З Ірпеня автобусами евакуювали понад 2 тисячі людей

З Ірпеня автобусами евакуювали понад 2 тисячі людей

З Ірпеня автобусами евакуювали понад 2 тисячі людей
. Фото: Суспільне

З міста Ірпінь, що під Києвом 5 березня вдалося евакуювати автобусами понад 2 тисячі мирного населення – попри зрив домовленостей щодо дотримання режиму тиші з боку РФ українським військовим вдалося вивезти жінок та дітей у безпечне місце.

Про це Суспільному повідомили військові на місці події.

Зранку 5 березня Голова міста Олександр Маркушин повідомив Суспільному, що російські війська підірвали евакуаційний потяг, який їхав забирати людей.

З Ірпеня автобусами евакуювали понад 2 тисячі людей
Фото: Суспільне

"Він зійшов з колій, 2 колії зірвали. Але він їхав пустий, він тільки їхав людей забирати. Машиніст, працівники потягу, всі живі, все нормально. Я прийняв екстрене рішення, щоб люди йшли на Романівку і зараз ми організовуємо автобуси, щоб вивозили в Київ. Усіх 1,5 тисячі людей ми сьогодні вивеземо, евакуація продовжується", — розповів Маркушин.

З Ірпеня автобусами евакуювали понад 2 тисячі людей
Фото: Суспільне

Що відомо

  • Через обстріли міста військами РФ евакуація мирного населення з Маріуполя 5 березня переноситься – містян просять розійтися по домівках чи в укриття.
  • В Офісі президента України оприлюднили перелік міст, які потребують гуманітарних коридорів. Населені пункти розташовані у восьми областях.
  • Маріуполь п’ять днів перебуває під постійним вогнем. У місті відсутнє сполучення з Україною та закінчуються припаси, повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.
  • Другий раунд переговорів між Україною та РФ відбувся 3 березня. Потрібних Україні результатів не отримали. Водночас сторони досягли розуміння про спільне забезпечення гуманітарних коридорів для евакуації мирного населення. 5 березня війська РФ порушили домовленості, повідомила віцепрем’єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.
  • 5 березня президент України Володимир Зеленський заявив, що вже досягнуті рішення про невідкладну допомогу та десятки мільярдів доларів на відбудову України після війни. Також подякував дружнім з Україною державам, які допомогли не допустити гуманітарної кризи на кордонах і приймають біженців.
  • 4 березня Зеленський заявив, що саміт НАТО 4 березня був "слабким", а сам Альянс фактично дав "зелене світло" для подальших обстрілів з боку РФ, оскільки відмовився закривати небо надо Україною для російської авіації.
  • Якщо над Україною закриють небо для польотів російської авіації, це суттєво змінить перебіг війни та сприятиме розв'язанню низки питань, зокрема гуманітарних. На цьому наголосив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не вводитиме літаки чи війська на територію України. Створення США та союзниками по НАТО безпольотної зони в Україні може призвести до повномасштабної війни в Європі, заявив раніше держсекретар США Ентоні Блінкен.
  • 3 березня Володимир Зеленський провів інтерв’ю з іноземними ЗМІ. Під час нього він заявив, що агресія Росії не обмежиться Україною.

Читайте також

Вторгнення РФ в Україну. Десятий день. Онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок