосив він.

У Сумах загроза авіаудару — усім в укриття.

До центральної міської лікарні населеного пункту Брянка з передових позиції доставили понад 650 поранених представників російсько-окупаційних військ. Про це повідомили в Міноборони.

"На Луганщині, вздовж всієї лінії бойового зіткнення, російські окупанти, під прикриттям танків, розпочали атаки піхоти. Українські захисники стійко та мужньо утримують визначені позиції та знищують живу силу й техніку противника. Ворог, не зважаючи на значні втрати, сотнями кидає в бій прихильників «русского миру». Весь передній край усіяний трупами та підбитою технікою загарбників. Зокрема, сьогодні, до центральної міської лікарні населеного пункту Брянка з передових позиції доставлено понад 650 поранених представників російсько-окупаційних військ. Більша частина – з попаснянського напрямку", — зазначили в МО.

У Міноборони повідомили, що після надання медичної допомоги цих поранених у супроводі озброєного конвою з числа регулярних військ збройних сил РФ переміщують на лінію зіткнення для введення подальших бойових дій у якості «гарматного м’яса».

"Таке реальне обличчя «русского миру» — горе, страх та смерть, що несуть з собою «освободители» з росії", — додали в МО.

Міськголова Енергодара: інформація про те, що війська РФ повністю полишили Енергодар, не відповідає дійсності

"На жаль інформація про те, що російські війська повністю полишили Енергодар, не відповідає дійсності. Зараз вони контролюють периметр міста та знаходяться на АЕС", — повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

"Міська влада в існуючих обставинах організовує правопорядок, життєзабезпечення та господарчу діяльність всіх служб Енергодара", — додав він.

На Миколаївщині є загиблі серед місцевих — Кім

Віталій Кім, голова Миколаївської ОДА повідомив в ефірі Суспільного, що українські військові відбили атаку зі сторони, в напрямку Херсона. Водночас є втрати серед цивільного населення, за його словами, близько 5 людей.

"Ми рахуємо втрати ворога, буде відомо десь близько 22-ї. Те що ми бачили, це 4 гелікоптери, 1 літак Су, багато техніки, 3 колони важкої техніки. Багато техніки та боєкомплекту ми забрали, бо ворог відступив, побросав, тепер ми більш менш маємо зброю в територіальній обороні важку, що дуже нас тішить. Тепер люди посміхаються, в них є чим важким стріляти по ворогу. Хоча передати подяку ворожим навідникам за те що 3 залпи Смерча вони пустили, всі три мимо, дякую велике, стріляйте так і далі", — розповів Кім.

Жителі Луганщини просять НАТО закрити небо над Україною — заява

Мирні мешканці Марківки, Сватового, Старобільська, Білокуракиного та Новопскова вийшли на акції проти "російських асвабодітєлєй". Луганська обласна військова адміністрація та низка місцевих органів влади звернулись із закликом до глав держав та урядів, парламентів та народів держав-членів НАТО підтримати прохання Президента України Володимира Зеленського про закриття неба над Україною. Таке рішення підтримали й депутати місцевих рад Луганщини.

У Чернігові повітряна тривога — усім в укриття.

У Білорусі масово виїжджають чоловіки, заявили в МВС України: "Згідно з нашими даними з Білорусі почався масовий відтік або втеча, чоловіків за межі Республіки. Чоловіки бояться, що їх скоро можуть призвати в армію і тому вони починають тікати. Саме тому, що вони бояться, саме тому що їхня армія достатньо деморалізована білоруський диктатор також боїться і розуміє, що не потрібно йому вводити війська до держави України", — повідомив радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко.

Радіаційний фон у Запорізькій області у межах норми

Радіаційний фон у Запорізькій області знаходиться у межах нормальних показників. Всі системи контролю Запорізької АЕС в зоні спостереження працюють у штатному режимі. Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України.

Водночас, наявність на території Запорізької АЕС та у місті Енергодар озброєних ворожих військових негативно впливає на моральний стан і можливість міжзмінного відпочинку персоналу станції та суттєво збільшує імовірність виникнення помилки під час роботи, що може призвести до важких радіаційних наслідків, додали в ДІЯР.

Третій раунд переговорів Україна — РФ відбудеться в понеділок — Арахамія

Член української делегації на переговорах з РФ, голова фракції "Слуга народу" Давід Арахамія повідомив, що наступний раунд відбудеться 7 березня.

Київщина: Найважчими залишаються Ірпінь, Макарів, Буча та Бородянка

Станом на 5 березня складною залишається ситуація на Бучанщині. Були спроби прорватись до Стоянки. Тривають бої. Найважчими залишаються Ірпінь, Макарів, Буча та Бородянка, повідомили в Нацполіції.

Російські війська вийшли з Енергодару

Російські війська вийшли з Енергодару в Запорізькій області: у місті відновили контроль усіх органів влади, керівник місцевої влади на місці. Про ситуацію на Запорізькій АЕС наразі не повідомляють — голова Запорізької ОДА Старух.

Київ, Черкаська, Кіровоградська області — повітряна тривога!

Голова КОДА Кулеба: в місті Бородянка захопили психоневрологічний диспансер з пацієнтами

Голова Київської ВЦА Олексій Кулеба розповів, що у Бородянці окупанти захопили психоневрологічний диспансер з пацієнтами та персоналом. Усього в заручниках опинилися близько 700 осіб.

"Ми на сьогодні не розуміємо, яким чином нам евакуювати цих людей, яким чином їм допомогти. Ми знаємо про те. Що у них є їжа, у них закінчуються запаси води і, на жаль, у них закінчуються медикаменти. Ці люди з певними особливостями, тому їм потрібна допомога постійно, вони мають знаходитися під медичним доглядом. Багато з них – люди, які не підіймаються багато років, ситуація дуже складна. Ми намагаємося дістати більше інформації, щоб розуміти, Яким чином нам цих людей дістати", — заявив Кулеба.

Він також зазначив, що з Бородянки, Ворзеля, Бучі, а також з інших сіл на "варшавському" напрямку людей неможливо евакуювати через обстріли.

Російські війська обстріляли журналістів Sky News під Бучею

У місті Буча на Київщині російські війська обстріляли співробітників британського телеканалу Sky News, у результаті кореспондент видання дістав поранення, оператора врятував бронежилет. Як повідомляє Sky News, групу з п’яти медійників вже доправили у Велику Британію.

"Під Києвом був скоєний напад на головного кореспондента Стюарта Рамзі та його команду. Оператор Річі Моклер дістав два постріли у бронежилет, Стюарт був поранений", — йдеться у повідомленні.

Книжкові ярмарки відмовляються співпрацювати з Росією

Російська збройна агресія проти України обернулась наслідками і в культурній сфері. Усе більше організацій призупиняють або й зовсім припиняють співпрацю з РФ, бо саме завдяки культурному продукту держава-агресор продовжує поширювати фейкову інформацію та пропаганду.

Не тільки українські, а й світові культурні інституції відмовляються співпрацювати, забороняючи поширюватися світом російському контентові. Суспільне Культура розповідає про книжкові ярмарки, які долучилися до санкцій російському продукту.

Празький книжковий ярмарок і літературний фестиваль "Світ книги" припиняє співпрацю з видавцями РФ. Лондонський книжковий ярмарок теж відмовився від російського павільйону. Франкфуртський книжковий ярмарок заявив про призупинення співпраці з РФ. До цих організацій долучився і Болонський дитячий книжковий ярмарок.

У Львові загортають скульптури, щоб захистити їх від можливих бомбардувань

Пам’ятки культурної спадщини й об’єкти ансамблю Світової спадщини ЮНЕСКО убезпечують від можливих руйнувань, повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Скульптури обгортають, вітражі закривають захисними екранами, а деякі пам'ятки мистецтва демонтують спільно з місцевими реставраторами. Наприклад, до сховища переміщають частину унікальної сакральної пам’ятки – дерев’яного вівтаря "Голгофа":

"Зараз триває демонтаж частин вівтаря "Голгофи". Цей вівтар з 14 століття пережив війни, пережив епоху боротьби Радянського Союзу з релігією. Недавно його реставрувала спільна група українських і польських реставраторів. До слова, одну з фігур вівтаря було знайдено у музеї. Очевидно, вона була захована під час другої світової війни так, як ми зараз це робимо.

Вторгнення РФ в Україну. Десятий день. Онлайн
У Львові убезпечують скульптури. Фото: Львівський портал

Рівнерада звернулась до США і НАТО з вимогою закрити небо над Україною

Рівненська міська рада 5 березня прийняла звернення до керівництва США, НАТО та інших країн щодо необхідності закриття неба над Україною через напад Росії та бомбардування цивільної інфраструктури. Раніше таке рішення прийняли у Києві та ряді інших міст.

Скликав термінову позачергову сесію мер Рівного Олександр Третяк. Депутати одноголосно схвалили звернення до президентів США, Франції, Німеччини, прем’єр-міністра Великобританії, генсека НАТО, до урядів та парламентів країн – членів НАТО, послів та дипломатичного корпусу усіх держав північноатлантичного альянсу про закриття неба над Україною.

У Чернівцях курсуватиме безкоштовний автобус до кордону

Із Залізничного вокзалу до КПП "Порубне" курсуватиме автобус, який безкоштовно возитиме людей до румунського кордону. Автобусний рейс курсуватиме від залізничного вокзалу з 09:00 до 19:00 і відправлятиметься по мірі заповнення.

Війська протиповітряної оборони збили два російських винищувачі

Приблизно о 15:00 війська протиповітряної оборони збили два російські винищувачі. Про це повідомив начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко. Наразі пілотів захопили та везуть на допит: "Багато одеситів чули сьогодні вибух, це і був один із винищувачів, який впав у море неподалік Одеси, інший впав на півночі області. Мінус два літаки, це десятки збережених життів. Разом переможемо!"

Кіпр заборонив пришвартуватися п'яти російським військовим кораблям

Кіпр цього тижня заборонив пришвартуватися п'яти російським військовим кораблям попри угоду з РФ про надання доступу її кораблям до портів острівної держави. Про це повідомляє Philenews.

Кораблі планували пришвартуватися в Лімассолі, це були фрегати та допоміжні катери, які мали б причалити для дозаправки. МЗС Кіпру повідомило Росію вербальною нотою, що через події в Україні дію угоди про надання об'єктів та швартовного дозволу припинено.

Це змусило російські кораблі шукати інший порт для дозаправки.

ЕСПЛ вдруге заборонив РФ обстрілювати цивільні об'єкти в Україні

Європейський суд з прав людини вдруге заборонив Російській Федерації вести обстріли цивільної інфраструктури в Україні.

Останні новини про війну Росії проти України — у спецефірі Суспільне Новини

В Ірпені російські військові підірвали залізничні колії та пустий евакуаційний потяг, який їхав забирати людей з міста — жителів евакуюють автобусами. Евакуацію з Маріуполя перенесли через те, що Росія не дотримується режиму тиші. Російські війська нанесли авіаудар по Білій Церкві: майже 20 житлових будинків пошкоджені, є травмовані, повідомили в поліції Київщини. Військові РФ відкрили попереджувальний вогонь по людях на мітингу в Херсоні, але це не зупинило протестувальників.

Коли колона з людьми була готова заїжджати — почалися обстріли — голова ДВЦА про евакуацію

Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко розповів Суспільному, що "коридор", який був погоджений, піддався обстрілам з боку військових РФ.

"По лінії проходження коридору точилися бої в одному з населених пунктів. Тому рух здійснити було небезпечно і фактично неможливо. При цьому, РФ вважала, що затягуючи процес погодження, після того, як було надано режим тиші по Маріуполю в першу чергу і потім по Волновасі, після погодження режиму затишшя, вони це ототожнювали з поняттям початку руху. Я пояснив, що вони апріорі не можуть бути в даній ситуації тотожними ці поняття, оскільки посадка людей в автобуси і початок руху це доволі значний проміжок часу між режимом тиші початком руху колони. Тому що режим тиші надається по тих містах – Маріуполь-Волноваха, які знаходяться під постійними ворожими обстрілами", — розповів Кириленко.

Він також додав, що як тільки колона почала рухатися, недалеко від Волновахи знаходилася і готова була заїжджати в місто, почалися систематичні обстріли із важкого озброєння: "Тому було вирішено відправити на безпечну відстань по Волновасі техніку , автобуси. Невеликою групою автобусів нам сьогодні по Волновасі вдалося евакуювати приблизно 400 осіб".

Освітня платформа Coursera зупиняє діяльність у Росії

Найближчим часом увесь контент, створений громадянами РФ, буде видалено, а платформа призупиняє діяльність на території країни.

У блозі компанії заявили: "Ми спустошені й обурені вторгненням Росії до України. Ми підтримуємо Україну і наша найголовніша турбота – безпека людей у цьому регіоні. Coursera вірить, що навчання це ресурс людського прогресу… Але ми не будемо шукати вигоди від ведення бізнесу в регіоні в умовах гуманітарної кризи. Як результат – ми призупиняємо діяльність бізнесу в Росії".

Водночас компанія заявила про розширення підтримки України. Вона співпрацює з Міністерством освіти й науки, щоб безплатно запропонувати Coursera for Campus усім вищим навчальним закладам. Університети та коледжі зможуть зареєструватися, щоб надати усім своїм студентам доступ до більш ніж 5200 курсів та 2200 проєктів від провідних партнерів платформи. Окрема програма Coursera for Refugees безплатно доступна для некомерційних організацій у всьому світі, включно з тими, що активно працюють над підтримкою українських біженців.

Vodafone відновив мобільний зв’язок у населених пунктах Херсонщини

Телекомунікаційна компанія Vodafone 5 березня відновила мобільний зв’язок у населених пунктах Херсонщини. Kyivstar досі частково не працює через пошкодження мереж. Про це у Vodafone та Kyivstar повідомили "Радіо Свобода".

6 березня Ердоган поговорить з Путіним про прямі перемовини з Зеленським

6 березня відбудеться телефонна розмова президентів Туреччини та Росії Реджепа Тайїпа Ердогана та Володимира Путіна, в ході якої, зокрема, йтиметься про припинення війни та можливе проведення переговорів президентів України та РФ. Про це речник президента Ердогана Ібрагім Калин сказав TRT Haber.

Телеканали ARD та ZDF припинили мовлення студій в Росії

Німецькі телеканали ARD та ZDF призупинили мовлення зі студій у Росії. Телеканали пояснили, що "зупиняють репортажі зі студій у Москві", але при цьому продовжать інформувати глядачів про події у РФ.

Сайт "Енергоатому" зазнав кібератаки

Вебсайт ДП "НАЕК "Енергоатом" зламали хакери, повідомляє пресслужба підприємства.

Зазначається, що зловмисникам вдалося досягти своєї цілі й зараз вони намагаються розмістити на сайті неправдиву інформацію.

"Щоб уникнути цього, ми були вимушені повністю закрити доступ до сайту. А всі новини компанії наразі будуть розміщуватися на нашому телеграм-каналі за посиланням", — заявили у "Енергоатомі".

Путін: спроби закрити небо над Україною розглядатимуться, як участь у військових діях

Президент РФ заявив, що будь-які спроби інших країн закрити небо над Україною, розглядатимуться РФ, як "участь у військових діях": "Україна від початку повномасштабного вторгнення РФ до нашої країни закликає США та НАТО закрити небо над нашою країною. Це завадить російській армії завдавати ракетних ударів по українських містах та проводити висадку десанту".

Путін заявив, що РФ не потрібна допомога добровольців у війні з Україною

Операція просто йде за графіком, згідно з тим, що запланував Генеральний штаб, заявив Володимир Путін на зустрічі з жінками льотного складу російських авіакомпаній у навчальному центрі ПАТ "Аерофлот" напередодні свята 8 Березня.

"Що стосується добровольців і тих хто приходить у військкомати, ми вдячні їм за цей патріотичний порив, бажання підтримувати країну, підтримати збройні сили, але ... (довго замислюється, дивиться вниз на стіл)... їх допомога поки не потрібна і не буде потрібна", — зазначив Путін.

З Ірпеня вдалося евакуювати близько 2000 осіб

5 березня, попри зрив домовленостей щодо дотримання режиму тиші з боку РФ, з Ірпеня Київської області вдалося евакуювати автобусами близько 2000 осіб. Про це Суспільному повідомили військові на місці події.

Вторгнення РФ в Україну. Десятий день. Онлайн
Евакуація з Ірпеня, 5 березня. Фото: Суспільне

Вторгнення РФ в Україну. Десятий день. Онлайн
Фото: Суспільне

Вторгнення РФ в Україну. Десятий день. Онлайн
Фото: Суспільне

Зранку 5 березня Голова міста Олександр Маркушин повідомив Суспільному, що російські війська підірвали евакуаційний потяг, який їхав забирати людей.

"Він зійшов з колій, 2 колії зірвали. Але він їхав пустий, він тільки їхав людей забирати. Машиніст, працівники потягу, всі живі, все нормально. Я прийняв екстрене рішення, щоб люди йшли на Романівку і зараз ми організовуємо автобуси, щоб вивозили в Київ. Усіх 1,5 тисячі людей ми сьогодні вивеземо, евакуація продовжується", — розповів Маркушин.

Путін заявив, що не планує запроваджувати в РФ воєнний стан

Президент РФ Володимир Путін заявив, що не планує впроваджувати воєнний стан у своїй країні. Про це він повідомив на зустрічі з жінками льотного складу російських авіакомпаній у навчальному центрі ПАТ "Аерофлот".

"Воєнний стан за законом запроваджується у разі зовнішньої агресії, у тому числі у конкретних районах бойових дій, але у нас такої ситуації немає, і я сподіваюся, не буде. Друге, що стосується особливого становища. Воно вводиться також, у разі якихось великомасштабних внутрішніх загроз. Ми не плануємо жодного особливого становища на території Росії федерації. Немає такої потреби на сьогодні", — сказав очільник Кремля.

Харків — повітряна тривога!

Обстріли Харкова тривають, ракета влучила у спорткомплекс університету Каразіна

Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"5 березня ворог влучив у спорткомплекс університету Каразіна, на Салтівці влучили у житлові будинки, ворог намагається своєю технікою атакувати, але ці спроби його марні, наші збройні сили ці атаки відбили і подекуди відсувають від лінії, яку займали раніше ворог, це якщо брати Харківську область це направлення в бік Сум і також по Дергачах, у нас і зараз є інформація що ворог відійшов з завдяки нашим ЗСУ. Тобто ми розуміємо, що у ворога наступальних сил залишилася не велика кількість і при першому ж зіткненні з нашими ЗСУ вони фактично кидають свої техніку, і умовно кажучи, тікають", — розповів голова ХОДА.

Він також додав, що біля Ізюма стоять російські війська, зв’язку з місцевою владою немає.

Міська влада Енергодару повернулася працювати до виконкому

Про це повідомив мер Енергодару Дмитро Орлов.

"Міська влада знову повернулася до будівлі виконкому. Сподіваємося, так буде й надалі і ми зможемо нормально працювати. На чисельні питання щодо можливості евакуації жінок і дітей. Зараз безпечного зеленого коридору немає! Уряд з міжнародними організаціями опрацьовують його створення. Енергодар знаходиться в пріоритеті. Ми обов’язково повідомимо, коли зможемо евакуювати людей", — заявив Орлов.

Зранку 5 березня заступник мера Енергодару повідомив, що вони не змогли потрапити на свої робочі місця і змушені були працювати з піцерії.

Орлов також закликав містян не використовувати особистий автотранспорт і нагадав, що комендантська година у місті — з 18.00 до 05.30. Крім того, мер повідомив, що у місті починають відновлювати опалення: "Теплоносій вже подано на місто. Звертаємося до голів ОСББ, допоможіть налагодити системи у своїх будинках, можуть бути повітряні "пробки" та пориви, аже ми фактично заново запустили всю систему опалення".

Близько 400 жителів Волновахи та навколишніх селищ вдалося евакуювати

Близько 400 жителів Волновахи та навколишніх селищ вдалося евакуювати 5 березня. Про це повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

"Це ті люди, хто самотужки зміг напередодні дістатися до населеного пункту, неподалік якого зупинилася колона евакуаційного транспорту. Хоч на сьогодні ми мали намір і необхідний транспорт для евакуації значно більшої кількості людей, рух колони змушені були припинити, оскільки росіяни знову почали нещадний обстріл Волновахи - просуватися туди було вкрай небезпечно. Зараз евакуйованих людей доправляють у безпечне місце", — заявив Кириленко.

На Миколаївщині ЗСУ збили 4 гвинтокрили противника

На Миколаївщині, морські піхотинці разом з побратимами з Оперативне командування "Південь"/Operational Command “South” збили чотири гвинтокрили противника. Один з морпіхів збив одразу три одиниці, повідомляє Генштаб.

Дует Balaklava Blues оприлюднив кліп із закликом захистити небо України

Українсько-канадський дует Balaklava Blues оприлюднив кліп “Shelter Our Sky” із закликом захистити небо України.

3 березня учасниця дуету Balaklava Blues Марічка Марчик повідомила на своїй сторінці Facebook, що її рідні загинули під час ракетного обстрілу російськими агресорами селища Бородянка Київської області.

Волонтери повідомляють, що в селах на Київщині людям пропонують фейкову евакуацію

У селах Колонщина і Бузова на Київщині пропонується евакуація, повідомляють волонтери. Вони нагадують, що офіційно зараз евакуація НЕ проводиться. Будьте обережні!

Російські військові намагаються покращити свої позиції — Арестович

Про це на брифінгу сказав радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

Українські військові контролюють ситуацію й покращують власні позиції. Наносять окремі контрудари для ураження противника.

"Вранці в районі Херсона наші військові завдали потужного удару по російській армії. Зараз втрати з'ясовуються. Загалом орієнтовні втрати російських військових сьогодні складають понад 10 тисяч людей, 269 танків, 105 артилерійських систем, 150 реактивних систем залпового вогню, понад 400 одиниць автомобільної техніки тощо", — повідомив Арестович.

За словами радника, російськими військовими була зірвана спроба створення коридорів в районі Волновахи. Відтак наразі зірвана евакуація, жителям потрібно чекати в безпечних місцях.

Запоріжжя готується до облоги, евакуювати людей автобусами не вдалося — голова Запорізької ОДА

"У нас зранку були відпрацьовані чітко всі механізми через Запорізьку область, створені логістичні пункти, у Маріуполі була сформована колона із 27 автобусів. Залізничне сполучення здійснити неможливо тому що підірвано на території запорізької області, потяг не доїде. Лише трасою Маріуполь-Запоріжжя, але на жаль люди виїхати не змогли, прорвалась невелика група автомобілів, ми сформували колону в 90 автобусів, щоб вони проїхали. Але і в межах запорізької області ведуться бої, Запоріжжя готується до облоги", — розповів голова запорізької цивільно-військової адміністрації Олександр Старох.

Адміністрація Байдена запросила у Конгресу 2,75 мільярда доларів на допомогу біженцям

Адміністрація президента США Джо Байдена запросила у Конгресу 2,75 мільярда доларів фінансової допомоги для українських біженців у Польщі та інших країнах. Про це повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен. Ця допомога направлена, як на допомогу спілкам в україні, так і для організацій з допомоги біженцям у тому числі у Польщі.

У Херсоні компанія "Данон" безоплатно роздасть свою продукцію

5 березня на території Херсона компанія “Данон” безплатно роздасть власну молочну продукцію. Почнуть роздавати молочну продукцію у Шуменському мікрорайоні, далі - запланували на ХБК, Острів, Таврійський та Житлоселище.

Адреси, за якими можна буде отримати продукти тут.

Польща збільшить військові витрати до 3% ВВП через агресію РФ

"Атака на Україну змінила Європу та трансформувала її сприйняття безпеки. Польща вирішала негайно збільшити військові витрати бюджету до 3% від загального ВВП з початку наступного року", — заявив міністр закордонних справ країни Збігнєв Рау.

Він додав, що Польща вже прийняла приблизно 700 000 біженців: "Ми продовжимо робити це для всіх, хто потребує цього незалежно від раси, статі, соціального положення або віросповідання.

Болючі точки в області Ірпінь, Буча, Гостомель, Ворзель — голова КОДА

"Болючі точки у нас Ірпінь, Буча, Гостомель, Ворзель. Сьогодні зранку на цьому направлені мала бути евакуація людей які мали дістатися Києва, але на жаль були підірвані колії, людей довелося виводити пішки. Ця операція зараз триває, задіяні і поліція і ДСНС. Це все зараз ще продовжується, людей відвозять або на вокзал або до точок призначення які люди самі визначають, також ми задіяли волонтерів. Евакуацію в Бучі та Гостомелі без режиму припинення вогню це неможливо зробити, відбуваються зіткнення, вони не такі жорстокі як були ще вчора в вечері і продовжувались протягом останніх двох днів", — повідомив голова Київської цивільно військової адміністрації Олексій Кулеба.

Він також повідомив, що у Бородянці захопили психоневрологічний диспансер, там знаходиться більше ніж 100 людей.

"Цю інформацію ми отримали буквально годину тому, ми зараз її перевіряємо. Інформація така що ці люди зараз в загарбниках перед кадировцями які зайшли в місто, в мене є інформація що замінований цей об’єкт. Здебільшого там люди які не можуть самостійно пересуватися, з певними фізичними особливостями", — додав Кулеба.

У Чернігові ЗСУ збили ворожий літак, він упав на приватний сектор

"5 березня близько 12:40 над м. Чернігів було збито ворожий літак, внаслідок чого сталося його падіння на околицю приватного сектору. Інформація по постраждалих уточнюється. Врятовано 2 особи", — повідомляє ДСНС.

Підрозділи ДСНС гасять чотири приватні будинки та дві господарські будівлі.

"Внаслідок падіння літака на території приватного сектору виявлено 3 авіаційні бомби ФАБ-500. Проводяться заходи щодо евакуації населення з мікрорайону. Від ДСНС залучено 23 особи та 4 од. техніки, у тому числі піротехнічний розрахунок. Інформація уточнюється", — йдеться у повідомленні.

У РФ закриваються Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka

Мережі магазинів одягу Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka закриваються у Росії. Про це йдеться у повідомленні іспанської компанії Inditex, якій належать мережі популярних магазинів одягу.

Inditex зупиняє роботу 502 магазинів у Росії. Раніше про припинення роботи оголосили закордонні ритейлери Marks & Spencer, Mango, H&M.

Дмитро Кулеба назвав перелік санкцій на які очікує Україна

"Вчора я брав участь у засідання ради міністрів Європейського союзу і чітко озвучив перелік санкцій на які ми очікуємо. Ті санкції стосуються російської нафти, можливості продавати золото, закриття всіх європейських портів для російських суден, і відключення "Сбербанку" від SWIFT", — наголосив Кулеба.

S&P знизив кредитний рейтинг Білорусі

Рейтингове агентство Standard & Poor's) знизило довгостроковий кредитний рейтинг Білорусі з пункту B до CCC. Відповідні дані оприлюднені на сайті агентства.

Такі зміни рейтингу пов'язані з тим що, Білорусь має труднощі з виплатами за борговими зобов'язаннями.

"Міжнародні санкції, запроваджені проти Білорусі через її участь у російському військовому вторгненні на Україну, є досить жорсткими, і ми очікуємо, що вони й надалі посилюватимуться", — зазначили в S&P.

Евакуація населення з Маріуполя переноситься, російські війська порушили режим тиші

"У зв'язку з тим, що російська сторона не дотримується режиму тиші і продовжила обстріл як самого Маріуполя, так і його околиць, з метою безпеки евакуація населення перенесеться", — повідомляє Маріупольська міська рада.

Додаткову інформацію про евакуацію обіцяють розмістити найближчим часом.

"Об 11:45 російська федерація почала обстріл міста Волновахи з важкого озброєння, — розповіла Суспільному віцепрем'єрка Ірина Верещук. — Як ви знаєте, з 9 ранку 5 березня у нас була попередня домовленість про те, що ми створимо два гуманітарні коридори, Волноваха та Маріуполь, я констатую той факт, що Росія порушила домовленості навіть за посередництва Червоного хреста не дотрималась взятих на себе зобов'язань і обстрілює місто Волноваху".

За її словами, також у напрямку Маріуполь-Запоріжжя ведуться бої в районі населеного пункту пологи оріхове, які унеможливлюють рух колони з Маріуполя у Запоріжжя.

ДПСУ зафіксувала 29 випадків спроб дати хабаря чоловіками за перетин кордону

Прикордонники фіксують випадки, коли чоловіків "завертають", натомість вони спробують надавати хабарі. Як повідомив Суспільному пресофіцер західного управління Держприкордонслужби Роман Павленко, зафіксовано 29 випадків, коли чоловіки незаконно хотіли перетнути кордон.

За його словами, наразі ситуація у пунктах пропуску поліпшилася, немає такої великої кількості автівок та пішоходів.

"Разом із колегами з сусідніх країн ми зробили все можливе, аби пришвидшити цей процес. Максимально спростили процедури пропуску. Ми на всіх пунктах пропуску прийняли рішення на пропуску пішоходів там, де це було не обумовлено до того нашими документами", — повідомив Павленко.

На сьогодні ситуація на КПП з Польщею: 250 транспортних засобів — на Грушеві, 150 — на Раві, 700 — на Краківці, 1000 — на Шегинях.

"На Краківці у нас є 1300 пішоходів в черзі, 300 пішоходів на Раві-Руській. 4 березня кордон перетнули понад 118 тисяч осіб і більше ніж 13,5 тисяч транспортних засобів, майже всі на кордоні з Польщею, а кордон з Угорщиною майже пустий", — повідомив Павленко.

В Одеській області діють дев'ять пунктів пропуску через державний кордон

Станом на 5 березня в Одеській області працюють дев'ять пунктів пропуску через державний кордон. Усі пункти пропуску відкриті. Перетнути кордон можна:

  • пункт пропуску "Паланка",
  • пункт пропуску "Старокозаче",
  • пункт пропуску "Серпневе",
  • пункт пропуску "Малоярославець",
  • пункт пропуску "Табаки",
  • пункт пропуску "Виноградівка",
  • пункт пропуску "Рені",
  • пункт пропуску "Нові Трояни",
  • пункт пропуску річковий "Орлівка".

В Одеській ОДА закликали людей користуватися усіма цими пунктами, аби розвантажити пропускну систему на окремих ділянках.

У Білій церкві внаслідок авіаудару пошкоджено 20 будинків

Ворог завдав авіаудару по Білій Церкві. Як повідомляє Нацполіція, пошкоджено майже 20 житлових будинків.

Як повідомила Суспільному речниця управління ДСНС у Київській області Вікторія Рубан, снаряд потрапив у житлові будинки: "Наразі проводяться роботи. За попередніми даними, травму отримала одна дівчина".

У Херсоні проходить мітинг на підтримку України

О 10 ранку на площі Свободі у Херсоні розпочався мирний мітинг, прийшло більше ніж п'ять тисяч херсонців, люди ще прибувають. Містяни вигукували "Разом – ми сила. Херсон – це Україна!", "Домой, пока живой".

Вторгнення РФ в Україну. Десятий день. Онлайн
Мітинг у Херсоні, 5 березня. Фото: Суспільне Херсон

Вторгнення РФ в Україну. Десятий день. Онлайн
Фото: Суспільне Херсон

Вторгнення РФ в Україну. Десятий день. Онлайн
Фото: Суспільне

У Ризі сотні людей вийшли на акцію "Разом із Україною! Разом проти Путіна"

5 березня, у Ризі проходить акція "Разом з Україною! Разом проти Путіна", організована суспільством "Латвійський громадянський альянс".

Сотні людей зібралися біля пам'ятника Свободи, потім вони вирушили до посольства України. На мітингу зібралося, зокрема, безліч російськомовних громадян.

У трансляції "Громадянського альянсу" виступила дівчина, яка тримає плакат "Росія, прокинься", і наголосила, що російський народ не підтримує дії Путіна і має виступити проти нього. Люди латиською, російською та українською кричать "Свободу Україні", "Слава Україні".

До Маріуполя направили гуманітарну допомогу

Про це повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

"В Маріуполь направлено гуманітарну допомогу, продукти харчування, зокрема дитячого, теплі речі, ковдри, ліки, засоби гігієни. Гуманітарна допомога доставлятиметься по маршруту евакуації з Маріуполя", — написав він.

Є рішення про допомогу та про десятки мільярдів доларів на відбудову України після війни — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що досягнуто рішення про невідкладну допомогу та про десятки мільярдів доларів на відбудову України після війни. Про це президент повідомив у відеозверненні.

"Я впевнений, що вже скоро ми зможемо сказати нашим людям: повертайтеся! Повертайтеся з Польщі, з Румунії, Словаччини та всіх інших дружніх країн. Повертайтеся, бо загрози більше немає. Ми вже думаємо про майбутнє. Для всіх українців. Після війни. Про те, як оживити наші міста. Як відновити економіку. Я говорив з головою Світового банку Девідом Малпассом, виконавчим директором МВФ Крісталіною Георгієвою. Маємо згоду між найбільшими фінансовими інституціями заради підтримки України. Вже є рішення про невідкладну допомогу та про десятки мільярдів доларів на відбудову України після війни. І це тільки перші рішення", — наголосив Зеленський.

Маск заявив, що не блокуватиме російські ЗМІ у мережі Starlink

Американський бізнесмен та засновник компанії SpaceX Ілон Маск заявив, що не планує блокувати російські пропагандистські ЗМІ, оскільки є абсолютним прибічником свободи слова. Про це він повідомив у своєму Twitter.

НБУ зобов’язав банки працювати 7 та 8 березня

Нацбанк зобов’язав банківські установи працювати без вихідних днів, а також 7 та 8 березня 2022 року в період дії воєнного стану, аби забезпечувати потреби населення, передає пресслужба регулятора.

"В умовах воєнного стану банки повинні виконувати свій громадянський обов’язок та працювати без вихідних, надаючи потрібні українцям банківські послуги. Для цього банки мають забезпечити належну та безперебійну роботу своїх філій та відділень в умовах відсутності загрози життю та здоров’ю населення", – йдеться у повідомленні.

"Укрзалізниця" опублікувала фото підірваних колій евакуаційного потяга

"Влучання ворожого снаряду пошкодило колію у напрямку Ірпеня. Фіксуємо сходження двох порожніх вагонів, що подавалися на евакуаційний рейс у складі 5-вагонного поїзда", — повідомили в пресслужбі "УЗ".

Керівництво Meta прокоментувало блокування Facebook в РФ

Рішення Російської Федерації заблокувати у країні Facebook залишить мільйони росіян без надійної інформації та можливості висловити свою думку. Про це заявив колишній британський віцепремʼєр, який є президентом у глобальних справах компанії Meta, Нік Клеґґ.

"Мільйони звичайних росіян опиняться відрізаними від надійної інформації, від спілкування зі своїми родичами та сімʼєю – в тиші, без можливості висловити свою думку. Ми будемо робити все можливе, щоб відновити наші сервіси й надати змогу висловлюватися людям", – написав Клеґґ у Twitter.

Джеймі Гайнеман з "Руйнівників міфів" звернувся до російського корабля

На відео телеведучий говорить: "Я Джеймі Гайнеман. Багато з вас бачили мене по телевізору. Мені треба щось вам сказати. Російський воєнний корабль — іди нах*й!

Російські солдати, знаєте що? Ви маєте йти додому. Просто піти додому. Ви знаєте, що те, що ви робите, це неправильно. Українці — молодці!"

Сервіс Grammarly заблокував користувачів з Росії та Білорусі

Сервіс Grammarly, за допомогою якого можна було покращити тексти англійською, повідомив, що обмежить доступ для користувачів із Росії та Білорусі до всіх продуктів та сервісів компанії.

Компанія заявляє, що "ми маємо глибокий зв’язок з Україною. Grammarly було засновано в Україні; наші співзасновники з України, і значна частина команди називає Україну домівкою. Російські атаки — жахливі звірства і вони спричиняють величезні страждання і страх".

Крім того, компанія пожертвувала 5 мільйонів доларів організаціям та фондам, які підтримують народ України.

Київ — повітряна тривога!

Мер Енергодара спростував чутки про нібито його зв'язок з окупантами

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов заявив, що немає зв'язків з окупантами. Такі чутки почали точитися після того, як напередодні він записав відеозвернення у якому закликав мешканців міста "не провокувати російських військових".

"В Енергодарі зараз відсутнє опалення у всьому місті, електропостачання, водопостачання є. Запорізька електростанція працює у штатному режимі згідно з графіками навантаження. Два блоки атомних станцій працюють та два блоки теплової станції, радіаційний фон в нормі. Сьогодні зранку в повному складі ми прийшли на свої робочі місяця, але потрапити туди не вдалося, тому ми зараз альтернативне місцезнаходження розшукали. І зараз виконую свої обов’язки для того, щоб забезпечити усім необхідним, зараз ведуться роботи, щоб під'єднати місто до опалення", — повідомив Дмитро Орлов.

У Донецькій області отримано підтвердження режиму тиші

Станом на 10:55 підтвердження тиші отримано на території Донецької області, повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

"Далі за маршрутом слідування, у Запорізькій області, точаться бої. Ведемо переговори із російською стороною про підтвердження режиму тиші по усьому маршруту евакуації мирного населення із Маріуполя", — зазначив Кириленко.

В Ірпені окупанти підірвали евакуаційний потяг

Голова міста Олександр Маркушин повідомив Суспільному, що російські війська підірвали евакуаційний потяг, який їхав забирати людей.

"Він зійшов з колій, 2 колії зірвали. Але він їхав пустий, він тільки їхав людей забирати. Машиніст, працівники потягу, всі живі, все нормально. Я прийняв екстрене рішення, щоб люди йшли на Романівку і зараз ми організовуємо автобуси, щоб вивозили в Київ. Усіх 1,5 тисячі людей ми сьогодні вивеземо, евакуація продовжується", — розповів Маркушин.

За його словами, біля Ірпеня накопичено близько 200 танків і БТР, за ніч захисники міста спалили 11 ворожих танків, є поранені.

Україна запустила сайт для іноземців, які хочуть допомогти нам у захисті свободи

Офіс президента повідомив про запуск сайту для іноземців, які хочуть допомогти Україні в захисті свободи й територіальної цілісності. Сайт fightforua.org містить всю необхідну інформацію для громадян іноземних держав, які хочуть приєднатися до Інтернаціонального легіону оборони України.

Радіаційний фон на території Одеської області у нормі

Cтаном на 10 годину ранку 5 березня були зафіксовані показники 8-15мкР/год при нормі не вище 30мкР/год. Зокрема:

– м.Одеса показники радіаційного фону 8-13 мкР/год,

– м.Чорноморськ -12-14 мкР/год,

– м.Подільськ -10-12 мкР/год,

– м.Б-Дністровський - 11-15 мкР/год,

– м.Ананьїв- 10-11 мкР/год,

– м.Ізмаіл -12-15 мкР/год,

– м.Любашівка-10-11 мкР/год,

– смт.Іванівка -10-13 мкР/год,

– смт. Миколаївка - 9-11мкР/год.

Понад 66 тисяч чоловіків повернулися з-за кордону захищати Україну — Резніков

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що на цей момент понад 66 тисяч чоловіків повернулися з-за кордону, щоб захищати Україну.

У МВС повідомили про "гарячі лінії" центрів допомоги евакуйованим та біженцям

Міністерство внутрішніх справ опублікувало телефони "гарячих ліній" допомоги евакуйованим та біженцям.

Samsung призупинив постачання техніки до Росії

Південнокорейський виробник повідомив, що "стежить за ситуацією", і його пріоритет — забезпечити безпеку всіх співробітників та їхніх сімей. За даними Bloomberg, припинено експорт усієї продукції Samsung, від чіпів до смартфонів та побутової електроніки.

Південнокорейський техгігант виділив $6 млн гуманітарної допомоги Україні, зокрема $1 млн на побутову електроніку.

Противник втратив понад 10 000 людей особового складу — Генштаб

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 05.03, за даними Генштабу, орієнтовно склали: особового складу понад 10 000 осіб, танків ‒ 269 од, бойових броньованих машин ‒ 945 од, артилерійських систем – 105 од, РСЗВ 50 од, засоби ППО - 19 од, літаків – 39 од (уточнюється), гелікоптерів – 40 од (інформація уточнюється); автомобільної техніки – 409 од, легкі швидкісні катери – 2 од, цистерн з ПММ - 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.

Платіжна система PayPal призупинила надання послуг у Росії

Електронна платіжна система PayPal Holdings Inc призупинила надання послуг у Росії, передає Reuters.

"За нинішніх обставин ми призупиняємо послуги PayPal в Росії", — заявив президент і виконавчий директор Ден Шульман.

Він додав, що компанія "підтримує міжнародне товариство в засудженні насильницької військової агресії Росії в Україні". PayPal підтримуватиме зняття коштів "протягом певного проміжку часу, забезпечуючи розподіл залишків на рахунку відповідно до чинних законів і правил".

Об 11:00 у Маріуполі починається евакуація мирного населення

За інформацією Координаційного центру під управлінням керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Кириленка сьогодні, 5 березня, з 9.00 до 16.00 буде встановлено режим тиші. З 11:00 розпочинається евакуація мирного населення.

Як гуманітарний "зелений" коридор обрано маршрут Маріуполь – Микільське – Розівка ​​– Пологи – Оріхів – Запоріжжя. Евакуація населення буде з трьох локацій муніципальними автобусами: - СК "Іллічівець" (пр. Нахімова, 53) - Драматичний театр (Театральна площа, 1) - Кальміуська районна адміністрація - (пр. Металургів, 193).

Також слідуючи маршруту гуманітарного коридору в період тиші (з 9:00 до 16:00), можна буде виїхати з міста на особистому транспорті. Величезне прохання до всіх водіїв, які виїжджають із міста, максимально сприяти евакуації мирного населення – беріть із собою людей, заповнюйте максимально транспорт.

Відхилятися від маршруту гуманітарного коридору КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Через збільшення темпів наступі Росія змінює тактику — Резніков

"З огляду на зниження темпів наступу та спротив Українців, Росія змінює тактику. На сьогодні найбільш уразливим є українське небо. Агресор комплексно і активно застосовує свій повітряний та ракетний потенціал. Авіацією всіх видів здійснюються бомбардування міст, селищ та цивільної інфраструктури, у тому числі критично важливої та небезпечної як атомні та гідро електростанції", — повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Він також доповів щодо поточної ситуації в регіонах.

Основні зусилля окупантів зосереджувались на оточенні Києва та послабленні спротиву в блокованих ним населених пунктах. Захисники міста Києва продовжують відбиття наступу ворога, наносять ураження його наступальним угрупуванням.

На Волинському напрямку положення наших військ без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку Чернігів здійснює героїчну оборону. В районі населеного пункту Михайло-Коцюбинське Чернігівської області перед водною перешкодою стоїть колона до 200 одиниць техніки та живої сили. Міст через річку зруйнований.

На Слобожанському напрямку українські військові продовжують ведення оборонних боїв, успішно здійснюють вогневе ураження противника.

На Приморському напрямку наші захисники здійснюють прикриття морського узбережжя та виконує завдання з недопущення оточення міста Миколаїв.

Суми, Лубни, Миргород, Черкаси, Житомир, Вінниця — повітряна тривога.

Міська влада Енергодару працює у приміщенні піцерії

"Ми змушені працювати в приміщенні, яке нам надав власник піцерії (дякуємо!). Але, так чи інакше, місцева влада веде роботу під прапорами України. Ми не можемо не вести роботу, тому що сьогодні працюють комунальні служби, тому що сьогодні вночі, точно так, як і позавчора, вели чергування наші хлопці по дворах, патрулювали, аби не було мародерства, і будуть продовжувати це робити", — повідомив перший заступник міського голови Іван Самойдюк.

Він також додав, що через "декілька днів вимушеного контакту з представниками російських військовослужбовців", може зробити висновки, що у цій війні Україна перемагає.

У Києві оголошена повітряна тривога.

Heineken зупиняє постачання своєї продукції в Росію

Нідерландський пивний концерт Heineken повідомив, що призупинить постачання своєї продукції в Росію на тлі агресії російської армії проти України.

"Ми вражені та засмучені тим, що відбувається в Україні. Наші серця співчувають усім постраждалим", — йдеться у заяві Heineken.

Компанія виступила із засудженням агресії Росії.

Діти дякують рятувальникам Кіровоградщини

Діти дякують рятувальникам Кіровоградщини, які допомагають евакуювати людей з населених пунктів, обстріляних ворогом.

З 9:00 за Києвом оголошується режим тиші

5 березня, починаючи з 9 ранку за Києвом оголошується режим тиші. Про це Суспільному повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Раніше в Міноборони РФ заявили, що запрацюють гуманітарні коридори та маршрути для виходу мешканців Маріуполя та Волновахи узгоджені з українською стороною.

"Так, інформацію підтверджуємо. Що стосується кількості міст, то це тільки початок. Відпрацьовується робоча модель — після чого поступово в перелік місць для евакуації будуть додаватись інші міста та села", — заявив Подоляк.

Яка ситуація на ранок 5 березня в Ірпені

"Ніч пройшла важко. 5 наших вбито, але ми знищили 11 їхніх танків. Воюємо 10 день. Евакуація запланована на 10:00 відбудеться. Зараз теж дуже напружена ситуація, але все буде добре. Евакуюємо наразі людей, дітей. Колони збираємо", — повідомив Суспільному голова міста Олександр Маркушин.

Сінгапур оголосив про санкції проти РФ

Сінгапур оголосив список санкцій, спрямованих проти Росії. Обмеження включають експортний контроль стратегічних товарів та фінансові заходи.

"Ми введемо експортний контроль товарів оборонної галузі, які можуть бути використані для заподіяння шкоди українцям, а також товарів, що можуть сприяти кіберопераціям", — йдеться в заяві МЗС країни.

Митниця Сінгапуру відхилить усі заявки на отримання дозволів на експорт до Росії товарів військового призначення, електроніки, комп’ютерів та телекомунікаційного обладнання. Усім фінансовим установам Сінгапуру буде заборонено здійснювати операції з великими російськими банками, включаючи "ВТБ Банк", "ВЕБ.РФ", "Промсвязьбанк" і "Банк Росія".

Сінгапур також заборонить транзакції для уряду Росії та Центробанку Росії або будь-якої організації, що їм належить.

Сінгапур заборонить надання фінансових послуг установам, пов'язаним з самопроголошеними "Л/ДНР" у транспортній, телекомунікаційній та енергетичній галузях.

Постачальникам криптовалюти буде заборонено сприяти будь-яким транзакціям, "що можуть допомогти обійти ці обмеження".

У Енергодарі немає опалення та гарячої води

"В місті Енергодар відсутнє опалення та постачання гарячої води у зв'язку з пошкодженням теплотраси, під час запеклих боїв захисників ЗАЕС із російськими окупантами, що йде від ЗАЕС до міста. Тривають ремонтні роботи. Роботи ускладненні через множинні пошкодження теплотраси", — йдеться у повідомленні "Енергоатому".

ЗАЕС працює у штатному режимі — пресслужба станції

"На 8:00 5 березня об’єкти Південноукраїнської атомної станції працюють у штатному режимі. Зауважень до роботи персоналу та обладнання нема. Радіаційний фон на промисловому майданчику перебуває на рівні природних фонових значень. Обстановка на території АЕС та у місті спокійна", — повідомила представниця пресслужби станції Наталія Карташова.

За даними "Енергоатому", оперативний персонал ЗАЕС контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію.

Стан енергоблоків:

Енергоблок № 1: планово-попереджувальний ремонт.

Енергоблок № 2: о 18:49 04.03.2021 підключений до енергосистеми, о 19:45 навантажено до 460 МВт (ел.), наразі триває навантаження до 750 МВт (ел.).

Енергоблок № 3: відключено від мережі, проводяться роботи з розхолодження ядерної установки.

Енергоблок № 4: в роботі, електрична потужність 980 МВт (ел.).

Енергоблоки № 5, 6: проводиться розхолодження ядерних установок.

Радіаційний фон на території Запорізької області лишається без змін

Станом на 7:00 годину ранку 05.03.2022 року радіаційний фон на території Запорізької області не несе загрозу життю та здоров’ю населення. Про це повідомив голова Запорізької ОДА Олександр Старух.

"За результатами моніторингу встановлено, що радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон. Місто Енергодар — гамма фон 9,8-10,8 мкР/год; Мелітополь 8-12 мкР/год; К-Дніпровка 9,6-11 мкР/год; Бердянськ 10-11,7 мкР/год; Оріхів 12 мкР/год; Токмак 10-11 мкР/год; Андріївка 12 мкР/год; Пологи 12-14 мкР/год; Василівка 12 мкР/год", — йдеться у повідомленні.

За вказаний період радіаційний фон є таким, що не перевищує властивий для цієї території природний фон.

Третій раунд переговорів між Україною і Росією відбудеться на цих вихідних. Про це президент РФ Володимир Путін повідомив канцлеру Німеччини Олафу Шольцу під час телефонної розмови у п'ятницю, 4 березня, передає пресслужба уряду Німеччини.

У Кривому Розі на шахті "Тернівська" загорівся трансформатор. Під землею залишаються 11 людей, повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Ілон Маск підтримав Україну постом у Twitter

Винахідник і підприємець Ілон Маск, який наприкінці лютого надіслав Україні станції супутникового Інтернету StarLink, підтримав Україну постом у Twitter.

"Тримайся сильною, Україно!" — написав Маск.

“А також мої співчуття великим людям Росії, які цього не хочуть”, — додав винахідник.

Суми! Загроза вуличних боїв!

У Сумах загроза вуличних боїв! Залишайтеся вдома, у безпечному місці!

Трюдо летить в Європу

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо в неділю, 6 березня, вилетить до Європи на тлі вторгнення РФ в Україну. Про це заявили в офісі глави уряду Канади.

Ізмаїл, Березівка! Повітряна тривога! Усі в укриття!

Ізмаїл, Березівка! Повітряна тривога! Усі в укриття!

Колокол по економіці Росії дзвонить весь останній тиждень — фінансовий аналітик

Росію чекає найбільша за всю історію фінансова криза. Про це Суспільному розповів фінансовий аналітик Сергій Фурса. Крім того, він припустив, що Coca-Cola ще може передумати і піти з російського ринку слідом за іншими компаніями.

Первомайськ! Повітряна тривога! Усі в укриття!

Первомайськ! Повітряна тривога! Усі в укриття!

В Італії потрапили під арешт яхти російських олігархів Мордашова і Тимченка

В Італії арештували яхти двох російських олігархів — Олексія Мордашова та Геннадія Тимченка — сукупною вартістю 140 млн євро. Про це повідомляє видання La Repubblica.

Яхта першого номеру в рейтингу російських мільярдерів Forbes за 2021 рік, співвласника ПАТ “Северсталь” Олексія Мордашова Lady M потрапила під арешт поблизу Сан-Ремо. Яхту друга Путіна, власника приватної інвестиційної групи Volga Group, що спеціалізується на інвестиціях в енергетичні, транспортні та інфраструктурні активи, Геннадія Тимченка Lena арештували безпосередньо у Сан-Ремо.

Раніше США та ЄС запровадили санкції проти низки російських олігархів через російську агресію в Україні.

Україна має підтримку з боку НАТО у тих межах, у яких вони можуть собі це дозволити — експерт про закриття неба

НАТО зберігає хиткий баланс, забезпечує Україну зброєю, інструкторами, політичною та економічною підтримкою. Натомість не може дозволити собі зробити такий крок, який виходить за межі їхніх повноважень. Про це в ефірі Суспільного сказав полковник запасу, учасник миротворчих операцій, військовий експерт Сергій Грабський, коментуючи небажання Альянсу закрити небо над Україною.

Якщо НАТО закриває небо над Україною, воно зобов'язане збивати усі повітряні судна, які з'являються у зоні закритого неба, пояснив Грабський. За його словами, нині Україна має підтримку з боку НАТО у тих межах, у яких вони можуть собі це дозволити.

Фінляндія і США активізують співпрацю в галузі оборони

На тлі вторгнення РФ в Україну президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив після зустрічі з президентом США Джо Байденом у Білому домі в п'ятницю, 4 березня, що лідери держав погодилися активізувати співпрацю в галузі оборони. Про це повідомляє Reuters.

Нііністьо, звертаючись до журналістів, сказав, що Фінляндія відповідає критеріям членства в НАТО. За його словами, під час зустрічі він і Байден також мали розмову з прем'єр-міністеркою Швеції Магдаленой Андерссон.

CNN також призупиняє роботу у Росії

CNN також призупиняє роботу у Росії після підписання президентом Путіним закону, який криміналізує незалежні репортажі в країні.

Про це повідомив, зокрема, провідний репортер CNN Олівер Дарсі.

“Речник CNN заявив, що мережа "припиняє мовлення в Росії, поки ми продовжуватимемо оцінювати ситуацію і наші наступні кроки", — написав журналіст.

У Харкові чутно вибухи.

70% американців підтримують закриття неба над Україною, про це свідчить опитування Reuters. Вони вважають, що США та НАТО повинні закрити небо над Україною, аби захистити її від авіаударів з боку Росії. Близько 80% опитаних вважають, що США має перестати купувати російський газ та нафту.

Представники США та НАТО, які спостерігають за війною в Україні, на початку цього тижня помітили зміни в стратегії Росії, а саме: тепер Росія, схоже, готова "бомбардувати міста для підкорення", що може завдати значних жертв серед цивільного населення, сказав CNN високопоставлений співробітник західної розвідки. "Важче озброєння не тільки важче за своєю вагою, воно також важче з точки зору шкоди, яку вона може завдати", — сказав чиновник.

З деяких країн світу можна доправити посилки в Україну безкоштовно — Укрпошта

Зокрема, це можна зробити з будь-якого відділення Georgian Post (Грузія) та Pošta Slovenije (Словенія). Гуманітарні відправлення вагою до 5 кг можна також надіслати з Головпоштамту Royal Gibraltar Post Office (Гібралтар).

В Укрпошті нагадали, що в такий спосіб можна відправляти гуманітарну допомогу — продукти, одяг, засоби гігієни та ліки. Алкоголь до пересилання заборонено. Посилки з позначкою Humanitarian Aid оброблюватимуться першочергово.

В Офісі президента опублікували список містЗокрема у Сумській області (напрями Суми, Шостка, Ромни, Конотоп, Охтирка), Чернігівській (східна та північна частини Чернігівщини), Харківській (уся область, крім південно-східної частини), Київській (Буча, Ірпінь, Вишгород, Іванків, Васильків, Бородянка), Миколаївській (Баштанський, Снігурівський, Березнегуватський напрями), Запорізькій (Токмацький, Бердянський, Великобілозерський напрями), Херсонській (Чаплинка, Каланчак, Генічеський та Новокаховський напрями), Луганській та Донецькій областях (Волноваський, Маріупольський райони)., які потребують гуманітарних коридорів

У Києві, Вінниці, Житомирі, Дніпрі та Василькові на Київщині триває повітряна тривога — усім в укриття.

Вісім із десяти путінських армій вже в Україні – ОП

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявляє, що в Україні перебуває переважна більшість війська окупантів.

"Російська армія не сильна. Вона просто довга. Вісім із десяти путінських армій тут. Тут ми їх і поховаємо", – написав Арестович у Facebook.

Раніше у Білому домі повідомляли, що Путін уже використав 90% сил, які накопичив біля кордонів України. За даними журналіста-розслідувача Христо Грозєва, у російської армії ресурсів, наявних в Україні, вистачить до 6 березня. Далі почнеться "логістичний кошмар".

Bloomberg призупиняє роботу в Росії

Інформаційне агентство Bloomberg News вирішило призупинити роботу своїх журналістів у Росії після підписання президентом Путіним закону, який криміналізує незалежні репортажі в країні. Про це заявив головний редактор Bloomberg Джон Міклтуейт, передає сайт агентства.

Напередодні Путін підписав закон про 15 років позбавлення волі для осіб, яких звинувачують у поширенні "фейкових новин" про військових або закликах до санкцій проти РФ.

Телерадіокомпанії Ехо Москви та Дождь припинили ефір, відмовляючись цензурувати повідомлення про війну Росії проти України. Вебсайти BBC, Deutsche Welle та групи новин Meduza 4 березня були недоступні. Facebook і Twitter були заблоковані Роскомнаглядом. BBC також оголосила 4 березня, що тимчасово призупиняє роботу всіх своїх журналістів в Росії.

Читайте також: Великий список міжнародних компаній, які ідуть з Росії через агресію проти України

На першій шпальті американського видання "The New York Times" з'явилась фотографія будинку в Чернігові, який обстріляли російські війська. Опис під фото такий: "Коли Росія атакувала українські житлові райони, зокрема будинок у Чернігові, на Півночі, президент України Володимир Зеленський провів пресконференція у Києві: У нас є особливий народ, надзвичайний народ", — сказав він.

Генштаб: Білоруси не хочуть виконувати накази влади

На білоруському кордоні з Україною продовжують перебувати БТГр зі складу 38 одшбр ЗС Білорусі.

"Проте, через відмову значної кількості військовослужбовців виконувати злочинні накази, триває робота щодо переконання особового складу виконувати завдання на території України", — повідомили у Генштабі.

Російські війська втратили за 9 днів війни проти України понад 9 тисяч особового складу, 33 літаки, 37 гелікоптерів, 251 танк та іншу військову техніку, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

На початок